Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ekim “Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı”

Onkoloji Uzmanları uyarıyor, ”

Onkoloji Uzmanları uyarıyor, ” meme kanserine karşı 40 yaş üzeri her kadının 2 yılda bir mamografi çektirmesi, düzenli beslenme alışkanlığı sağlanması ve fiziksel aktivite yapılması gerekir. “

memeknaseri

 

Onkoloji Uzmanları  bu ayın meme kanseri bilinçlendirme ayı olduğuna dikkat çekerek, kanserin beraberinde taşıdığı fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra sosyal, maddi ve manevi yönleri ile mücadelesi zor bir hastalık olduğunu 21. yüzyılda kanser konusunda en önemli kontrol stratejisinin korunma ve erken teşhis olduğunu belirtiyorlar.

Uluslararası Kanser Ajansının   meme kanserindeki artışa dikkati çektiğini belirten uzmanlar yine Kadınlarda meme kanseri görülme oranının bir önceki tahminlere göre yüzde 20, meme kanserinden ölümlerin ise yüzde 14 arttığını belirtmelerinin önemli olduğuna değinerek, “ Meme kanseri kadın kanserleri içinde en fazla görülen ve en fazla ölüme neden olan kanserdir. Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesidir. Daha nadir olarak meme derisinde içeri doğru çökme, deride kalınlaşma, şişlikler, deride tahriş yada bozulmalar ve meme ucunun hassaslaşması, içe dönmesi dahil olmak üzere meme ucu belirtileri yer almaktadır.Bu anlamda ağrı ve kanlı akıntı ileri evrelerde ortaya çıkmaktadır. Meme kanserinin tedavi yöntemleri ameliyat, radyoterapi, kemoterapi ve hormon terapileridir.Onun için  40 yaş üzeri her kadının 2 yılda bir mamografi çektirmesi gerekmektedir.” diyorlar.

Konuyla ilgili olarak Karabük Valiliği de bir basın duyurusu yayımladı ve şu uyarılarda bulunuldu.

KANSERİ YENMEK İÇİN EL ELE

Kanser tüm dünyada önemi giderek artan bir sağlık sorunudur. Ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer almasına rağmen önlenebilir hastalıklar arasındadır.

Meme kanseri birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanserdir. Ayrıca toplam kanser ölümleri içinde akciğer kanserinden sonra ikinci sırada gelmektedir. Her 8-9 kadından birinin hayatı boyunca meme kanserine yakalanması beklenmektedir.

Risk Faktörleri

1.      İleri yaş

2.      Erken yaşta adet görme/erken menopoz

3.      İlk doğumunu geç yaşta yapmak ya da hiç doğum yapmamak

4.      Anne ya da akrabasında meme kanseri olması

5.      Meme ya da göğüs bölgesinde radyoterapi almış olmak

6.      Östrojen ya da progesteron içeren hormonlu ilaç tedavisi almış olmak

7.      Alkol kullanımı

Meme kanserinden korunmak için hem kendi kendinize meme muayenesi yapın hem de ücretsiz olarak KETEM’de mamografi çektirin.

Kendi kendinize yaptığınız meme muayenesinde;

–          Meme başından akıntı geliyorsa

–          Meme derisinde şişme, çökme, pütürlük, kızarıklık, döküntü varsa

–          Meme başında bir tarafa doğru çekilme oluyorsa

–          Meme başı çökmüşse

MUTLAKA DOKTORUNUZA BAŞVURUN…

Tarama Önerileri

1.      30 yaşından sonra düzenli aralıklarla (örneğin adet dönemi sonrası ilk banyodan sonra) kendi kendine meme muayenesi yapın.

2.      40 yaşından sonra yılda 1 kere bu konuda eğitim almış bir hekim veya sağlık personeli tarafından klinikte meme muayenenizi yaptırın.

3.      40 yaşından sonra 2 yılda bir meme filmi (mamografi) çektirin.

 

 

Kaynak : www.mediaktüel.com 

Web Tasarım & SEO: Best4SEO