Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

SEMPOZYUM BAŞLADI

 “Doğal Afetler ve Afet

 “Doğal Afetler ve Afet Yönetimi”

Başbakanlık Afet ve Acil Yönetimi ile  Karabük Üniversitesi işbirliğinde organize edilen “Doğal Afetler ve Afet Yönetimi Sempozyumu” başladı. Birçok bilim adamının görüşlerini paylaşacağı ve Cuma günü sonlanacak sempozyuma, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan  Karabük Valisi  Orhan Alimoğlu, Garnizon Komutanı  Jandarma Albay Cihan Ulukaya,  Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakır,  Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, İl Emniyet Müdürü  Serhat Tezsever, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Gazanfer Erbay ile bilim adamları ve öğrenciler katıldı.

DSC_1024

“Sempozyumun amacı; doğal olayların afete dönüşmesini engellemek ve ders çıkarmak”

Sempozyumun ilk açış konuşmasını yapan KBÜ Mühendislik Fakültesi İmalat Mühendislik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İnan Keskin: “Doğal olayların afete dönüşmesini engellemek ve olan olaylardan ders çıkartmak için Sempozyumu düzenlediklerini belirtti.

Sempozyumda 150’ye yakın sunulacak bildirilerin içerikleri ile ilgili de bilgi veren Keskin “Meslek dallarına bakıldığında oldukça farklı disiplinlerden bildiler bize ulaştı. Sempozyumda depremler ve depreme dayanıklı yapı tasarımı, heyelanlar, kaya düşmeleri, hidromorfolojik afetler, plana dayalı kentleşme gibi başlıklarda bildiriler sunulacak.” dedi.

“Zararların önüne geçebilmek için en iyi savunma; bilinçli bireyler yetiştirmek”

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Dr. Gazanfer Erbay da konuşmasının başında AFAD Başkanı’nın yoğun programından dolayı Sempozyuma katılamadığını belirterek teşekkürlerini ve selamlarını iletti. Erbay konuşmasında özellikle doğa ve insan kaynaklı afetlerin verdiği zararın önüne geçilebilmesi için en iyi savunmanın bilinçli bireyler yetiştirmek olduğuna vurgu yaptı.

Karabük Üniversitesi ve AFAD işbirliği ile bilinçli bireylerin yetişmesine katkı sağlamak amacıyla böyle bir adım atıldığını da aktaran Erbay ayrıca “Bizler AFAD olarak devletin şefkat eliyiz, bunlar sadece kendi vatandaşlarımıza değil ülkelerinde zulüm gören, ülkemize sığınan insanlara da uzanmaktadır.” dedi.

“Afeti en iyi bilenler olarak akıllara 1999 depremiyle Düzce geliyor”

Sempozyumun davetlisi olarak gelen Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ise konuşmasında şunları dile getirdi: “Afet denilince Düzce ilk olarak 1999 depremleriyle anılıyor. Bizler afeti en yakından bilen olumsuz etkilerini yaşayan şehrin insanlarıyız. Bu sebeple bu Sempozyumu bu şehrin kızı olarak çok daha önemsiyor çok da kayıpları olan biri olarak afet yönetimin ne kadar önemli olduğunu kavramayı ümit ediyorum

“Afet ve cinayeti ayırabilmemiz gerekiyor”

0B0A5834Rektör Prof. Dr. Refik Polat da konuşmasına afetlerin Türkiye’de en çok yaşandığı bölgelerden birisinin Karadeniz olduğunu söyleyerek başladı.

Batı Karadeniz’de yer alan bir Üniversite olarak söz konusu sempozyuma ev sahipliği yapmaktan onur duyduğunu belirten Polat “Bu sempozyumları gelenekselleştirmek istiyoruz. Hatta ilimizde her hafta sempozyum düzenlemek istiyoruz” dedi.

Türkiye’de afetlerin önlenebilecekken sorumsuzca davranıldığından önlenemez olaylar haline geldiğine dikkat çeken Rektör Polat “Yurt dışında 9 şiddetinde deprem meydana geldiğinde can kaybı yaşanmazken Türkiye’de 6 şiddetindeki bir depremde can kayıpları meydana geliyor. Ülkemizde afet ve cinayeti ayırabilmemiz gerekiyor.” diye konuştu.

“Güvenli alanların oluşturulmasına yönelik çalışmalar sürüyor”

0B0A5858Sempozyumun açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan da batı Karadeniz Bölgesi’nin afet riski altında olduğunu, özellikle deprem ve su taşkınlarının sıklıkla görüldüğünü belirtti.

“Toplumumuzda ve bölgemiz olarak bilinçlendirme adına bu sempozyumun başarılı olacağına inanıyorum.” diyen Bakan Yardımcısı Ceylan, doğal afetlerin kaçınılmaz olduğunu fakat önceden tedbir alınarak hasarı en aza indirgemenin mümkün olduğunu kaydetti.

Mehmet Ceylan konuşmasında ayrıca doğal afetlere ilişkin hükümet icraatlarına da değinerek özellikle güvenli alanların oluşturulmasına yönelik yapılan çalışmalar kapsamında kentsel dönüşüme vurgu yaptı ve “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” ile ilgili bilgiler verdi.

“Kâinatın yapısını anlayıp ona göre kullanmayı becerebilsek afetler azalır”

Karabük Valisi Orhan Alimoğlu ise konuşmasına “Büyüklerimiz yeryüzünün kendi hesap alemi olduğunu söylerler, yani bir taraftan oluşurken diğer taraftan bozulur. Bu kâinattaki muhteşem ahenkle devam eder.” diyerek başladı. Karabük’ün tabiat olarak çok güzel dağları, tepeleri ve dereleri olduğunu söyleyen Vali Alimoğlu “ Üniversitelerin işi de ‘bütün insanları’ yetiştirmektir, insanlara bunları fark ettirmektir. Bir bütünün parçası olan insan meselesini iyi değerlendirmek gerekir.” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından sunumlara geçildi.

0B0A5773-1024x591

İlk olarak Maltepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan “İstanbul’da kentsel dönüşüm sorunları” konusunda bildirisini sunarken ardından sırasıyla Pamukkale Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Kumsar “Denizli İli Babadağ İlçesi Gündoğdu Mahallesi Uzun Süreli Heyelanın Nedenleri, Mekanizması ve Doğal Afet Açısından Değerlendirilmesi”, Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alemdar Bayraktar “Betonarme Ve Yığma Yapıların Depremler Sırasındaki Performanslarının Gözlemsel Ve Deneysel Verilere Göre Değerlendirilmesi” ve İstanbul MAG-Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Dr. Oğuz Gündoğdu “İstanbul Çevresinde Tehditler Ve Çözüm Önerileri” konusunda sunumlarını yaptılar ve ilk gün farklı salonlarda gerçekleşen oturumlar ile sona erdi. Sempozyum 3 ve 4 Mart tarihlerinde farklı salon ve oturumlarda sunulacak bildiriler ile devam edecek.

Web Tasarım & SEO: Best4SEO