“Hak ile Sabır Dileyip, Bize Gelen Bizderdir” deturu ile kutlanmaya başlayan Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı Atatürk anırına çelenk sunumu ile başladı.
Karabük Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birlik Başkanı Nurettin Tümen ve Ticaret İl Müdürü Feridun Karataş ile oda başkanları ‘ Ahilik Haftası’ kapsamında ilk olarak sabah basın mensupları ile kahvaltıda bir araya geldi.
Kahvaltı sonrası esnaf ve esnaf temsilcileri, Atatürk Anıtına geçti.
Burada Anıta çelenk sunumunun ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı gerçekleştirildi.Törende Karabük Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birlik Başkanı Nurettin Tümen, günün anlam ve önemini belirten kısa bir konuşma yaptı.Tümen, ahiliğin temelinin 12. yüzyıla kadar dayandığını belirterek, “O zaman ki dönemlerde Bizans imparatorluğuna ait esnaf ve sanatkarların gücüne karşı, bizlerinde Selçuklu döneminde Anadolu’ya göç eden Alaattin Keykubat hocamız da o günün şartlarında esnaf ve sanatları daha fazla teşvik ederek hem kendi yaşam tarzlarını hem de rekabet ortamını geliştirmeye çalışmıştır” dedi.
Konuşmalarından Tümen ve beraberindekiler daha sonra Vali Yardımcısı Barboros Baran’ı makamında ziyaret edildi.
Ardından esnaf ziyaretleri gerçekleşti.
Hafta sonuna kadar sürecek programlar Safranbolu eski çarşıda, Karabük Kent meydanında ve KBÜ de ki farklı etkinlikler ile devam edecek.
Ahilik Nedir
Göçebe Türkmenlerin İslâmlaşma sürecini hızlandırmak, Anadolu’yu Türk yurdu haline getirmek, şehirlerde yaşayan Rum ve Ermeni tacirleriyle rekabet edebilmek amacıyla ve Hacı Bektaş-ı Veli’nin tavsiyesiyle Ahi teşkilâtı Anadolu’da kuruldu.
Orta Asya’da hüküm süren Oğuz Yabguluğu yıkılınca 1040 Oğuz Türkleri yavaş yavaş Selçuklu egemenliği altına girerek Anadolu’ya göç etmeye başladı. Ekseriyeti göçebe olan Oğuzlar, kopup geldikleri Orta Asya steplerine benzediği için daha çok Orta Anadolu kırsalını mesken olarak tercih ediyorlardı. Dolayısıyla Orta Anadolu’nun Türkleşip İslamlaşması hızlı olurken, şehirlerde bu dönüşüm yavaştı. İslam dini de, yerleşik hayatı gerekli kılıyordu. İşte bu sebeple, göçebe Türkmenlerin İslâmlaşma sürecini hızlandırmak, Anadolu’yu Türk yurdu haline getirmek, şehirlerde yaşayan Rum ve Ermeni tacirleriyle rekabet edebilmek amacıyla ve Hacı Bektaş-ı Veli’nin tavsiyesiyle Ahi teşkilâtı Anadolu’da kuruldu.
Kısacası Anadolu’da Ahiliğin şekillenmesi ve köylere kadar teşkilatlanması politik ve sosyo ekonomik bir mecburiyetin ürünüdür.