23-28 Eylül tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Safranbolu Eski Çarşı pazar yerinde etkinlik düzenlendi.
AHİLİK HAFTASI KUTLANDI
Düzenlenen etkinliğe Vali İzzettin Küçük, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Vali Yardımcıları Erkan Çapar ve Tarkan Keskin, İl Emniyet Müdürü Oktay Keskin, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Karabük İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Gürpınar, Karabük Esnaf Odaları Birliği Başkanı Nurettin Tümen, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte, konuşma yapan Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muammer Dumaner, “Ahilik, sanat, ticaret ve mesleğin, kişilik ahlak ve doğruluğun bir karışımıdır. Toplumda en önemli konu, o toplumun sosyal ve ekonomik durumunun ahlakla bütünleşerek yükselmesidir. Bunu sağlayan en etkili kurum ahiliktir. Ayrıca ahi ahlakı, Türk toplumunun genel simgesi halini almıştır. Yüzyıllar önce esnaf ve sanatkarın dayanışmasını sağlamak ve bir araya getirmek için çatı olarak kurulan loncaların yerini şimdi Esnaf ve Sanatkarlar Odaları almıştır. Ahlakla, sanatın ve onun kollarını bir araya getirip yoğurarak kişinin ruhunda özümlemiş bir kurum olan ahilik kültürünü bizden sonraki nesillere bırakmaya, sanat ve mesleklerimizi özümüzden hiçbir şey kaybetmeden atalarımızın bizlere bırakmış olduğu ahilik ahlakı doğrultusunda devam ettirmeye çalışacağız” dedi.
Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy da, Safranbolu’da Ahilik Haftası etkinliği düzenlemekten mutlu olduklarını belirterek, “Bu kent maddi değerleri kadar gayri madde değerlerini yaşatma noktasında planını, projesini ortaya koymuş bir kenttir. Bizim maddi değerlerimiz, evlerimiz, çeşmelerimiz, camilerimiz, hanlarımız, hamamlarımız çok değerli ve dünya mirası. Bu değerleri koruma noktasında el birliği ile çalışmaktayız. Ama bu değerleri ortaya çıkaran bir kültür var. Göremediğimiz manevi dinamikler, manevi mirasımız, bunları koruma noktasında da ciddi çalışmalar yapmaktayız. Bu kapsamda Safranbolu Eğitim Merkezini kurduk. Bu merkezde kaybolmaya yüz tutmuş olan Osmanlı zanaatlarını gelecek kuşaklara taşınması noktasında eğitimler vermekteyiz. Burada yetişen kursiyerlerimiz bu sanatları öğrenerek geleceğe taşıyor. Geçtiğimiz yıl Kazan’da düzenlenen Dünya Miras Alanları Orta Avrupa ve Asya Bölge Toplantısında Safranbolu şehrimiz korumacılığı turizm ile destekleyerek başarmış olmanın diplomasını aldı” dedi.
Ahilik Haftası kutlama etkinliklerinde bir konuşma yapan Vali Vali İzzettin Küçük ise, şuan verilen eğitimin başarı ve rekabet üzerine kurulu olduğunu kaydederek, şunları söyledi: “Son on yılda özellikle kişisel gelişim kitapları çok rağbet görüyor. Kişisel gelişim nasıl başarılı olursunuz, nasıl daha üste çıkarsanız, nasıl yeteneklerinizi daha iyi kullanırsınız? Okullarda da genel bu öğretiliyor. Ama ıskaladıkları bir şey var. İyi bir insan olmadıktan sonra iyi bir hayat süremezsiniz. Basılan kitaplar, verilen eğitim daha çok başarı, başkasın geçme ve rekabet üzerine kurulu. Ahilik sisteminde bu yoktur. Ahilik sisteminde iyi bir hayat istiyorsan, iyi bir insan olacaksın felsefesi var. Günümüzün zıttı. Ahilik sisteminde ne tamamen ‘Ben’ vardır ne de tamamen ‘biz’ vardır ikisi de yanlıştır. ‘Beni’ ıskalayıp geçen bir ‘Biz’ sosyalist veya komünist bir yaklaşımdır. Öbür türlüsü de hiç ‘bizi’ hesaba katmayan bir ‘ben’ onunda tehlikesi şu; başkaları mutsuzken siz asla mutlu olamazsınız. Eğer kalkacaksak beraber kalkacağız, düşeceksek beraber düşeceğiz. İtibar çok önemli, bir yerlerde olmak değil, yaptığın işle, söylediğin sözle ve duruşunla itibar sahibi olmak. Bu çok önemlidir ve ahilik kültürünün temelinde de bu vardır.”
Konuşmaların ardından terzilik mesleğinde usta Hanife Taşçı, çırağı Arzu Alper’e şed taktı. Yapılan duanın ardından Vali İzzettin Küçük, Belediye Başkanı Aksoy ve diğer protokol üyeleri tarafından mesleğini sürdüren esnaflara plaketleri verildi.