Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

ÇOCUKLARDA MATEMATİK SEVGİSİ NEDEN AZALIYOR.

       Türkiye’de Matematik ve

       Türkiye’de Matematik ve Fen bilimleri başarıları coğrafi bölgelerde genel bir iyileşme gösterse de bölgeler arası başarı farkları keskin bir biçimde devam ediyor.

       Hem matematik hem de fen Bilimlerinde her iki sınıf düzeyinde de en başarılı öğrencilerin olduğu bölge Doğu Marmara ( Bursa,Eskişehir,Bilecik,Kocaeli,Sakarya,Düzce,Bolu,Yalova )dır.

      Matematik ve Fen Bilimlerinde en düşük ortalamaya sahip olanlar ise Güney Doğu Anadolu Bölgesindeki öğrenciler. Bu iki bölgedeki öğrenciler arasındaki başarı farkı en çok 4.sınıfta belirginleşiyor.

       Mensubu olmaktan gurur duyduğum, Türk Eğitim Derneği’nin Düşünce kuruluşu, TEDMEM tarafından Türkiye’nin 2019 Performans raporu hazırlandı.

        Raporda incelenen öğrenme çıktıları ile ilgili değişkenler arasında öğrenmeyi destekleyen ev-aile ortamı, öğrenci ailelerinin ekonomik durumları, okul kaynakları, okul disiplini ve güvenliği, öğretmenlerin mesleki deneyimleri, mesleki gelişim süreçleri, iş doyumları; öğretme ve öğrenme sürecinde süre, konu, kapsam ve sorunlar, öğrencilerin derslere yönelik tutumları ve öğrenci başarısı bulunuyor.

        Raporda yer alan tespitler ve öneriler şöyle:

1-Matematik ve Fen Bilimlerinde ileri yeterlilik düzeyine ulaşan öğrenci oranı,Türkiye’de Uluslararası ortalamadan daha yüksektir.Ancak alt düzeye dahi ulaşamayan öğrenci oranıda uluslararası ortalamadan daha yüksektir.

2- Türkiye de ortaokul yıllarında matematik başarısı düşüş göstermekte ve alt düzeyin altında kalan öğrenci oranı artmaktadır.

3- Ülkemizde Matematiği çok seven öğrenci oranı uluslararası ortalamaya kıyasla daha yüksektir. Ancak 4.sınıftan 8.sınıfa gelindiğinde matematiği çok seven öğrenci oranı yüzde 66 iken 8. Sınıfa gelindiğinde bu oran yüzde 20 ye düşmektedir.

4-Benzer bir şekilde derslerde kendilerine çok güvenen öğrenci oranları da 4.sınıftan (%34 )8.sınıfa gelindiğinde ( %15 )azalmaktadır.

5-Türkiye de okulun akademik başarıya önem verme derecesi arttıkça öğrenci başarısı da artış göstermektedir.

6- 2019 verileri Ülkemizdeki öğretmenlerin mesleki gelişim etkinliklerine katılma oranlarının, uluslararası ortalamaya kıyasla daha düşük olduğunu göstermektedir. Öğretmenlerin mesleki gelişim ihtiyaçları da bu doğrultuda uluslar arası ortalamaya kıyasla daha yüksektir.

Not: Son LGS sınavındaki sorular incelendiğinde Matematiğin Önemi Bir kez daha görüldü.

Kaynaklar: 

1-Cumhuriyet Gazetesi-Figen Atalay

2-TEDMEM-TIMSS 2019 Değerlendirme Raporu

Web Tasarım & SEO: Best4SEO