Az tehlikeli sınıfta yer alan ve elliden az çalışanı olan iş yerleri de 1.1.2025 tarihinden itibaren İSG hizmeti (İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı hizmeti) alma zorunluluğu başladı.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun ertelenen maddesi; “Kamu işyerleri ile 50’den az çalışanı bulunan az tehlikeli işyerlerine iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alma zorunluluğu” 1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe girdi.
Manavından fırınına, mobilyacısından eczanesine, nalburundan marketine, terziye kadar 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta sayılan işyerlerine, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu geldi. Aynı tarihten itibaren aynı zorunluluk kamuya ait işyerleri için de geçerli oldu.
Yanında işçi çalıştıran işverenleri yakından ilgilendiren uygulama için açıklamalarda bulunan Beyaz Baret OSGB Sorumlu Müdürü Dr. Okan ASLAN 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun işverenler için yeni yükümlülükler getirdiğine dikkat çekti.
EN AZ BİR KİŞİ ÇALIŞANI OLAN YERLER DE KAPSAMDA
İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin kapsamını genişleten yeni düzenlemenin, özellikle küçük işletmeler için önemli değişiklikler içerdiğini hatırlatan Beyaz Baret OSGB Sorumlu Müdürü Dr. Okan ASLAN sürecin doğru yönetilmesi gerektiğini belirterek, “Az tehlikeli sınıfta yer alan ve en az bir kişi bile çalışanı bulunan işletmeler, hizmet altyapısı güçlü ve kendilerine yakın OSGB’leri tercih etmeli” dedi.
YÖREMİZDE BULUNAN OSGB’LERDEN HİZMET ALMAK AVANTAJLIDIR
Beyaz Baret sorumlu Müdürü Başkanı Dr. ASLAN, İşverenlerin hizmet alırken dikkat etmesi gereken en önemli konulardan birinin de OSGB’nin Karabük lokasyonlu olmasının tercih edilmesi gerektiğini vurgulayarak, uzak bir noktadan alınan sınırlı süreli hizmetin, verimli ve sürdürülebilir bir çözüm sunamayacağını, İşletmelerin iş gücü kaybını önlemek ve iş sağlığı hizmetlerinden etkin şekilde yararlanmak için kendilerine en yakın ve güçlü bir altyapıya sahip OSGB’leri tercih etmelerinin önemli bir sorumluluk kazanımı olacağını kaydederek, “İşe alım süreçlerinden, sağlık raporlarına, iş başı eğitimlerinden saha denetimlerine kadar tüm yasal gereklilikleri yerine getiren O.S.G.B.’ler dışında, şahsi kişilerden ve yetkisiz kişi ve firmalardan hizmet alınması işverenler için yarınlarda ciddi sıkıntılara neden olacaktır.” ifadelerini kullandı.
BAKANLIK DENETİMLERİNİ DİJİTAL ORTAMDAN DA YAPILABİLECEK!
Sözlerinin sonunda bir kez daha işverenlere hatırlatmada bulunarak çalışanı olan tüm iş yerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetinin alınmasının kanunen zorunlu hale getirildiğini kaydeden Dr. ASLAN, iş yerlerinin iş sağlığı ve güvenliği uygulaması kapsamında olup olmadığının dijital ortamdan da denetleneceğini ve şartların yerine getirilmediğinin tespitinde de bakanlık yetkililerince para cezaları uygulanabileceğine dikkat çekti.