Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Fabrikalar Yapan Fabrika ve Bir Ömür ( 4.Bölüm)

TDÇİ Tevsiat Montaj Pendik Şantiyesi Baş Mühendisi (Makina) Mustafa Hatinoğlu’nun  ‘FABRİKALAR YAPAN FABRİKA’ Yazı dizisi (Yazı dizisinin ilk 3 bölümü yayınlanmıştı)

TDÇİ Tevsiat Montaj Pendik

Hazırlayan Mustafa HATİNOĞLU (Mak.Müh)

Bu şekilde 3 merdiven birbirinin üzerinden geçip şerefelere varır. Teorik olarak kolay. Ancak bunun hesabını yapıp kusursuz olarak yerine oturtmak zor. Ve en önemlisi böyle bir projeyi düşünmeye cesaret edebilmek. İşte o da SİNAN gibilerle sıradan olanlar arasındaki fark…

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNA FAKÜLTESİNİ TERCİH ETTİM

         Trabzon Lisesi’nden çok samimi arkadaşım Ertuğrul KARAKAŞ’la birlikte İstanbul Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümüne ön kayıt yaptırdık. Kayıt sırasında Yaylada olmam nedeniyle İstanbul’a gidişimin biraz gecikeceğimi düşünen babam İstanbul’da tanıdık bir dostuna İTÜ’ye önkayıt yaptırmamı rica etmişti. Tercih sıralamamı babama aşağıdaki gibi bildirmiştim:

      1.Kimya Fakültesi,

      2.Makina Fakültesi ,

      3.Elektrik Fakültesi

         İTÜ’de Listeler asıldığında puanım yeterli olduğu halde 2.tercihim Makina Fakültesi’nde ismim çıkmıştı. Konunun açıklığa kavuşturulması için başvurduğumda ön kayıt tercih formunda ilk tercihimin Makina Fakültesi olduğunu gösterdiler.

Benim adıma ön kayıt yaptıranlar sıralamayı o şekilde yapmışlar. Kendisini her zaman şükranla andığım rahmetli dayım ve arkadaşları mezuniyet sonrası iş bulma vs. açısından Makina Fakültesinin daha iyi bir tercih olacağını söylediler.

Ben İstanbul’a gelişimin ikinci günü ziyaret ettiğim Süleymaniye Camii ve Mimar Sinan’in kitabesinde bahsedilen (Çekmece Köprüsü, Kırk Çeşme Su Tesisleri) gibi eserlerle Sultanahmet Camii ve Ayasofya Camii gibi görkemli eserlerden çok etkilenmiştim.Bunları gördükten sonra tercih yapsaydım sanırım İnşaat veya Mimarlik Fakültesini düşünürdüm.

             Sonunda tercihimi İTÜ Makina Fakültesi olarak kesinleştirdim. Bölüm mevcudu 180 kişilik listede numaram 3.69.008 olarak gösterilmişti.3 Fakülte numarası, 69 üniversiteye girdiğimiz seneyi ve 008 de fakülteyi kaçıncı sırada kazandığımızı gösteriyordu.Aynı yıl hatırladığım kadarıyla TRABZON Lisesi’nden samimi arkadaşım Mustafa TEKİN de İTÜ Kimya Fakültesini tercih etmişti.

             Sıralamada birinci olan 3.69.001 nolu  Abdülkerim KAR Amerikada MIT’de doktora yaptı.Tüm sınıfça çok sevilen bu arkadaşımız halen de bir üniversitede, Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı olarak başarılarla dolu meslek hayatına devam etmektedir.

Behâeddin [Toven] (1926) “Yeni Türkçe Lügat”inde mühendis tanımı:     “MÜHENDİS: Yol, köprü, demir yolu, tünel, mebânî [binalar], istihkâm gibi âsâr-ı sınâ’iyyenin(sanayi eserlerinin) planlarını yapub inşâsına nezâret iden veya elektrik, maden, makine vs. işlerini eyi bilen zât.

 MÜHENDİSHANE  : Mühendis yetişdiren mekteb

 50 yıllık Meslek hayatım boyunca görev aldığım ve çok az mühendise nasip olacağı için onur duyduğum  büyük ve önemli projeler:

1-Ülkemizdeki EN BÜYÜK AYAK AÇIKLIĞI VE EN YÜKSEK KALDIRMA KAPASİTELİ GANTRY KREYN(PORTAL KREYN)  450 Ton/129 m  İMALAT ve MONTAJİ

2-ÜLKEMİZDE inşa edilen EN BÜYÜK GEMİ AMBAR KAPAKLARI imalat ve montaji (75.000 DWT Dökme Yük Gemisi)

3- ÜLKEMİZDE  inşa edilerek Yurtdışına (POLONYA)   ihraç edilen EN BÜYÜK GEMİ   AMBAR KAPAKLARI imalat ve montaji (26.300 DWT Kuru Yük Gemisi)

4-ÜLKEMİZDE   EN BÜYÜK GEMİ DİZEL MOTORU üreten Motor fabrikası ve içindeki 150/25 ton Köprü ve 10 Ton/170 dercece dönüş açılı Konsol Kreyn imalat ve montaji

