Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) izin almadan ya da mevzuata aykırı şekilde ‘merdiven altı’ olarak tabir edilen, öğrenci apartı, öğrenci pansiyonu adlarıyla açılan hatta zaman zaman bu tür faaliyetlerde olup YURT ismi kullanan kurumlara yönelik denetimler tamamlanıyor.
Milli Eğitim Bakanlığının Bakan Nabi Avcı döneminde tüm illere genelge göndererek başlattığı çalışmalar bu dönemde kararlılıkla devam edecek. Genelgede, Eğitim faaliyetlerinin, MEB’den kurum açma izni almadan yapılamayacağı net bir şekilde ifade edildi.
MEB Genelgesinde, her ne ad altında olursa olsun eğitim ve öğretim amacıyla yürütülen dershane,pansiyon vs. gibi tüm faaliyetlerin izinsiz yapıldığının tespiti halinde, bu kurumların Valiliklerce kapatılacağı ifade edildi.
Yüksek Öğrenim Öğrenci Yurtları ve Aşevleri Hakkındaki Kanun’a göre, yemekli veya yemeksiz özel öğrenci yurdu ve buna benzer kurumların açılması ve işletilmesinin de MEB’in iznine bağlı olduğu belirtilen genelgede, Bakanlığın denetleme hakkının bulunduğu açıkça ifade edilirek, yetkili idareden otel, motel, pansiyon ve benzeri konaklama ruhsatı aldığı halde, sadece öğrenci barındıran ve öğrenci yurdu gibi çalıştırılan yerler ile öğrenci evi, öğrenci pansiyonu, öğrenci apartı adlarıyla faaliyet sürdüren yerlerin de Valiliklerce kapatılacağı bildirildi.
“İzin aldığı konu dışında faaliyet yürüten kurumlar var”
Her türlü eğitim ve öğretim faaliyeti ile öğrencilerin yurt hizmetlerinin, MEB’in izni ve denetiminde olduğu bildirilen genelgede, “Ancak bazı iş yerlerinin gerekli izinleri almadığı veya aldığı izin ve ruhsatın çalışma konusu dışında faaliyet yürüttüğüne ilişkin bilgiler, Bakanlığımıza ulaşmaktadır. Anayasanın, kanunların ve bunlara dayalı çıkarılan diğer mevzuat hükümlerinin, sağlıklı işletilmesi, devletin düzenleme ve denetim yetkisinin yerinde ve etkili kullanılarak sorumluluğunu yerine getirmesini sağlamak yine devletin öncelikli görevlerindendir” ifadesine yer verildi.
Bu çerçevelerde yapılan düzenlemeyle İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik hükümleri kapsamında, il özel idareler, büyükşehir belediyesi veya belediyeler tarafından, iş yeri açma ve çalışma ruhsatları verilirken, tereddüt halinde milli eğitim müdürlüklerinden, faaliyetin Milli Eğitim Temel Kanunu ve Özel Öğretim Kurumları Kanunu ile Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği kapsamında olup olmadığı sorulacak. Milli eğitim müdürlüklerince, etüt merkezi, eğitim koçluğu, koçluk merkezi, eğitim merkezi, eğitim danışmanlığı, ödev evi, test evi, eğitim rehberliği, öğrenci apartı, öğrenci pansiyonu veya hangi ad altında olursa olsun, söz konusu faaliyetlerin bahsi geçen mevzuat kapsamında olduğunun belirtilmesi veya tespiti halinde, ilgili yerlere işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmeyecek, verilen ruhsatlar iptal edilecek ve bu yerlerin söz konusu faaliyetleri yürütmesine izin verilmeyecek.
Ruhsata aykırı Öğrenci Barındıran Kurumlar Kapatılacak
Yetkili idareler ile milli eğitim müdürlüklerince, ruhsat verilen iş yerlerinde, ruhsata aykırı eğitim veya öğrenci barınma faaliyetlerinin yürütüldüğünün tespiti halinde, ivedilikle yasal işlem yapılacak, gerektiğinde bu yerler kapatılacak, ruhsatları iptal edilecek.Diğer bakanlıkların elemanlarınca işyerlerinde yapılan denetimlerde, iş yerlerinin ilgili Milli Eğitim Temel Kanunu ve Özel Öğretim Kurumları Kanunu ile Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği kapsamına giren faaliyetleri sürdürdüğü tespit edildiğinde veya kanaati oluştuğunda, valiliklere ve yetkili idarelere bilgi verecek. Belediye zabıtaları ve kolluk güçlerince işyerlerinin, açma ve çalışma ruhsatının olup olmadığı kontrol edilecek ve ilgili makamlara durum iletilecek.
Genelgeler Sonrası Son Durum Ne ?
Genelge sonrası Karabük Valiliğince, kurumlar arası koordinasyonun sağlanması için milli eğitim müdürlüğü, ilgili belediye başkanlığı, defterdarlık, Sağlık ve Halk sağlığı il müdürlüğü, il özel idaresi, emniyet müdürlüğü yetkililerinin yer aldığı izleme ve koordinasyon komisyonları kurulmuş bu komisyon altında çalışma yapan alt komisyonda faaliyetlerini tamamlamıştı.
Karabük merkez de 82 Pansiyon ve apartlar kurulan komisyonca tek tek gezilerek öncelikle YURT ibaresini kullanamayacakları belirtilmiş, sonra Öğrenci alamayacaklarını sözleşme yapamayacaklarını belirterek konuyu karşılıklı imza altına almışlardı.
Milli eğitim müdürlüğü Karabük’te düzenli bir çalışma başlatırken v sonuca doğru ulaşırken Safranbolu’da böylesi bir çalışmanın başlayıp başlamadığı da soru işareti olarak kalırken, Karabük Valiliği önümüzde ki günlerde Balan genelgesine göre gereken işlemleri başlatarak bu tür merdiven altı pansiyon ve apartları kapatmaya başlayacağı belirtiliyor.