Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

BRICS NEDİR?

Türkiye’nin de Kapısını çaldığı

Türkiye’nin de Kapısını çaldığı yazılan BRICS, küresel nüfusun yüzde 45’ini,ekonomininde yüzde 28’ini temsil ediyor. Ancak ne kadar etkili? Ve amaçları ne?

Türkiye’nin BRICS adıyla bilinen ekonomik gruba resmen başvurduğuna dair Bloomberg haberinin ardından art arda açıklamalar geldi.

Önce BRICS dönem başkanı Rusya’nın Devlet Başkan Yardımcısı Yuri Uşakov “ Türkiye tam katılım için başvuruda bulundu, değerlendireceğiz” dedi ve

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 22-24 Ekim tarihlerinde Kazanda yapılacak grup zirvesine katılacağını söyledi.

AKP sözcüsü Ömer Çelik de sorular üzerine “Süreç devam ediyor, somut gelişme olursa paylaşırız” dedi.

Peki, nedir bu BRICS?

2006 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin “ BRIC” grubunu oluşturdu. Kısaltmada bu ülkelerin İngilizcedeki adlarının baş harflerinden oluşuyor.2010 yılında Güney Afrika Cumhuriyeti de dâhil olunca grubun adı “ BRICS “ olarak değiştiriliyor.

Türkiye eğer Çin ve Rusya’nın başını çektiği gruba dâhil olursa buradaki ilk NATO ülkesi olacak. Ancak yeni BRICS’te Suudi Arabistan gibi başka ABD müttefikleri de var.

Bu yılın başında İran, Mısır, Etiyopya ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne de BRICS kapısı açıldı.

Amaç zengin Batı Ülkelerinin siyasi ve ekonomik gücüne meydan okumak üzere önemli gelişmekte olan ülkeleri bir araya getirmek. Grup her yıl bir zirvede buluşarak önceliklerini belirliyor.

Genişletilmiş haliyle BRICS ülkelerinde 3,5 milyar insan yaşıyor.

Bu da Dünya nüfusunun %45’i ediyor. Bu ülkelerin ekonomilerinin toplam büyüklüğü 28,5 trilyon dolardan fazla, yani küresel ekonominin %282ine denk geliyor.

Dünya Ham petrolünün yaklaşık%44’ünün üretiyorlar. Aslında 18,3 trilyon dolarlık AB’den büyükler. Ama BRICS AB gibi bir gümrük birliği değil. Üstelik ABD ekonomisi de tek başına 28 trilyon dolardan büyük.

Burada Çinin bulunmasının amacı ticaretini daha fazla geliştirmek, Birliğin kurduğu banka amacıyla Afrika’daki etkisini artırmak ve G-7 karşı bir denge oluşturmak.

 Rusya ise BRICS’ Batı yaptırımlarını aşmak için kullanıyor. İran’ın da Benzer bir yaklaşımı var.

Türkiye daha amacını açıklamadı.

Onu ilerideki günlerde daha net bir biçimde göreceğiz. Öncelikle AB’ye ve ABD’ye bana ekonomik destek sağlamazsanız, geçerim bak politikası olacaktır.