Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

“Eşraf”

EŞRAF..! Ne demek; bir

EŞRAF..!

Ne demek; bir yerin varsıl ve tanınmış, ileri gelen, sözü tutulan, etkili kişileri.

Eşraf denildiğinde ilk akla gelen genellikle bölge halkı üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olan ve uzun yıllardır aynı yerde yaşayan aileler anlaşılmaktadır.

Kısaca, kendine has özelliklere sahip olan eşraf, sosyal yapı içinde önemli bir yere sahiptir

Karabük’ün Eşrafı var mıdır?

Kulakları çınlasın bir dönem Çelik İş sendikası şube başkanlığı yapan Yaşar Çınar “ Bu kentin Eşrafı Yok” dedi diye az eleştirilmemişti

Bugünler de şöyle geriye bir bakın Karabük’ün eşrafı var mıdır, yok mudur beraberce analiz edelim..

Bilimsel olarak bakıldığında “Kent Sosyolojisin de” eşraf önemlidir.

Bir bakıma sınıfsal değerlendirmede eşraf, özellikle göreceli elit karakteristiğinden dolayı kentlerin sosyal tabakalaşmasın da belirleyici bir yere de  sahip olduğunu görürüz

Bakın Karabük tarihinde buna en önemli eşraf isimleri  Hamit Çepni, Osman Natıroğlu gibi isimlerin  Karabük Üniversitesi öncülüğünde ki rolüne…

Yine bakınız Mutullah Yolbulan ile Kamil Güleç’in KARDEMİR de ki yapılaşmada ki pozisyonlarına..

Uzun dönem geçmişine gidildiğinde bir çok ismi hatırlayanlar olacaktır…

Bugün?

Karabük’ün bugün eşrafı var mıdır?

Karabük’ün sorunlarında önüne çıkacak engellemelere rağmen, yılgınlığa düşmeden akılcı örgütlenmeler ile Karabük’ün lehine ve toplumsal içerikli, yararına olacak gelişmelerde öncü olacak eşrafı var mıdır..

O eşrafı oluşturacak güce sahip olanlar bir araya gelebilmekte midirler….

Dün Ankara’dan sevdiğim bir Kardeşim aradı TFF temsilci olduğunu öğrenmiştim.. Karabüksporun düştüğü haberi okumuş, Karabük Gündem dijital yayınından. Bir dönem Bakan Yardımcımız Mehmet Ceylan’ın yanında danışmandı ve iyi de bir Karabük sporludur..

Mert Yardibi…

Mert’çe “Üzüldüm yıkıldım abi.. Dün Adana’daydım orada Karabüklüyüm dediğimde spor yöneticileri Karabük sporun o şaşalı muhteşem günlerini ballandıra ballandıra anlattılar, hayallerini süslemiş onların bu kent Karabük sporu ile şimdi eşrafı mı yok, bürokratı mı, siyasetçisi mi” diye sorguladı..

İkimizde derinden iç çektik…

Benim kafama takıldı…

Sahi bu kentin eşrafı var mı?

YORUMLAR

14 adet yorum var

  1. ne eşrafı Semih bey adam kalmadı desek çok mu sallamış oluruz bilmem ama eşraf meşraf yok..bitti o günler ne eşrafı..olmuş eşraf herkes para derdine gömülmüş sanki öte yana götürecekler

  2. Karabük’ün Eşrafları Öğlebeli mezarlığında yatıyor..Onlar gitti kavga bitti. Zaten bakın siyaseten bitmiş kent. bürokratlar bugün var yarın yok ne bekliyorsunuz geçmiş olsun Karabük diye yazın siz daha oturaklı olur.

  3. Bu kentte esraf yoktur abı bu kadar net.. o saydıgın kusaktan bırtek rafet vergılının kaldıgını soyleyebılırım.. sımdı parası olan sessız sedasız bana dokunmasınlar edasında vıllasında oturuyo.. ölu topragı var memleketın üstünde.. bu memlekette herkes para kazanır heybesını doldurur hemen Karabük’ü unutur.. zaten Karabük lüluk kavramı oturmamıs bır kentte azda olsa var olan umutlar karabuksprunda gözden cıkarılmasıyla tamamen yok olmustur.. kardemır bu sehrın kalbıyle karabuksporda nefes alabıldıgı umutlarını bagladıgı mutlu oldugu cıgerlerıydı.. cıgerımızı yaktılar.. ıns sımdıkı sıyasıler sıyaset yapma yarısına tekrar gırer.. saygılar

  4. Önce bu kentin millet vekilleri var onlar eşrafı toplamalı çözümü onlar bulmalı ben Karabük sporu seviyorum demekle halk ne yapabilirki vekiller vali belediye başkanı üst düzey yöneticileri toplayıp işi çözecekler beceremiyorlarsa ben çözerim

  5. Bence de Semihcim biz sen ve diger arkadaşlarımızla kar yağmur demedik ses düzeni kurarak bu takıma sahip icin herkes elini taşın altina koysun karabük spor klubun değil karabüklüyum diyenindi inaniyorum günes bir gün bizim için doğacak dumanlı kentin puslu cocukları dönüsü muhtesem olacak iñşallah.sevgilerimle

