Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

8 Eylül Dünya Fizyoterapi Günü

  1996 yılından bugüne,

 

1996 yılından bugüne, 8 Eylül, Dünya Fizyoterapi Konfederasyonu’na üye olan tüm ülkelerde,  “ Dünya Fizyoterapi Günü” (World Physical Therapy Day) olarak kutlanmakta..

 

 

Gün dolayısı ile  Türkiye Fizyoterapistler Derneği Yönetim Kurulu Adına  Prof.Dr. Tülin Düger    Karabük Gündem’e açıklamalarda bulunarak şöyle dedi; ” 1951 yılında 11 ülkede fizyoterapistleri temsil eden derneklerin bir araya gelerek kurduğu Dünya Fizyoterapi Konfederasyonu’na, 1969 yılında kurulan Türkiye Fizyoterapistler Derneği, 1974 yılında WCPT üyeliğine, 1991 yılında da WCPT – Europe üyeliğine kabul edilmiştir..Konfederasyona üye ülke dernekleri, her yıl Eylül ayının 8’inde düzenledikleri genel ve/veya bölgesel toplantılarla ülke fizyoterapistlerini bir araya getirerek, bilimsel ve sosyal içerikli çeşitli aktiviteler düzenlemektedir. Bu aktivitelere genel derneklerin yanı sıra, meslekteki özelleşme alanlarını temsil eden meslek içi diğer dernekler de katılarak bu güne özel mesleki temsili artırmaktadır. WCPT’ye üye olan 112 ülke, ülke genelinde bir araya gelen fizyoterapistler, mesleklerini aynı gün kutlamakta ve yaptıkları etkinlikler ile meslek içi iletişimi ve paylaşımı artırma fırsatı bulmaktadırlar.
WCPT’nin “Dünya Fizyoterapi Günü” 2017 yılı için özel mesajı “ Yaşam için Fiziksel Aktivite” dir. Bu mesaja göre:
– Tüm sağlıklı yetişkinlerin, fiziksel olarak aktif olmaları gerekir. Fiziksel aktivite; sağlığın korunmasında, kronik hastalıkların önlenmesi ve yönetiminde Dünya Sağlık Örgütünün de önerdiği önemli bir sağlık unsurudur. Günümüzde sedanter hayatın ve teknolojinin bizlere kazandırdığı inaktivite ile baş etmede fizyoterapistler tüm dünyada aktif rol almaktadır.

– Fizyoterapistler, fiziksel aktiviteyi normal yaşama katmaya yardımcı olurlar. Hareketsiz toplumların, her yaştan insanların, hastaların, engellilerin aktif olmaya ihtiyacı bulunmaktadır. Ancak fiziksel aktivite kişiye özel olmalıdır. Bireysel ihtiyaçlar ve fiziksel aktivite yaptıkça elde edilen kazanımlar doğrultusunda fizyoterapistler aktivite programını yeniden şekillendirirler. Böylelikle fiziksel aktivite yaşamın bir parçası haline dönüşür.

– Fizyoterapistler, tüm yaş gruplarındaki bireylere (sağlıklı veya hasta) fiziksel aktiviteleri ile ilgili tavsiyelerde bulunabilirler. Çocukluktan itibaren kazanılacak doğru fiziksel aktivite davranışları sağlıklı yaşlanma ve her yaşta sağlıklı olma açısından değerlidir. Yatan bir kanser hastasının da, yaşlı bir bireyinde, tekerlekli sandalye kullanan bir bireyinde farklı seviyelerde ve özelliklerde fiziksel aktivite ve egzersiz programlarına ihtiyaçları vardır. Ancak bu programlar bireyin değerlendirilmesi sonucu ihtiyaçları, ilgileri, imkanları, sürdürülebilirliği gibi konularla birlikte anlam kazanır.” 

 

 Prof.Dr. Tülin Düger  ayrıca ” Bugün fizyoterapistlerin pek çok ülkedeki eğitim seviyesi, bilimsel yeterlilikleri, mesleki yetki ve sorumlulukları oldukça yüksektir ve yükselmeye devam etmektedir. Bu ülkelerde fizyoterapistler, fizyoterapi ve rehabilitasyon alanındaki tedavi edici hizmetlerinin yanı sıra, koruyucu sağlık hizmetlerinde de görev alarak, toplum sağlığını geliştirme ve hastalıkları önleme konusunda ana sağlık elemanı haline gelmişlerdir. Bu nedenle fizyoterapistler, dünyanın pek çok ülkesinde hastaneler, rehabilitasyon merkezleri, klinikler, üniversiteler, enstitüler, huzurevleri, yaşlı bakım merkezleri, evde bakım hizmetleri, sağlık kampları ve kulüpler, kaplıcalar ve spa merkezleri, spor kulüpleri, spor merkezleri, araştırma laboratuvarları ve okullar gibi birçok yerde istihdam edildikleri gibi, Birinci Basamak Sağlık hizmetlerinde sağlığı koruyucu ve geliştirici sağlık elemanı olarak da görev yapmaktadırlar. Türkiye’de de Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yeni bir düzenleme ile dünyadaki örneklerinde olduğu gibi bundan sonra Türkiye’deki fizyoterapistlerin de Birinci Basamak sağlık hizmetlerinde görevlendirilmesi söz konusudur.Türkiye Fizyoterapistler Derneği, bu yıl 8 Eylül Dünya Fizyoterapi Gününü başta Ankara olmak üzere tüm il temsilciliklerimizde değerli meslektaşlarımızın ve halkın katılımı ile kutlayacaktır. Ankara`da Anıtkabir ziyareti ile başlayacak etkinlikler akşam Raymar Otel`de sizlerin ve 20. Yılını dolduran meslektaşlarımızın katılımı ile kutlanacak ve plaket töreni düzenlenecektir. Diğer illerimizde ise tüm il temsilcilerimizin çabaları ile bilimsel ve sosyal içerikli çeşitli aktiviteler düzenlenecektir.” diyerek yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

 

Düger ” Bu etkinlikler ile bir araya gelen meslektaşlarımız hem fizyoterapi ve rehabilitasyondaki güncel konuları tartışacaklar, hem de fizyoterapistlik mesleğine yönelik toplumsal farkındalık oluşturulacaktır.Ülkemizde gerçekleştirilecek tüm bu etkinlikler uluslararası platformlarda ve WCPT`de yayınlanacaktır.Tüm değerli fizyoterapistlerin, hastalarımız ve halkımızın katılımı ve katkılarıyla gerçekleştireceğimiz 8 Eylül Dünya Fizyoterapi Gününü kutluyoruz.Ülkemizde fizyoterapiste ulaşımın önündeki engellerin ortadan kaldırılması durumunda, kalitenin ön planda olduğu sağlıkta dönüşümün ikinci fazında büyük bir atılım sağlanacağının ve ülkemizin sağlık politikalarında yüz güldürücü sonuçlar alacağının önemini vurgulamak istiyoruz.” dedi..