Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Başak Cengiz Mimarlık Fakültesine Uluslararası Mimarlık ve Tasarım Ödülü Geldi

Karabük Üniversitesi Başak Cengiz

Karabük Üniversitesi Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi öğretim elemanları Dr. Öğr. Üyesi Ömer Özeren ve Arş. Gör. Edibe Begüm Özeren, 5. Uluslararası Altın Trezzini Mimarlık ve Tasarım Ödülleri (V International Golden Trezzini Awards for Architecture and Design) kapsamında düzenlenen tasarım yarışmasında “En İyi Kamu Binası veya Tesis Projesi” kategorisinde İngiltere’de küçük ve orta ulaşım istasyonları kapsamında tren istasyonu tasarlayarak mansiyon ödülü aldı. 

2018’den beri St. Petersburg’da World St. Petersburg Club’ın himayesinde verilen ve dünya çapında müze koleksiyonuna eklenecek sanatsal açıdan değerli projelerin uzman seçimini gerektiren tek mimari ödül olma özelliğine sahip olan Uluslararası Altın Trezzini Mimarlık ve Tasarım Ödüllerinin 5’incisine 74 ülkeden bin 123 başvuru yapıldı. 

5. Uluslararası Altın Trezzini Mimarlık ve Tasarım Ödülleri kapsamında düzenlenen yarışmada Karabük Üniversitesi Başak Cengiz Mimarlık Fakültesinde öğretim elemanları Dr. Öğr. Üyesi Ömer Özeren ve Arş. Gör. Edibe Begüm Özeren, “En İyi Kamu Binası veya Tesis Projesi” kategorisinde mansiyon ödülü aldı. 

Tren istasyonu projesi hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Ömer Özeren, projeyi 2020 yılında Royal Institute of British Architects(RIBA)’e yaptıklarını ve 5. Uluslararası Altın Trezzini Mimarlık ve Tasarım Ödüllerinde ödüle layık görüldüklerini belirterek, “Tasarım modülü, geleneksel dokudan ilham aldı. Her ünite 5*5 modülden oluşuyor. Modüller farklı alan ve ihtiyaçlara göre şekillendirilebilir. Farklı yerleşim ve karakterlere uygun demonte olarak tasarlanmış, prefabrike olabilen, paketlenebilen ve şantiyede hızlı bir şekilde monte edilebilen modüler bir ahşap yapı sistemi önerildi. Modüller, çatılarında bulunan güneş panelleri ile kendi enerjilerini üretiyor ve depoluyor. Yağmur suyunun depolanmasına olanak sağlıyor ve yeşil çatılı ekolojik bir yapı modeli sağlıyor. Bu şekilde sürdürülebilir ve karbondioksit azaltımı yaklaşımı sunuluyor. Modüller zaman içerisinde yeniliklere açık hale geliyor ve ihtiyaç duyuldukça yeni fonksiyonlar üstlenebiliyor. Modüller, sürdürülebilir kaynaklar olan, hızlı bir şekilde inşa edilebilen ve minimum işçilik gerektiren ahşap malzemelerden üretiliyor” ifadelerini kullandı.