Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

KANAL İSTANBUL VE MONTRÖ BOĞAZLAR SÖZLEŞMESİ

     Asya ile Avrupa

     Asya ile Avrupa Kıtalarının birleşme noktalarında bulunması ve Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayan tek su yolu olması, Türk Boğazlarını önemli Coğrafi yapılar haline getirmiştir.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi,   İmzalandığı 1936’dan bugüne kadar yaşanan olaylar ve sonuçları, bu sözleşmenin uluslar arası barış için çok önemli siyasi ve hukuki bir belge olduğunu gösterir.

  Montrö Boğazlar sözleşmesine göre devletin boğazlardan geçen gemilerden “Vergi ve harç” toplama hakkı var. Ancak vergi ve harcın bir devlet geliri olması nedeniyle Boğazı Özel bir şirket işletemiyor. İktidarın çözümü ise yeni bir kanal açmak.

   Montrö sözleşmesinin ilgili maddesine göre boğazlardan geçen gemiler ton başına “ Altın Frank “ üzerinden vergi ve harç ödemekle yükümlüler iken 1983 yılında Kenan Evren yönetimi, sabit kurla hesaplanan altın frank uygulamasını kaldırdı.

  Bu durum Türkiye’nin her yıl boğazlardan elde etmesi gereken yaklaşık 2 milyar dolar gelirinden oluyor.

Özetle İktidar medyasının saldırdığı Montrö’ye riayet edilse ve arkasında devlet iradesi bulunsa, özel bir yandaş şirketin kasasına değil ama devlet hazinesine milyarlar girebilir.

  Gelelim Kanal İstanbul projesine; ABD’nin en önemli hedeflerinden biri Karadeniz’e yerleşmektir. Bunun önündeki engel ise1936 tarihli Montrö sözleşmesidir. Montrö Sözleşmesi, Bölge dışı devletlerin Karadeniz’de bulundurabileceği savaş gemilerini toplam 45 bin tonaj ve 21 günle sınırlamaktadır

 Montrö Karadeniz’in güvenliğinin garantisidir ve bu sözleşmeyle Türkiye veSovyetlerBirliği, Karadeniz’i fiilen batılı Emperyalist ülkelere kapatmıştır. Öyleki, ABD Soğuk savaş döneminde bile Türkiye’yi Montrö’yü delmeye ikna edememiştir.

Kanal İstanbul Projesi, ABD’nin yıllardır uğraştığı Karadeniz’e yerleşme hedefini kolayca yerine getirmektedir. Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin karşısında cephe kuran ve güneyde Türkiye’ye karşı “ terör koridoru” inşa eden ABD’yi, Karadeniz’e yerleştirmek ancak ve ancak bir devlet İntiharı olur!( Mehmet Ali Güller)

 Bu yazıda Kanal İstanbul’u özet olarak, siyasi yönü ile sizlere anlatmaya çalıştım. Bundan sonraki yazılarımda, Çevreye etkileri, Ulaşıma, İnşaat ve Depreme etkilerini yazacağım.