Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

  BÜYÜK DENİZCİ PİRİ REİS

       

                                              

 

     Bizim Tarihimizde müstesna insanlardan biri de, Piri Reis. Piri Reis ve ailesi Karamandan gelmiş, kendisi Gelibolu da doğmuş, Boğazdan çıkmış, açık denizlere taşmış, hatta Hindistan sularına kadar varmış sıra dışı bir insan.

80 yaşından fazla yaşamış ama zaten 40’ına kadar yaptıkları-yazdıkları-çizdikleriyle “ Uluslararası Büyük Usta “ olmuş bir deha. Bu topraklara, bu denizlere dair yaptığı çalışmalar 500 yılı aşkın bir zamandır dünya literatüründe baş sıralarda olmasını sağlamıştır.

16.yüzyılda Osmanlı Devleti, hem Kızıldeniz’in güvenliğini sağlamak hem de Hint Okyanusunda Portekizlilere karşı mücadele etmek amacıyla Süveyş’te ( 1525 ) bir deniz üstü kurdu.

    Buradaki donanmanın başına 1547’de Piri Reis getirildi. Piri Reis Akdeniz ve Hint Okyanusunda çok başarılı işler yaptı. Servet ve Nüfuz kazandı. Çizdiği Haritalar Ünlü kitabı “ KİTAB-I BAHRİYE “sinde yayınladı.

    Piri Reis Dünyayı keşfetti; Biz ise onu idam ettik.

,375 yıl sonra yeniden keşfettik.

Portekizlilerle yaptığı deniz savaşında Hürmüz boğazını ele geçirmek için Basra’ya çekilmesi sonu oldu. Onu çekemeyenler Kanuniye şikâyet etti. Mısıra geldiğinde tutuklandı.

Gönderilen Padişah Fermanı ile Kahire’de boynu vurularak idam edildi.80’ini geçmiş Piri Reisin bedeni denize atıldı. Malları müsadere edildi. Mezarı hiç olmadı.

Yaptığı haritalar 9Kasım 1929’da Topkapı Sarayının Müzeye dönüştürülmesi çalışmaları sırasında Alman Bilim insanları Adolf Deismann ve Paul Kahle tarafından bulundu. Tanımlandı.

Cumhuriyetimizin Kurucusu, Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’e bilgi verildi.

Atatürk Haritaları Ankara ya getirtti. Bizzat inceledi. Devlet matbaasında basılarak çoğaltılmasını sağladı.1933’te Türk Tarih Kurumu tarafından bastırılan Piri Reis Haritası adlı kitap haritanın bulunuşu ve önemi hakkında önemli bilgiler vermektedir.

Piri Reis’in en çok sevdiğim ve gerçekçi bulduğum sözü “ Hiçbir başarı cezasız kalmaz “ özdeyişidir.

Piri Reis, Ortaçağ-Yeniçağ aralığında, başta Akdeniz ve Ege Kıyı, liman ve kentlerini avucunun içi gibi öğrenmiş-görmüş-incelemiş-bilmiş-çizmiş ve yazmıştır. Eşsiz bir coğrafyacıdır. Ama hiçbir başarı cezasız kalmaz deyişiyle hem idam edilmiş hemde unutturulmaya çalışılmıştır.

Taaki 1929’kadar.Mustafa Kemal Atatürk Tarafından yeniden Tarihimize Kazandırılmıştır.