Öğretmenler MEB eliyle ÜCRETLİ, SÖZLEŞMELİ, KADROLU, ÖZEL SEKTÖRDE ÇALIŞANLAR, olarak ayrıştırılırken sorunlarda çığ gibi büyüyor.
Yaşananlara tepki gösteren meslek örgütleri güvencesizliğin ortak sorun olduğunu söyledi.
Milli Eğitim Bakanlığı eliyle değersizleştirilen öğretmenlik mesleği parçalara ayrılırken yaratılan öğretmenlik tanımları aşağıdaki şekilde sıralandı.
A-Ücretli Öğretmenler:
Bakanlık Bünyesinde öğretmen açığı olması durumunda ders ücreti karşılığı sözleşme imzalanarak işe alınan eğitimciler, ücretli öğretmen olarak tanımlanıyor. Sigortaları tam yatmayan, asgari ücretin altında çalıştırılan bu öğretmenler görev yaptıkları okullara kadrolu veya sözleşmeli öğretmen gelmesi durumunda işten çıkarılma tehdidi ile karşı karşıya bulunuyor.
Ders ücreti karşılığı çalıştırılan öğretmenler, bayramlarda ve yaz tatillerinde herhangi bir maaş almazken kadroya geçiş hakları bulunmuyor.
B-Sözleşmeli Öğretmenler:
Sözleşmeli Öğretmenlik sistemi,15 Temmuz 2016 sonrasında yayımlanan 668 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK )ile uygulamaya başladı. Kadrolu Öğretmenler gibi KPSS ve mülakat aşamasından geçen ve atandıkları bölgede en az 3 yıl boyunca sözleşmeli olarak çalışan eğitimciler sözleşmeli öğretmen olarak tanımlanıyor.
Atandıkları okulda, 3 yılı dolduran öğretmenler kadroya geçiş yaparak 1 yılda kadrolu olarak atandığı kurumda çalışmak zorundalar. Ancak sözleşmeli öğretmenlerin sözleşme süresi sonunda sözleşmelerinin yenilenmesi idarenin keyfine bağlı.
Sözleşmeli öğretmenler kadrolu öğretmenlerle aynı işi yapmasına karşın eğitim kurumlarına yönetici olarak görevlendirilemiyor. Doğum izni sözleşmeli öğretmenlere bir yıl verilirken, kadrolu öğretmenlere2 yıl veriliyor.
C-Özel Sektör Öğretmenleri:
MEB bağlı özel okullarda görev yapan öğretmenler, Toplumda özel sektör öğretmenleri olarak tanımlanıyor. Taban maaş hakkı bulunmayan ve devlette çalışan kadrolu öğretmenlerden düşük maaş alan eğitimcilerin bir kısmınınsa yaz aylarında ne ücretleri ne de sigortaları yatırılıyor.
Burada TED Okulları gibi kurumsal özel okullar bu istisnaların dışında kalır. Emekli Olduklarında devlet tarafından 3600 Ek göstergeden yararlanamıyorlar.
D-Kadrolu Öğretmenler:
MEB bağlı Kamu okullarında memur olarak görev yapan eğitimciler, kadrolu öğretmen olarak tanımlanıyor.
Öğretmenlerin ataması KPSS ve Mülakatın ardından gerçekleşiyor. Ancak 2022’de Öğretmenlik Meslek Kanununa eklenen “ Öğretmenlikte kariyer basamakları” ile eğitimciler arasında hiyerarşi yaratıldı.
Kıdemle değil sınavla “ Uzman” ve “ Başöğretmen” unvanı alan eğitimciler bununla birlikte özlük haklarında ayrıştırıldı.
Tüm Öğretmenlerimizin Sorunlarının çözüldüğü Yeni Bir Eğitim-Öğretim Yılı Diliyorum.