Karabük’ün Safranbolu İlçesi’nde bir grup
köylünün, enerji nakil hatlarının organik
sebze ve meyve yetiştirdikleri tarlalarından
geçmesini protesto eylemi Meclis gündemine
taşındı.
CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması için verdiği önergede nakil hatlarının neden organik tarım yapan çiftçilerin bahçesinden geçirildiğini sordu.
Sinop’tan başlayıp Kastamonu ve Safranbolu İlçesi’ne ulaşan enerji nakil hatlarının organik sebze ve meyve yetiştirdikleri tarlalarından geçmesini istemeyen köylülerin eyleminin kamuoyuna da yansıdığını belirten Öğüt, bahçelerden geçecek olan yüksek gerilim hattı ile bölgedeki tohumları 150-200 yıllık olan ve organik sebze meyve yetiştiren köylülerin ürünlerinin radyasyona maruz kalacağını dile getirdi.
“Tüm dünya organik tarıma yönelirken söz konusu projede ısrar edilecek midir?” diye soran CHP’li Öğüt, yüksek gerilim hattının bahçelerden geçmesinin ürünlere zarar verecek olmasının yanı sıra insanlar için de tehlike arz ettiğini ifade etti.
Önergesinde “Yağışlı ve nemli havalarda sonu ölüm ve yaralanma ile neticelenebilecek elektrik çarpma ihtimali artmaktadır.” İfadelerine yer veren Öğüt, “Dolayısıyla hatların ilk projede yer alan güzergahtan geçirilmesi böylece tarım arazilerinin zarar görmemesi düşünülmekte midir?” diye sordu.
İŞTE VERİLEN ÖNERGE
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.
Kadir Gökmen ÖĞÜT
İstanbul Milletvekili
Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi tarafından projelendirilen, Sinop’tan başlayıp Kastamonu veSafranbolu İlçesi’ne ulaşan enerji nakil hatlarının organik sebze ve meyve yetiştirdikleri tarlalarından geçmesini istemeyen köylülerin eylemi kamuoyuna yansımıştır. Atadan kalma tohumlarla bahçelerinde organik sebze ve meyve yetiştirdiklerini söyleyen köylüler,enerji hatlarının altındaki radyasyonun sebze ve meyvelerine zarar vereceğini dile getirmektedir.
Bu bağlamda;
Köylüler tarım yaptıkları bölgedeki tohumlarının 150-200 yıllık olduğunu, bahçelerinden geçecek olan yüksek gerilim hattı ile organik yetişen sebze ve meyvelerinin radyasyonlu olacağını dile getirirken üstelik tüm dünya organik tarıma yönelirken söz konusu projede ısrar edilecek midir?
Yüksek gerilim hattının bahçelerden geçmesi ürünlere zarar verecek olmasının yanı sırainsanlar için de tehlike arz etmektedir. Yağışlı ve nemli havalarda sonu ölüm ve yaralanma ile neticelenebilecek elektrik çarpma ihtimali artmaktadır. Dolayısıyla hatların ilk projede yer alan güzergahtan geçirilmesi böylece tarım arazilerinin zarar görmemesi düşünülmekte midir?