Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

ANKET SONUÇLARI VE FARK NEDENLERİ?

Seçim anketi, politikacıların kampanyalarını

Seçim anketi, politikacıların kampanyalarını organize etmek ve güçlü bir mesaj oluşturmak için kullandıkları önemli araçlardan biridir..

Seçim anketi bireyin fikirlerini, tutumlarını ve kişisel bilgilerini ortaya çıkarmak ve kaydetmek için yapılır ancak günümüzde şirketlerin reklam pastasından aldığı oran, duygusal yönlendirmeler getirmektedir.

Türkiye bu seçimlerde kritik bir süreçten geçecek ve şimdiden bir çok anket firması da yaptıkları araştırmaları objektif sunmaya çalışıyorlar. Tabi aralarında reklam pastasından fazlaca pay kapmak isteyenler, doğal olarak ticari ilişkileri yüzünden abartı yapanlarda olacaktır..

Ancak derler ye ‘ne fala inan ne falsız kal’ diye..  Toplumun büyük bir bölümü halen bu anketleri de takip etmekte.

Bizim Gündem Ajans grubundan Üniversiteli 3 öğrenci kardeşimiz gerek kendi derslerine tez gerekse bize fikir olsun düzeyinde yaklaşık 1000 kişi üzerinden bir anket çalışmasının sonuna da geldiler.

Karabük’te durum ne? Yada ne demiş o 1000 kişi, neye işaret çekmiş, önümüzde ki günlerde kardeşlerimizin bu çalışmalarını paylaşırız.

Biz şimdi ülke genelinde anket firmaları ne demiş ona bakalım.

Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin 27 ilde, 2 bin 403 kişiyle yaptığı son araştırmaya göre seçimlerden birinci parti olarak yüzde 29.7 oyla CHP çıktı.

AKP’nin oyu 29.5 olarak tespit edildi. İYİ Parti yüzde 13.5, MHP yüzde 6.4 olarak ölçüldüğü belirtildi..

Bir başka anket firması, ASAL Araştırma şirketinin 9-15 Ağustos 2022 tarihleri arasında 26 şehirde  yaptığı son ankete göre de  Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 44,4, Millet İttifakı’nın oy oranı ise yüzde 37,3 olarak hesaplandı.

Bu firma MHP ‘nin yüzde 8,9 oy oranına ulaştığını, HDP’nin ise oy oranı ise 10,1 olduğunu duyururken Millet İttifakı’nın diğer ortağı İYİ Parti de yüzde 11,6 oy toplayabileceğini duyurdu..

Yine bir başka araştırma şirketi  GENAR’ın  28 Nisan-3 Mayıs tarihleri arasında 3 bin kişiyle yaptığı ankette “En beğendiğiniz siyasetçi kim?” sorusunu sorduğunda,  Corona virüs günlerinde siyasete ışık tutan ankete göre kullanıcıların yüzde 36.2’si Cumhurbaşkanı Erdoğan yanıtını verdiğini duyurmuştu..

Sadece İYİ parti üzerinde ki oynamalara baksak aralarında ki çarpıcı “değerlendirme farkını” görebiliriz.

Bazı anket firmaları İYİ partinin bu seçimlerde patlama yapacağını ve %19 bandına yerleştiğini bazıları %13 bandında olduğunu bazıları da %11 düzeyinde olduğunu belirtiyor?

Anket illeri aynı, anket sistemleri aynı peki bu farklar neden oluşuyor?

Bir bakıyorsunuz Cumhur İttifakı birinci bir bakıyorsunuz Millet ittifakı işi bitirmiş..??

Biz yukarıda son dönem anketlerinden bir kaçını verdik.. Aralarında ki dağlar kadar farkı gördük..

Dedik ya, anket firmaları da artık duygusal işler yapıyor.. Aralarında tabi ki reel veriler sunan, objektif değerlendirmeler yapanlar vardır..

Ancak hepsini bir araya topladığınızda Vatandaşında ‘Hadi be ya!” diyeceği sonuçlar çıkıyor ve böyle giderse artık anketlerin de inandırıcılığı kalmayacak görünüyor..

Siz ne dersiniz?

Web Tasarım & SEO: Best4SEO