AKTARLARDA GRİP HASTALIĞINA ÇARE ARANIYOR
Ülke genelinde yaşanan Grip salgını Karabük’te de yoğun bir şekilde hissediliyor. Vatandaşların bir çoğu okullar başta olmak üzere iş yerlerinde ki salgın grip hastalığı için uzman doktorlara yönelirlerken diğer yandan aktarlara hücum ediyorlar.
Anason, Altın mühür,Karaağaç, Hor çiçeği ve hanımeli . Loğusa otu, Zencefil:, Turunçgiller , Mürver, Soğan , Meyan kökü , Sığır kuyruğu ve Su teresi gibi bir çok bitkinin gribe iyi geldiği iddiası ile aktarlara koşan vatandaşlara sağlık uzmanları mutlaka uzman bir doktora görünmesi konusunda uyarılar yapıyorlar.
Bu arada son günlerde yaşanan Grip hastalığı için Karabük Halk Sağlığı Müdürlüğü bir bildiri yayınlayarak vatandaşları uyardı.
Hastanelerde Gribal salgın hat safhadayken ve başarılı bir şekilde mücadele verilirken İl Müdürlüğü, “İlimizde henüz gribal bir salgın yoksa da vatandaşlarımızın oluşabilecek bir salgın karşısında önlemlerini alması gerekmektedir.” Diyerek şu açıklamalarda bulundu.
“Bir tür virüsün (influenza virüsü), solunum yollarına yerleşip, burada çoğalarak neden olduğu, hastanın hapşırması ya da öksürmesi sonucu başkalarına geçen, bulaşıcı bir hastalıktır. Virüs, vücuda girdikten yaklaşık 2 gün sonra belirtileri ortaya çıkar. Kişi, aşırı derecede halsizdir. Grip geçtikten sonra bile bir kaç hafta bu halsizlik devam eder. Ateş yükselmiştir ve titreme görülür. Bunlara baş ve karın ağrısı eşlik etmektedir. Hastanın günlük işlerini etkileyecek düzeydedir. Kuru bir öksürük görülür. Bunların dışında, eklem ve boğaz ağrıları, iştahsızlık, burun akıntısı, hapşırma, baş dönmesi de grip hastalığında görülebilir. Çocuklarda bu duruma kusma ve ishal eşlik edebilir.
KİŞİSEL KORUNMA ÖNLEMLERİ
• Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmalıdır.
• Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat etmelidir.
• Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır. • Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil çöp kutusuna atılmalıdır.
• Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır.
• Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınmalıdır.
• Yüzeyler sık sık temizlenmelidir.
GRİP AŞISI
Grip nedeniyle ciddi hastalık riski taşıyan belirli gruplar mevcuttur ve bu gruplar için korunma büyük önem taşır. Bu sebeple 65 yaş ve üzerindeki kişiler, yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişiler, astım dahil kronik akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olanlar, şeker hastaları, kronik böbrek yetmezliği olanlar, Kan hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar ile 6 ay – 18 yaş arasında olup uzun süreli aspirin kullananların grip aşısı bedelleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında karşılanmaktadır. Bu kişiler hekime başvurarak reçete ile eczanelerden aşılarını alabilirler. Diğer önemli bir risk grubu da sağlık çalışanlarıdır. Sağlık çalışanları hem kendileri bir çok hastayla karşılaştıkları için risk altındadırlar hem de kendileri hasta olduklarında başka insanlara hastalık bulaştırma riski taşırlar. Sağlık çalışanları için her yıl grip aşısı temin edilmekte ve ücretsiz uygulanması yapılmaktadır. Bazı kişiler bir hekim tarafından muayene edilmeden önce grip aşısı ile aşılanmamalıdırlar. Bunlar yumurta alerjisi olanlar (yumurta yediğinde ciddi allerjik reaksiyon geçirenler), geçmişte grip aşısı uygulanmasıyla ciddi alerjik reaksiyon geçirmiş olanlar ve 6 aydan küçük bebeklerdir. Orta dereceli ya da ciddi ateşli bir hastalık geçirmekte olan kişilerin geçirdiği hastalığın belirtileri azaldıktan sonra aşılanmaları daha uygun olacaktır.
Yukarıda sayılan risk gruplarındaysanız grip geçirdiğinizde hekime müracaat ediniz. Ayrıca grip geçirdiğinizde belirtileriniz ağırlaşırsa (Nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük gibi belirtilerin ortaya çıkması) bir hekime başvurun ve tavsiyelerine göre gerekli ilaçları kullanın. Antibiyotikler gribi tedavi etmezler bu nedenle hekim tavsiyesi dışında antibiyotik kullanmayın.