Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Asansör Yenilemek Mi?

Asansör Yenilemede Yaşanacak  Sıkıntılar

asansor-1

Asansör Yenilemede Yaşanacak  Sıkıntılar

Hissedilmeye Başlandı

Türkiye’de A uyum yasaları çerçevesinde  Asansör İletme Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği 24 Haziran 2015 tarihinde yayınlanarak zorunlu uygulamaya girmiş  bu kapsamda, asansörlerin piyasaya arzından itibaren bakımlarını ve kullanımları yanı sıra yeni yönetmelikle birlikte asansörlere güvenilir yeşil etiketi olmadıktan sonra kullanıma açılmayacağı da duyurulmuştu.

Bu arada  eski asansörlerin yani zorunlu asansör yönetmeliğinin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılan asansörler için tescil işlemi getirilmiş, bir defaya mahsus tescil edilebileceği belirtilmişti.

Yeni yönetmelikte; asansör montaj yetkisi olmayan firmalar; ana parçalarını gundemdeğiştiremeyecek,  regülatörünü, kabinini, motorunu, boyutunu ya da güvenlik ekipmanlarını değiştiremediği gibi,  değişiklikler durumunda asansörün yeniden bir asansör gibi yeniden belgelendirilmesi gerekeceği (yeniden Belediyelerce Tescil edileceği) de açıklanmıştı.

Öte yandan bina yöneticileri binalarındaki asansörleri yılda bir defa periyodik bakım kontrolünü yaptırmaktan ve aylık bakım ücreti ödemekten yükümlü olurlarken, asansörlerini yaptıranların , asansör montaj yetkisi olan firmalara yaptırmalarının da önemi vurgulanmıştı.

Yine son düzenlemeler ile Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nin 1 Ocak 2017 tarihinden yürürlüğe girmesiyle belediyeler bu imar yönetmeliğini kullanacak. Yönetmelikte, bu tarihten sonra yapılacak tüm binalarda asansörün en az 10 kişilik olması şart koşuldu.

Asansörlerde ki etiketler ne anlama geliyor 

Kırmızı etiket: Asansörün can ve emniyet açısından kullanımı kesinlikli sakıncalıdır.
Sarı etiket: Asansörlerde eksiklikler mevcut ancak bu eksiklikler güvenlik aksamlarını içermemektedir.
Yeşil etiket: Asansörlerin kullanımında herhangi bir sakınca yoktur.

Peki, Bundan Sonrası ?

Çıkarılan ve  Resmi gazetede yayımlanan yönetmenlikler ve uygulamalar  denetimler sonrası bir çok aksaklıkları da beraberinde getirmeye başladı.

Bakanlığın Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerinin yanı sıra Meslek Odalarının müdahaleleri, arasında son günlerde  yaşanan kaosun,  bu konuda uzmanlaşıp, uzmanlaşamadığı soru işareti olan bazı  asansör firmaların yetkili teknik eleman ve tecrübeli/kalifiye elemanlarının yeterliliği tartışılmaya başlanırken bugünlerde yapılan ve onayı alınan asansörlerin yarın hangi şartlarda değerlendirileceğinin de merak konusu olduğu vurgulanıyor.

Firmaların çeşitli apartman ve iş yerlerinde ki yöneticilere farklı farklı fiyatlar vermesi ve bir çok  iş yeri ve apartman yöneticisinin de teknik bilgi kapsamı dışında olmasından yararlanıldığına dikkat çeken konu uzmanlar  Ülke genelinde bu konuda bir kaosun yaşanacağına dikkat çekiyorlar.

Konu uzmanları apartmanlarda ki eski asansörlerin yeniden tescil edilebileceğine dikkat çekerken “bir çok firma ve apartman/iş hanı yöneticisinin bu uygulama dışında sıfırdan işlemler yapmaya  kalkıyorlar bunlarda ek maliyetler getiriyor” diyorlar.