CHP KARABÜK İL BAŞKANLIĞI YÖNETİCİLERİ VE
ÜYELERİNİN KATILIMI İLE ATATÜRK ANITINA
ÇELENK BIRAKARAK 93.YIL ETKİNLİKLERİNİ
KUTLADILAR.
Atatürk anıtında açıklama yapan CHP Karabük İl Başkanlığı adına Nuri Kırımlı “CHP, CUMHURİYETİMİZİ AYDINLIK YARINLARA TAŞIYACAK..BÜYÜK ATATÜRK’ÜN İKİ ESERİNİ, AYNI KARARLILIKLA YAŞATACAĞIZ” dedi
Açıklamasına günümüz de yaşanan olumsuzlukları anlatarak başlayan Kırımlı, ” Sivas Kongresi’ni ilk kongresi olarak kabul eden CHP, Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde 9 Eylül 1923’te “Halk Fırkası” adıyla kuruldu; 1924 yılında “Cumhuriyet Halk Fırkası”, 1935 yılında ise “Cumhuriyet Halk Partisi” adını aldı. 1927 yılında “Cumhuriyetçilik, Halkçılık , Milliyetçilik ve Laiklik” CHP’nin dört temel ilkesi olarak benimsenirken, 1935 yılında “Devletçilik ve Devrimcilik” ilkeleri de eklenerek Partinin ilkeleri altıya çıkarıldı. Partinin amblemi olan 6 ok, bu ilkeleri simgelemektedir.” ifadelerinde bulundu.
Gerçekleşen basın açıklamasında şöyle dendi; “İlk Genel Başkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde ulusal bağımsızlığı kazanan, Cumhuriyeti kuran, saltanatı kaldıran, hilafete son veren ve ulusal birliği sağlayan CHP, hukuk ve eğitim gibi toplumsal alanlarda gerçekleştirdiği reformlarla “teba”yı millet, “kul”u eşit yurttaş yaparak, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’ni şekillendirdi, Türk kadınının eşit vatandaş olarak toplumsal yaşamda yerini almasını sağladı. Sermayesi, sanayisi ve altyapısı olmayan Türkiye’nin ekonomik kalkınmasını sağladı.CHP, İkinci Dünya Savaşı sonrasında tek parti konumunun tüm olanaklarına karşın, çok partili rejime geçişi sağlayarak Türkiye’nin demokratikleşme sürecinde de öncü misyonunu sürdürdü, demokratik bir rejimde muhalefetin kurumsallaşmasına örnek oldu.
1960’lı yıllarda Türkiye’nin yaşadığı modernleşme sürecinin yansımaları olarak ortaya çıkan göç, kentleşme, sanayileşme gibi dinamikler çerçevesinde toplumsal sınıfların olgunlaşmasıyla birlikte CHP sola açılarak kendisini siyaset yelpazesinde “ortanın solu”nda konumlandırdı. 1970’li yıllarda ideolojisini “demokratik sol” kavramıyla
tanımlayan CHP, önerdiği sosyal reformlarla “düzen değişikliği”ni hedefledi. Bu süreçte CHP, “devlet partisinden” “halkın partisine”, düzen partisinden” “değişimin partisine” dönüşmüştür. CHP, kuruluşundan bu yana, aklın ve bilimin rehberliğinde bağımsızlığı, demokrasiyi, özgürlükleri ve bölünmez bütünlüğü savunmuş, Cumhuriyet ışığını Anadolu’nun her köşesine taşıma çabasında olmuştur. Bugün Türkiye, Cumhuriyetimizin temel değerlerinin erozyona uğratıldığı, demokrasinin, hukukun temel ilkelerinin yerle bir edildiği, kanun hükmünde kararnamelerle temel hak ve özgürlüklerin rafa kaldırıldığı bir dönemden geçiyor. Türkiye, nefes alınamaz bir noktaya doğru sürükleniyor. Buradan çıkışın yolu Cumhuriyet değerleridir, ilkeleridir. CHP, bu gidişatın durdurulması için tüm gücüyle çalışacak, Türkiye’yi içine sürüklendiği bu karanlık ortamdan çıkaracak, yurttaşlarımızla el ele vererek Cumhuriyetimizi aydınlık yarınlara taşıyacaktır. ‘Benim iki büyük eserim var biri Cumhuriyet, diğeri Cumhuriyet Halk Partisi’ diyen Kurucumuz ve İlk Genel Başkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarını saygı ve şükranla anıyoruz. Eserlerini savunacağız ve yaşatacağız. CHP’nin 93’üncü yaşı kutlu olsun.”