Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

BENLİOĞLU; ” Tarım alanları tahrip ederek sanayileşmede bir yere varamayız.”

Karabük Ziraat Odası Başkanı ve  Ziraat odaları İl Koordinasyon Kurul

Karabük Ziraat Odası Başkanı ve  Ziraat odaları İl Koordinasyon Kurul Başkanı  Hasan Benlioğlu “Rant uğruna doğayı ve halkın geleceğini hiçe sayan anlayış hepimiz için zarardır.” diyerek son günlerde gündem de olan Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından Türkiye genelinde ihaleye çıkarılan 867 maden sahasından 36’sı Karabük, Bartın ve Kastamonu illerini kapsayan maden arama çalışmalarında tarım alanlarına zarar göreceğini belirtti. 

Benlioğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

Son Günlerde basından ve kamuoyundan aldığımız bilgilere göre Karabük’ümüzün eşsiz doğası ve paha biçilemez kültürel mirası, ne yazık ki vahşi madencilik faaliyetleriyle büyük bir tehdit altına alınacak.

Edinilen bilgilere göre, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından Türkiye genelinde ihaleye çıkarılan 867 maden sahasından 36’sı Karabük, Bartın ve Kastamonu illerimizi kapsamaktadır.

Bu kamsam içinde toplam 49.761 hektarlık devasa bir alan göz göre göre yağmalamaya açılacak, tabiat ve ziraat katledilecektir.

Eflani Abakolu-Başiğdir köyü arasındaki ormanlık alanların yok edilmesine, maden arama sahasının genişletilerek Karacapınar, Mülayim, Demirli köylerini içine alması burada ki sit alanı tarım arazilerin ve ormanların yanı sıra tarihi yapıların yok olmasını kabul edemeyiz.

Bu bölgelerde altın aramada kullanılacak siyanür Eflani çevresinde  tarımına vereceği zararı göz ardı edemeyiz.

Tarım alanları tahrip edilerek sanayileşmede bir yere varamayız. Bu tür ihaleler yapılmadan önce ihale şartnamelerinde ‘DOĞA VE TARIM ALANLARINA ZARAR VERİLMEDEN KAZI ÇALIŞMASI ” ile araştırma ve çalışma yapılabilir maddeleri konulması şarttır.

Lütfen; Ormanlarımız, su kaynaklarımız, sit alanlarımız ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Safranbolu’muz birkaç şirketin çıkarı uğruna feda etmeyiniz…

Bugün sessiz kalırsak, yarın nefes alacak ormanımız, ziraat alanlarımız, içecek temiz suyumuz, anlatacak tarihimiz kalmayacaktır!  Onun için  bu madencilik ihaleleri derhal iptal edilmeli yada teknik verileri çok hassas yeniden düzenlenmelidir.

Unutmayınız; Rant uğruna doğayı ve halkın geleceğini hiçe sayan anlayış hepimiz için zarardır.