Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

ASANSÖRLERİN ‘ETİKET KONTROLLERİ’ YAPILMIYOR MU?

Türkiye de bir dönem

Türkiye de bir dönem sıkı kontrollere tabi tutulan ancak son yıllarda kontrolleri yapılmayan asansör etiketlenme ve kullanılabilirliği konusunda ki izinlerinin takibi yapılmadığına dair ciddi iddialar dikkatleri çekiyor..

Peki her gün defalarca bindiğiniz asansörler güvenli mi? Kontrolleri nasıl yapılıyor? Kimler sorumlu…

Alanında uzman ve yetkili mühendisler tarafından, periyodik kontrolü yapılan her asansöre; kırmızı, yeşil, mavi ve sarı renkli etiketler yapıştırılmakta.

Asansör kabini içerisinde, asansörü kullanan kişiler tarafında rahatça görülebilecek yerlere yapıştırılan asansör renk etiketleri; asansörlerin can ve mal güvenliğine uygun olup olmadığını belirtmektedir. Ancak son günlerde asansörlerde ki bu etiketlerin yırtıldığı, kırmızı etiketlilerin kullanım tarihi geçmesine rağmen halen kullanımda olduğu, yada yetersiz asansörlere verilen etiketlerin can ve mal kaybına yol açabileceğine değinen konuya yakın kaynaklar bu konuda  “Sürekli kullandığınız asansörlerde bu renkli etiketlerden bulunmuyor ise, en kısa zamanda yöneticiniz ile görüşerek asansörlerin periyodik kontrol ve muayenesini yaptırmayı unutmayınız. Etiketler var fakat okunmuyor veya zarar görmüş ise, mutlaka gerekli kontrollerden sonra zarar gören etiketin yenisi ile değişmesi gerekmektedir.” diyorlar..

Yasal Yönetmelik ilgili Maddesin de  “18 Kasım 2011 Tarihli “Asansör Bakım Ve İşletme Yönetmeliğinde Değişiklik ” Yönetmeliğinin 10. Maddesine Binaen A Tipi Muayene Kuruluşları Tarafından Asansörlere Yılda Bir Kez Fenni Muayene Yapılması Gerekmektedir. Asansörün piyasaya arz edildiği tarih itibarıyla ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az bir kere olmak üzere, her asansörün yıllık kontrolü yapının bağlı bulunduğu ilgili idare tarafından, A tipi muayene kuruluşuna yaptırılır.) A tipi muayene kuruluşu yine bakanlığın yayımladığı checklist e göre denetimlerini yapar ve checklist teki maddelere uygun olmayanları “kırmızı etiket” ile güvenli olmayan asansör , maddelerin çoğuna uyup insan sağlığını etkilemeyecek eksiklikler mevcut ise “mavi etiket” ile güvenli asansöre geçiş , maddelerin hepsine uyuyor ise “yeşil etiket” ile güvenli asansör olarak belirler.” denmesine karşın bir çok apartman ve iş yerinde uygun olmayan etiketler dikkat çekmeye başladı.

Asansör kontrolleri yönetmeliği gereği gerekli kontroller ilgili ve yetkili kurumlar tarafından gerçekleştirilir. Burada Makine Mühendisler odası ( MMO), TSE, ROYAL CERT, AND vb firmalar ve bazı bölgelerde belediyeler tarafından yapılan muayeneler sonucunda asansörünüzün kullanıma uygun yada uygun değil kararı verilerek, uygun bulunmayan asansörlere kırmızı etiket, uygun bulunan asansörlere ise Yeşil Etiket verilmektedir..

ASANSÖR ETİKETLERİNİ KİM KONTROL EDİYOR?

İlgili mevzuat “Makina Mühendisleri Odası Asansör Kontrol Merkezi TÜRKAK tarafından akredite edilen bir A tipi muayene kuruluşudur. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın çıkardığı yönetmelik ve tebliğ çerçevesinde atanmış ve belirlenen kontrol kriterlerine uygun olarak denetimler yapmaktadır” demektedir.

Karabük ve Safranbolu genelinde bir çok asansörde kırmızı etiketler yada mevcut etiketin yırtılması sonucu bakımı ne olduğu belli olmayanların dikkat çektiğine de değinen konu uzmanları “bu konuda her an bir facia yaşanabilir ilgili kurumlar gerekli tedbirleri almalıdır” diyorlar