  6. Yazını okudum Semih Gulen kardeşim. Evet eşraf şehirlerin lokomotifleridir. Yeri gelir şehirleri sürüklerler, tutup kaldırırlar, yeri gelir bir huzursuzluğu, bir kırgınlığı, dargınlığı araya girerek izale ederler. Kimdir bunlar; şehirde ağırlığı, saygınlığı olan, sevilmeleri sayesinde siyasetin, bürokrasinin üzerinde etkileri olan kişilerdir. Sözleri dinlenir onlara itibar edilir. Eşraf, yaşam tarzı ve insana yaklaşımla olunur. Yoksa para-pul, makam-mevki ile değil. Materyalist yaşamın üst düzeyde olduğu günümüzde makamlara güç vermek yerine makamlardan güç alanlar da o makamları hızla törpüleyince insanların itibar edeceği kişiler kalmıyor. Bulunduğunuz yere nasıl geldiğiniz önemli. Yoksa gidince yokkuğunuz hissedilmiyor. Evet bu şehir için üzülüyorum. Yazık.

  7. Çok güzel bir yazı, dün benzer şeyleri düşünmüştüm Karabük üzerine. Sanayi şehrinde eşraf olmaz ama kendi emeği ve her türlü çabası ile “eşraf” niteliğini kazan saygın kişiler olur, onlardan da memleketin bütün değerlerine sahip çıkması beklenir, yaşanan ise bizler gibi uzaktan ah çekenlerdir, üzülüyoruz sonuçta, selamlar..

  8. Karabukde esref degil serefsiz dolu.Karsbuksporu bugune getiren serefsizleri hersene yad edecem.

  9. Karabük’teki serefsiz hirsizlari cok iyi tanidik..yargilananlari kollamak icin bedderesinden yonetim getiren o iblis varya o onu unutmayacagiz.karabükte eşraf olacak tek adam bıle yok . olsa adamı bedderesınden karabukspor gıbı klübe başkanmı yaparlar… şerefımıze leke gelir derlerdi demek şerefı olan tek eşraf denilecek adam yokmuş.. eskiden herşey güzeldi. . …karabük halkının önderi eşrafı yokmuş

  10. Vay Semihbey vay..Bir dokunmuşsun pir dokunmuşsun abi. Bunu Karabük ün Valisi, Belediye Başkanı, Milletvekilleri, Oda başkanları Vs görmüyorlar mı acep. İnsanların nasıl dolduğunu ve patladığını anlamayacak kadar kör mü oldular yoksa. Karabük te Eşraf yok eşref saati var bu anlaşıldı. Bu arada Karabüksporun Ahmet verdi Mehmet verdi denen paraları var ya abi..İşte o paraları 190 milyon borç yapanlar ödüyormuş iddiası var bir ara sende inceden kaleme almıştın…Önce çalanlar şimdi ödüyor mu acaba? bu iddia tabi ama gerçek ise bunu bilenler yarın Karabük ün yüzüne nasıl bakacak…Vah Karabüküm vah..Ah Karabüksporum Ah..

  11. Bizim gibi bir sanayi kuruluşunun etrafına kurulmuş kentlerde çok zor dediginiz.
    Fabrikanın etrafına kurulan semtler aynı kırsal bölgeden gelen insanlardan oluşuyor. Kültürümüzdeki gurbet kavramı buradada kendini gösteriyor. Sehirlesemeyen kırsal kesim insanı yöresel değerlerine sarılıyor kentte tutunmanın çıkış yolu olarak bunu görüyor. Bilahere bu duygu yöresel derneklere dönüşüyor. Bu garip bir sosyoloji tavırdır kenndi topraklarında kültürleri için yardımlaşma için kılını kipirdatmayanlar kente geldiklerinde kültür ve sosyal dayanışma dernekleri kuruyor.
    Karabukteki eşraf ihtiyacını aslında iki kurum karşıladı biri fabrika diğeri yenişehir mahallesi. Fabrika ekonomik olarak can verirken yenişehir kompleksi sosyoloji ve kültürel olarak istikamet verdi. Birsüre buv durum iyide gitti. Bilahere yenisehir.mah.ile diğer semtler arasındaki ekonomik ve kültürel farklılık çok açıldı hatta koptu. 5000 evler koop. Gibi yapılanmalar kent insanı ike kırsal kesim arasında kalmış bir insan tipi meydana getirdi. 5000 evlerin tek iyi tarafı yöresel.kumelenmeleri engellemiş olmasıdır.
    1960 hatta 1980 lerden sonra değişen ekonomik ve sosyal politikalar sonucu şehirlerdeki hemşehrilik duygusunu zayıflattı şehirdeki pastadan büyük pay alma yarışı birçok etik değeri ve kentin üst yapi değerlerini erezyona uğrattı.
    Karabük insanını çekip çeviren hizaya sokan güç demir-çelik fabrikası daki hiyerarsik sistemdi işyerindeki büyük küçük ustabaşı postabasi mühendis hiyerarşisi kentin sosyal hayatında da da önemli bir görev yapıyordu.
    Uzun bir konudur bir ara konuşmak isterim.
    Özetle değişen insan ilişkileri ve kentlere yönelen büyük insan göçü kentlerdeki eşraf kesiminde yok etmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

         
Sıradaki Haber   MÜFREDAT PROĞRAMI
Web Tasarım & SEO: Best4SEO