OKULLAR AÇILIYOR, ÇOCUKLARIMIZ VE ÖĞRETMENLERİMİZ NASIL KORUNMALI
Mart sonlarına doğru hakkında çok fazla bilgiye sahip olmadığımız virüsün yol açtığı pandemi nedeniyle okullarımız kapatıldı. Çocuklarımız Online eğitime başladı.
O dönemde bunun gerekli olduğu düşünülüyordu. Ancak şimdi virüsün nasıl yayıldığını ve kimlerin daha fazla risk taşıdığı konusunda daha fazla bilgi sahibiyiz.
Pek çok soru hala yanıtsız kalmakla birlikte, çocukların bu kadar uzun süre okuldan uzak tutulmasının uzun vadede onlara daha fazla zarar verebileceği tartışılıyor.
Bugüne dek elde edilen verilere göre çocuklar, virüsü yetişkinler kadar bulaştırmıyor. Güney Kore’de 5700 COVİD’li hasta üzerinde gerçekleştirilen bir çalışmada 10 yaşının altındaki çocukların virüsü diğerlerinden daha az bulaştırdıkları tespit edilmiştir.
Peki, çocuklar niçin daha az bulaştırıyor? Varsayımlardan birine göre çocuklar hastalığı yetişkinler kadar ağır geçirmiyor. Ayrıca hapşırmaları ve öksürmeleri yetişkinler kadar şiddetli değil. Ayrıca çocukların kısa boylu olmaları da büyüklere bulaştırma olasılığını düşürüyor.
Okullarımız açılıyor, Sınıflarda öğrenci sayısının azaltılması, beslenme saatlerinde kafeteryalarda kalabalık oluşturmamaları, mesafe ve maske konularında öğretmen arkadaşlarımın sabırla çocukları ikna etmeleri gerekiyor.
Temel kural, çocukların temas ettiği insan sayısının azaltılması olmalıdır. Dünyada 1,6 milyar çocuk şu anda okulların kapatılmış olmasının etkilerine maruz kalıyor. Bu olumsuzluklar yalnızca eğitimlerinin aksaması ile ilgili değil, ayrıca özel eğitim programlarına ihtiyaç duyan engelli çocuklar bu özel eğitimden de mahrum kalıp fiziksel ve zihinsel gerileme yaşıyorlar.
Ayrıca eğitimdeki aksamaların etkisi kalıcı olabiliyor. İlkokulda ilk üç yıl sağlam bir temel oluşturamamış çocukların lise evresinde çok büyük zorluklar yaşadığı deneylerle sabit.
Eğitim uzmanları son aylarda aksayan eğitim sürecinin yeni dönemde hızlandırılmış ve yoğun programlar ile desteklenmesi gereğine inanıyor, bir neslin kayıp nesil olarak değerlendirilmemesi, okullardaki bu yeni dönemin iyi yönetilmesine bağlı.
Değerli Öğretmen arkadaşlarım, yeni öğretim yılı sizlere ve ülkemize hayırlı olsun. Önce Corono’dan kendinizi koruyun, öğrencilerimizde korunmuş olacaktır. Kolay Gelsin