Çalışan gazeteciler günü, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1961’den beri 10 OCAK günü düzenlenen, Türkiye’ye özgü bir kutlama günüdür.
1961-1971 yılları arasında “ Çalışan Gazeteciler Bayramı “ adıyla kutlanmış; 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede bazı gazetecilerin haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı
“ 10 OCAK Çalışan gazeteciler Günü “ olarak değiştirilmiştir.
Bu hafta Ülkemizin her yerinde Gazeteciler günü kutlandı. Ancak Gazetecilerin sorunları hiç tartışılmadı. Gazetecilerin Maddi sorunlarının yanında, Sağlık sorunları da önemlidir.
Gazetecilerin yoğun çalışma temposu ve stres bu meslek grubunda pek çok hastalığın görülme riskini artırıyor.
Gazetecileri en sık tehdit eden hastalıklar:
- Kalp Krizi: Gazeteciler oldukça yoğun bir o kadarda stresli bir çalışma hayatına sahip olmaları, Masa başında hareketsiz çalışmaları, Sigara içmeleri Kalp krizi riskini artırıyor.
- Bel ve Boyun Fıtıkları: Uzmanlara göre, sahada çalışan, ağır kameralar taşımak durumunda olan gazetecilerin en sık karşılaştıkları problemlerin başında gelir.
- Psikolojik Sorunlar: Tehlikeli koşullar altında çalışma, kazalar, afetler, ölüm ile yaralanma olaylarına çok yakından şahit oluyor, bazı durumlarda tehdit ve baskıya maruz kalabiliyorlar.
Bu olaylar da ileride başta travma sonrası stres bozukluğu ve depresyon olmak üzere çeşitli psikolojik sorunlara sebep olabiliyor.
- Mide Sorunları: Beslenme problemleri de sıkça rastlanan bir başka sağlık problemini oluşturuyor. Bu duruma yoğun iş koşulları nedeniyle, normalden çok daha hılı yeme, soğuk, sıcak koşullar, mide sorunlarına yol açıyor.
Bu vesile ile Çalışan Gazetecilerimizin Günlerini tekrar kutluyor, Çalışmalarında başarılar diliyorum.