Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

CEYLAN “2017 DE SORUN BİTECEK”

  Çevre ve Şehircilik

ceylan-denizler-coplerden-kurtarilacak

 

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, deniz çöpleri konusunda 2017 yılı sonuna kadar tüm kıyı illerinde stratejik eylem planlarının hazırlanarak yürürlüğe girmesinin hedeflendiğini bildirdi.

Ceylan, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin etrafını çevreleyen denizlerin fiziksel ve ekolojik özelliklerinin doğal zenginlik olduğunu, dünyada bu konumdaki sayılı, şanslı ülkelerden biri konumunda bulunduğunu söyledi.

Çok sayıda canlı türüne ev sahipliği yapan ve 8 bin 333 kilometre kıyı uzunluğuna sahip Türkiye’de denizlerinüzerinde çeşitli kirletici baskıların bulunduğunu vurgulayan Ceylan, “Bu tür baskıları kontrol altına almak için çok çaba harcamak gerekiyor. Alınan tüm önlemlere rağmen, deniz çöpleriyle ilgili mücadele konusunda hep birlikte daha yoğun bir çaba inçinegirmemiz gerekmektedir.” diye konuştu.

Ceylan, deniz çöplerinin dünyadaki bütün kıyılarda karşılaşılan bir problem olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:“Bu maddeler, insanların veya diğer canlıların yaralanmalarına, zarar görmelerine ve ekonomik kayıplara neden olmaktadır.  Bölge denizlerimizin korunmasına yönelik çalışmalarda da aktif rol oynamaktadır. Deniz çöpleriyle ilgili AB ve bölgesel düzeyde yapılan çalışmalar bakanlığımız liderliğinde çeşitli kuruluşlar tarafından yürütülüyor. Ayrıca İstanbul için stratejik eylem planı hazırlanmıştır. Deniz çöpleri konusunda hedefimiz 2017 yılı sonuna kadar tüm kıyı illerimizin stratejik eylem planlarının hazırlanarak yürürlüğe girmesidir.” ifadesini kullandı.

Plan kapsamında uluslararası düzenlemeler, taraf olunan bölgesel sözleşmeler ve AB müktesebatı doğrultusunda Türkiye’nin yükümlülüklerinin yerine getirilmesiyle ilgili yol haritasının belirlendiğini anlatan Ceylan, şunları dile getirdi: “Ülkemiz deniz ve kıyı alanlarında katı atıklardan kaynaklanan kirliliğinin önlenmesi için öneriler geliştirildi. Başta belediyeler gibi paydaş kuruluşlar da çalışmalarda yer alacak. Plan kapsamında deniz yüzeyi ve dipte çöplerin toplanması için gerekli malzeme, ekipman ve personel temini, nehir-dere ağızlarına biriken çöplerin denize ulaşmamasına yönelik tedbirlerin alınması gibi çalışmalar yapılacak. Bu kapsamda depo, atık su arıtma tesisleri, atık alım hizmeti, mavi kart sistemi, çöplerin taşınmasını, geri kazanımı veya bertarafını sağlamak ve halkın bilinçlendirilmesi de gerçekleştirilecek.”

Ceylan, daha temiz bir çevre ve deniz için sanayicilerin, medyanın ve sivil toplum kuruluşlarının da daha fazla desteğine ihtiyaç duyduklarına değinerek, “Özellikle deniz çöpleriyle mücadele kapsamında sivil toplum kuruluşlarımız çeşitli deniz ve kıyı temizliği düzenlemekte ve halkımızın bilinçlendirilmesinde önemli rol oynamaktadırlar. Bakanlık olarak denizlerin çöp tehdidinden korunmasını önemsiyoruz.” ifadesini kullandı.

Web Tasarım & SEO: Best4SEO