5-ÜLKEMİZDE   EN YÜKSEK KALDIRMA  kapasiteli 3 Adet

JIB KREYN (80 Ton/36 m-10 Ton /58 m ) imalat ve montaji

6-ÜLKEMİZDE   İLK AĞIR KALDIRMA rekoru(1200Ton Kirişin 76 m yüksekliğe kaldırılması)

7-DÜNYADA   EN UZUN  Orta Açıklıklı (2023m) 1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ imalati

8-ÜLKEMİZDE   İLK ve EN UZUN  Orta Açıklıklı (1550m)  OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ   imalati

9-DÜNYADA   EN DERİN(-60m) batırma tüp tüneli imalati  (MARMARAY)

10-ÜLKEMİZDE   EN YÜKSEK KALDIRMA  kapasiteli GANTRY KREYN     (510Ton/65m) montaji

          SÜMERBANK bursu ile İ.T.Ü Endüstri Mühendisliğinde Master öğrenimine devam ederken Sümerbank Bakırköy Bez Fabrikasında çalışmaya başladım.

Bir gün master tezi çalışmamla ilgili bir konu için İ.Ü. İşletme Fakültesini ziyaretimde TDÇİ (Karabük Demirve Çelik İşletmeleri)

        Yurtdışı Master-Doktora eğitimi için bursluluk ilanini gördüm.Hemen başvuru yaptım ve sınavı kazandım.

       21 ARALIK 1976 günü KARABÜK’E  gitmek için yola çıktım.

        Seyahat sırasında Karabük Demir Çelik İşletmeleri için hazırlanmış tanıtım kataloğunu inceledim.Yolculuk boyunca çok sevdiğim İstanbul’dan ayrılma hüznü içime çökerken bir yandan KARABÜK DEMİR ÇELİK FABRİKALARI , KARABÜK  ve gelecek için hayaller kurmaya başladım.

      Tanıtım  Kataloğu Karabük  Demir ve Çelik İşletmelerini bütün üniteleri ve sosyal tesisleri çok güzel anlatıyordu.Karabük’e varınca doğrudan Eğitim Müdürlüğne gittim ve rahmetli Nihat ÇIRIK beyle görüştüm. Yönetim Komitesinin onayladığı yurt dışı eğitimine burslu olarak gideceklerin listesinde benim ismin yoktu. Bu beklenmedik durum Nihat beyi de çok şaşırtmıştı.

YÖNETİM KOMİTESİNİN benim bursluluğum için onay vermediğini öğrenince büyük hayal kırıklığı yaşadım.

      Nihat bey pek ümitli olmamasına rağmen Müessese Müdür Yardımcısı ile görüşmemi önerdi.Müessese Müdürlük  binası önünde oturduğum yerde derin üzüntü içinde ne yapacağımı bilemeden  derin düşüncelere daldım.

        Yaşadığım büyük üzüntü ve stress nedeniyle dakikalarca ağladım.

        Çok çaresiz bir durumdaydım ve bir karar vermem gerekiyordu.

         Ya İngiltereye gitme hayallerime veda ederek Istanbul’a ve işime geri       dönecektim veya ümitsizliğe düşmeden çaba gösterecektim.  Öncelikle, sınavı kazandığım halde neden onay verilmediğini öğrenmek        istiyordum. Mücadele etmeye ve asla vazgeçmemeye karar verdim.

         Müessese Müdür Yardımcısı ile görüşmek için beklerken LAZCA bilmem çok işime yaradı.Lazca konuşan çay ve evrak hizmetleri yapan bayan görevli yardımcı oldu.

          Müessese Müdür Yardımcısı Kenan TURHAN beyle görüştüm.

Beni önemseyerek dinlemesi, değer vermesi ve yol göstermesi bana büyük bir umut verdi.Kenan beyin bu davranışı ile kendisine ve kuruma olan hayranlığım arttı.

  Benim için KARABÜK’teki zor bir ilk GÜN sonrası çok soğuk ve zor bir ilk GECE  başlamıştı.

          Gece karanlığında geç vakitlere kadar KARABÜK Sokaklarında dolaştım.

Otellerde yer bulamadığım için OTOBÜS TERMİNALİNDE sabahladım.

Ertesi gün ORHAN GÜRKAN ile tanıştım.

          YÖNETİM KOMİTESİ Raportörü ÜLKÜ (ÖZTUNA) İNCE hanımın verdiği bilgilerle Yönetim Komitesinin bursluluk için neden onay vermediğini öğrendim.Orhan Gürkan beyin yardımlarıyla yaptığım muhtelif görüşmeler sonrası umutlarım yeniden yeşerdi.

          Yönetim SÜMERBANK’a borcumu mecburi hizmet karşılığı ödemeye ve yurt dışına çıkışıma onay verdi.

         İsanbul’a döndüğümde KARABÜK’ün en çok nesini beğendin diye soranlara ilk Ankara seyahatı sonrası Yahya Kemal’ın cevabı gibi “İstanbul’a dönüşünü” dedim.

1.Bölüm Linki ;  https://karabukgundem.com/hatinoglundan-fabrikalar-yapan-fabrika-yazi-dizisi-2.html

2.Bölüm Linki ;  https://karabukgundem.com/hatinoglundan-fabrikalar-yapan-fabrika-yazi-dizisi-2.html

3.Bölüm Linki ; https://karabukgundem.com/fabrikalar-yapan-fabrika-bolum-3.html

Web Tasarım & SEO: Best4SEO