Etkinliklere Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, yaptığı açılış konuşmasında Safranbolu’nun tarihi, doğal ve kültürel değerlerini koruyarak bugünlere ulaştığını belirtti. Köse, “UNESCO Dünya Miras Listesi’nde 30 yılı geride bırakmanın gururunu yaşıyoruz. Bu süreç, sadece bir unvan değil, aynı zamanda tarihi ve kültürel mirasımızı koruma sorumluluğumuzu da ifade ediyor. Safranbolu’da her köşede bir tarih, bir anı karşınıza çıkar. Bu yılki etkinlik programımızı hazırlarken UNESCO’ya kabul sürecimizden ve kent hafızamızdan ilham aldık” ifadelerini kullandı.
Çağ Üniversitesi Akademisyeni ve Safranbolu’nun 1994 yılında UNESCO’ya dahil edilişinde önemli rol oynayan Ali Engin Oba yaptığı konuşmada; “Niteliği korumak için kültür varlıklarına gösterdiği itina, Safranbolu’nun çok daha iyi anlaşılması ve bir çekim noktası haline gelmesini sağlamıştır. 30 yıldır gösterilen hassasiyer bu güzel şehrin bir Dünya şehri haline gelmesini sağlamıştır” dedi.
CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay da konuşmasında, geçmişten bugüne Safranbolu’nun UNESCO sürecinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
Programın sonunda, Safranbolu’nun UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmesinde emeği olan Çağ Üniversitesi Akademisyenlerinden Ali Engin Oba’ya ve eşsiz bir sanata imza atan Karabük Üniversitesi Çok Sesli Korosu’nun şefi Dr. Öğr. Üyesi Pınar Çanakçı Çavdur’a teşekkür hediyeleri takdim edildi.
Beş gün sürecek etkinlikler, Safranbolu’nun kültürel ve tarihi değerlerini kutlayan çeşitli programlarla devam edecek.