BİR KENTİN SANAYİSİNE YÖN VEREN, PROJE ÜRETEN VE İŞ ADAMLARI İÇİN ÖNEMLİ BİRLİKTELİKLERİ SAĞLAYAN KURUMLARIN BAŞIDIR TİCARET VE SANAYİ ODALARI… BU HAFTA KARABÜK GÜNDEM’İN KONUĞU SAFRANBOLU TSO BAŞKANI A. SAMİ ACAR OLDU. BİZ SAFRANBOLU İÇİN SORULARIMIZI YÖNETTİK, KENDİSİ İÇTENLİKLE CEVAPLAR VERDİ..
ACAR ; “ Stratejik Plan Çok Önemli. Bizim 2016-2019
Yılları Yol Haritamızı Belirleyecek ”
KARABÜK GÜNDEM O.G; Ali Sami ACAR kimdir biraz kendinizi tanıtırmısınız?
TSO BAŞKANI A.SAMİ ACAR; 1975 yılında Safranbolu’da dünyaya geldim ilk ve ortaöğrenimimi Safranbolu’da tamamladıktan sonra Balıkesir Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden 1997 yılında mezun oldum.Acarlar İnşaat firması Yönetim Kurulu Başkanıyım.16 Kasım 2011 yılından beri Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürmekteyim.Ayrıca Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Turizm Kurulu Üyesiyim.
KARABÜK GÜNDEM O.G; TOBB Turizm Kurulunda olmanızda Safranbolu’yu temsil etmenizin etkisi oldu mu?
TSO BAŞKANI A.SAMİ ACAR; Kesinlikle, Safranbolu Dünya Miras Kentidir. Türkiye’den İlkolarak 1985 yılında İstanbul’un tarihi alanları ile girilen UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine,Safranbolumuz 17 Aralık 1994 tarihinde katılmıştır. O tarihten itibarinde hem yurt içinde hem yurt dışında bilinilirliği daha da artmıştır. Bu bilinilirlik bize her yıl artan turist sayısı olarak geri dönüyor. Turizm sektörüne yapılan yeni yatırımlarla turizmden geçimini sağlayanların sayısı azımsayamayacağımız kadar fazla. Son zamanlarda yaşanan terör olayları turizm cenneti ülkemizin her köşesini etkilediği gibi ne yazık ki ilçemizi de etkiledi. Dış basın mensupları sanki memleketimizin her yerinde terör olayları varmış gibi aksettirdikleri için yabancı turist sayısında ciddi bir azalma söz konusudur. Doğal olarak ta turizm ile geçinen vatandaşlarımız mağdur olmaktadır.
KARABÜK GÜNDEM O.G; Sizinde bahsettiğiniz gibi Safranbolu ekonomisi turizm ve birde öğrenci ağırlıklı belli sektörler üzerine kurulu bu konseptin dışına çıkılabilecek mi?
TSO BAŞKANI A.SAMİ ACAR; Safranbolu ekonomisinde öncellik turizm ve öğrenci ağırlıklı olması kaçınılmazdır.Bahsettiğim üzere Safranbolu Dünya Miras Listesinde ülkemizin gözbebeği ilçelerinden biri olduğu için ekonomimizde turizm her daim öncü olmaya devam edecektir ve etmelidir.Öğrenci konusuna gelirsek ,Karabük Üniversitesi büyüme adımlarını çok hızlı ve doğru bir şekilde attığı için Üniversitemiz tercih edilirliği bakımında Türkiye’nin öncü Üniversitelerinden biri oldu. 2015 ÖSYS sonuçlarına göre üniversitemizin yüzde 99.3’ü doluluk oranına ulaştı ve öğrenci sayısı 50bini geçti. Karabük ve Safranbolu Türkiye’de en yakın il ilçe konumunda ayrıca ilçemizde Turizm, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi olmak üzere iki Fakülte birde MYO olduğu için ilçemizde ciddi bir öğrenci artışı olmuş oldu. Ayrıca Safranbolu ekonomisi için Tekstil sektörüde ön planda diyebilirim.Türkiye’nin önde gelen firmalarının fabrikaları ilçemizde bulunmaktadır.Bu tekstil fabrikalarında binin üzerinde çalışan bulunmaktadır. Son olarak ilçemize bulunan Askeriyenin ilçe ekonomisi için önemine değinmeden geçemeyeceğim Askerlerin çarşı izinlerinde,Yemin törenlerinde ise ailelerin katılımları ile ilçemize ciddi bir ekonomik girdi sağlanmaktadır.
KARABÜK GÜNDEM O.G; Peki başkan basında Safranbolu TSO’nun stratejik plan hazırladığını gördük bununla ilgili okurlarımızı bilgilendirir misiniz?
TSO BAŞKANI A.SAMİ ACAR; Safranbolu TSO TOBB’a bağlı bir sivil toplum kuruluşudur.TOBB’a bağlı bizle beraber 365 oda ve borsa bulunmaktadır.TOBB 2002 yılından itibaren Akreditasyon sürecine başladı ve 365 odasının tamamını Akredite olmasını hedef aldı.Nedir bu Akreditasyon süreci siz sormadan ben cevap vereyim. Oda/Borsaların kurumsal kapasitelerini artırmak ve tamamen üye odaklı çalışmak, üyelerine daha kaliteli hizmet vermek.Eğitimler,seminerler, fuar, ticari gezi organizasyonları,çalıştaylar ve toplantılar yaparak üyenin bütün ihtiyaçlarına cevap vermek.Kısaca 5 yıldızlı hizmet sunmak anlamına geliyor.
KARABÜK GÜNDEM O.G; Stratejik Plan Akreditasyon sürecinde ve odanız için önemi nedir?
Akreditasyon sürecinde Stratejik Plan çok önemli. Aslında Stratejik Plan başarıya ulaşmak isteyen planlı programlı bir şekilde ilerleyen kurumsallaşma yolunda yol almak isteyen her kurum kuruluşun yada şirketler için çok önemli.Plan bizim 2016-2019 yılları yol haritamızı belirleyecek ve geleceğinbelirsizliklerini minimize edecektir.Mecis Üyelerimiz Meslek Komitelerimiz ve üyelerimiz ile Kaymakamlık,Belediye Başkanlığı Kosgeb, İşkur,Bakka gibi dış paydaşlarla ortak akıl çalışmaları yaparak hep birlikte planımızı oluşturduk.Bu çalışmada stratejik planlama süreci durum analizi, misyon ve vizyon, stratejik amaçlar ve hedefler, faaliyet ve projeler, izleme, değerlendirme ve performans ölçümü olmak üzere bir çok kalemi ele aldık. Batı Karedeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) 2015 yılı Teknik Destek Programı kapsamındasunduğumuz proje onaylandı.Stratejik Plan hazırlama danışman firma desteği BAKKA tarafından finanse edildi.Desteklerinden dolayı tüm kurum çalışanlarına ve danışman firmamıza teşekkür ediyorum.
KARABÜK GÜNDEM O.G; Değerli Başkan çok teşekkür ederiz…..? Sanırım sizin içinde okurlar içinde aydınlatıcı,tanıtıcı oldu..