KARABÜK Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi’ne Üç gün önce grip şikayetiyle başvuran ve tedaviye alınan 28 yaşındaki S.K’nın domuz gribi şüphesi ile yoğun bakımda tedavi gördüğü iddia edildi.
–
Domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsü yüzünden son günlerde bir çok kentte bir çok hasta vefat ederken Karabük’te de Domuz Gribi şüphesi korkuttu.
–
Konuyla ilgili açıklama bekleniyor..
Yüksek ateş ve solum yetersizliği şikayetiyle Serkan K.’nın KBÜ Eğitim Araştırma Hastanesi’ne gitti. Burada yapılan tahlillerde H1N1 virüsü arandı. Konu hakkında resmi bilgi verilmedi ancak yoğun bakıma grip sonrası alınan Serkan K. durumun ağır olduğu tedavisinin devam ettiği öğrenildi..
Karabük Esentepe Mahallesinde ikamet ettiği öğrenilen Serkan K. tedavi süreci devam ederken evli ve bir çocuk babası olduğu halen yoğun bakımda tedavi gördüğü ve yakınlarının da garanti altına alınacağı da iddia edildi..
Domuz Gribi konusunda Karabük Valiliğinin, Karabük Kamu hastaneleri Genel Sekreterliğinin ve hastane başhekimliğinin resmi bilgi vermesi bekleniyor..
DOMUZ GRİBİ NEDİR
Domuz gribi, domuzlarda hastalığa yol açan bir mikro organizma olan İnfluenza Tip A virüsünün insanlarda oluşturduğu solunum yolu hastalığıdır.
Virüs daha önce insanlarda hastalığa yol açmamakta, sadece domuzlarda görülmekteydi. Ancak mikro organizmadaki değişime bağlı olarak ortaya “İnfluenza tip A H1N1” adı verilen yeni bir virüs formu çıkmıştır. İlk kez 2009 yılında saptanan domuz gribi şu anda ülkemizde en sık görülen grip virüsüdür.
Nasıl Bulaşıyor?
Domuz gribi solunum yolu ile bulaşıyor. Özellikle yakın temas, öksürmek ve hapşırmak suretiyle insandan insana geçiyor. Kuluçka süresi ise 1-3 gündür.
Belirtileri Neler?
Ani başlayan ateş, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun tıkanması ya da akması, baş ağrısı, gözlerde sulanma, kas ağrısı ve halsizlik bulguları olabilir. Bazı vakalarda hiçbir belirti görülmezken bazıları ölümle sonuçlanabilmektedir.
Nasıl Tanı Konuyor?
İnfluenzanın kesin tanısı, hastalığın ilk üç günü içinde, ateşli dönemde alınan boğaz-burun kültüründen virüs izolasyonu ile olur.
İlaç Tedavisi Ne kadar Etkin?
İnfluenza A’nın tedavisinde özellikle antiviral ilaçlar etkilidir. İlaçların 36-48 saat içinde başlandığında semptom süresini kısalttıkları ve komplikasyonları azalttıkları saptanmıştır.
Kimler Aşı Olmalı?
65 yaşın üzerindekiler,
Yaşlı bakım evinde kalanlar,
Astımlı çocuklar, kronik kardiopulmoner hastalığı olanlar,
Diyabet, renal bozukluk ya da immun yetmezliği olanlar,
Uzun süreli aspirin tedavisi alanlar (Reye Sendromu olasılığı),
İnfluenza sezonunda gebeliğinin ikinci ya da üçüncü trimesterinde olacak kadınlar,
Grip virüsünü riskli gruplara taşıyabilecek kişiler: sağlık çalışanları, yaşlı bakım evlerinde çalışanlar, ev ziyareti yapanlar, grip açısından riskli kişinin ev halkı,
HIV ile enfekte kişiler mutlaka aşı olmalıdır.
Düzeltme : Haber yayımlandığı saatte remi kaynaklardan konu ile ilgili açıklama geleceği belirtilmişti. Ancak edinilen bilgilere göre Ülke genelinde yaygın olan grip ve neticesinde ölümler yaşandığı, farklı bilgilerin kaos yarattığı gerekçesi ile konu hakkında sadece Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığının bir açıklama yapabileceği ve diğer birimlerin açıklama yapamayacağı/ yasaklanmış olduğu öğrenildi.