Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

DÜNDEN BUGÜNE ‘FABRİKALAR YAPAN FABRİKA’  TDÇİ DEN, KARDEMİR AŞ UZANAN YOL (1)

Özgeçmiş 1937 yılında temeli

Özgeçmiş

1937 yılında temeli atılan KARABÜK Demir ve Çelik İşletmeleri ülkemizde birçok sanayi tesisisin kuruluşuna katkıda bulunmasından dolayı “Fabrikalar Kuran Fabrika” olarak anıldı.

Burada yetişenler bilgi ve tecrübelerini ülkenin dört bir yanına taşıyarak nitelikli iş gücü oluşmasını sağladılar. PENDİK TERSANESİ, MARMARAY , OSMANGAZİ ve 1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ gibi büyük projelerde de önemli görevler üstlendiler.

Çanakkale Köprüsüne katkıları için KARÇEL’e TEŞEKKÜR amacıyla yaptığım ziyaret esnasında , KARDEMİR Tevsiat Montaj Müdürlüğünün son şantiyesi olarak bir çok önemli projeyi gerçekleştiren PENDİK ŞANTİYESİ’nin (1981-1993) kapatılmasının 30. yıl dönümünde yapılan işleri ve çalışanları anmak için BRTV’de bir söyleşi yaptık.

31 Ağustos 2023 günü BRTV’de (Bizim Radyo Televizyon Yayıncılık Tic. A.Ş.) yayınlanan 52 dakikalık söyleşimde KARABÜK DEMİR ve ÇELİK İŞLETMELERİ’ne bağlı Tevsiat Montaj Müdürlüğünde Şantiye Şefi olarak çalıştığım dönemde (1981-1993) PENDİK ve ALAYBEY TERSANESİ ŞANTİYELERİNDE yapılan işler ve daha sonra görev aldığım UM TERSANESİ , MARMARAY TÜP GEÇİT ve yapım aşamalarında KARÇEL’in de önemli katkılar sağladığı OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ ile 1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ projelerindeki tecrübelerimi kamuoyu ve meslektaşlarımla paylaştım.

BRTV’de bana söyleşi fırsatını veren Nagehan TOKGÖZ, Osman ÇETİNKAYA, söyleşiyi yapan Fatih ÜNLÜ ve söyleşiye vesile olan Tunakan YILDIRIM’a teşekkür ederim.

Söyleşi sırasında kısıtlı süre nedeniyle dile getiremediğim ve özet olarak geçtiğim bir çok konuyu fotoğraf, yazı ve belgeler eşliğinde daha ayrıntılı bir şekilde anlatarak iş hayatımdaki tecrübelerimizi bizden sonraki kuşaklara aktarmak ve tarihe bazı notlar düşmek amacıyla bu yazı serisini kaleme aldım.

Basın-yayın yoluyla bu tecrübelerimizi kamuoyu ile paylaşmamızı sağlayan KARABÜK GÜNDEM Genel Yayın Yönetmeni / İmtiyaz Sahibi Semih GÜLEN ve ekibine de teşekkür ediyorum.

SÖYLEŞİ SONRASI ALDIĞIM MESAJLAR

KARABÜK D. Ç. İŞLETMELERİ’nde (KARDEMİR) uzun yıllar İŞ HAZIRLAMA MÜDÜRÜ olarak görev yapan sayın Ali DEMİREZEN ve ekibinin işletmeye “FABRİKALAR YAPAN FABRİKA” unvanını kazandıran  tüm işlerin sözleşme görüşmeleri ve siparişi konusunda büyük emekleri geçmiştir.Değerli hizmetlerini şükranla anıyoruz.

Pendik Şantiyesindeki ilk işimiz olan 14 Adet Köprü Kreyn proje koordinatörü   Aykut ALTAY “35 yıl 20 Dakikaya Nasıl Sığdı” adlı anı kitabına verdiği   ismin hikayesini şöyle açıklar:

“Bir gün Kadiköy’den Eminönü’ne geçerken bindiğim MALTEPE gemisi (1961) ilk inşa ettiğim gemidir.

Haydarpaşa’yı geçince rıhtımda gördüğüm ve arka arkaya bağlı 3 gemide de (Kaş, Kilis ve Amiral Şükrü Okan Gemileri ) çok emeğim geçmişti.

Bunları görünce çok heyecanlandım, duygulandım ve gözlerimden yaşlar boşandı. Biraz sonra da 9 yıl emek verdiğim GALATA Köprüsü (1995 ) karşıma çıktı. Yani gerçekten 35 yıl 20 dakikaya sığmıştı.

BRTV’deki söyleşimde İTÜ’den mezun olduktan sonra (1974) başlayan ve SÜMERBANK BAKIRKÖY BEZ FABRİKASİ, İNGİLTERE’DE MASTER, KARDEMİR, PENDİK TERSANESİ, ALAYBEY TERSANESİ, HALİÇ TERSANESİ, UM TERSANESİ , MARMARAY TÜP GEÇİT , OSMANGAZİ KÖRFEZ KÖPRÜSÜ ve 1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ (2023) projelerindeki iş hayatımı yani    50 yıllık serüveni 50 dakikaya sığdırmaya çalıştım.

Birinci bölümün sonu ./.

Web Tasarım & SEO: Best4SEO