MODERN ÇAĞIMIZIN HASTALIĞI – BEL AĞRILARI
-Belimiz 5 adet (lumbal) omurgadan meydana gelmektedir.Bu omurgalar gövdemizden gelen yükü kalçaya ,bacaklara aktarma ve dik durmamızı sağlarken aynı zamanda her yöne eğilme hareketleri yapmamıza izin verir.Tüm bu görevlerin yerine getirilmesi için sağlıklı omurlar ve disklerin yanı sıra güçlü kaslara da ihtiyacımız vardır.
-Omurgamızın en çok yük taşıyan ve çalışan bölümü bel bölgesidir. Buna bağlı olarak, yaralanmaların, dejeneratif değişikliklerin ve ağrıların en çok ortaya çıktığı yer de burasıdır.Bel ağrısı erişkinlerde en sık karşılaşılan ağrı nedenlerinin başında gelmektedir. Bel ağrısı bir hastalık değil, bir belirtidir. Erişkinlerin %80’i yaşamlarının bir döneminde en az bir kez bel bölgesinde ağrıdan yakınmaktadır.Bel ağrısı şiddetli ya da uzun süreli olduğu zaman kişilerin günlük ve iş yaşamlarını olumsuz yönde etkileyerek, yaşam kalitelerini belirgin derecede düşürebilmektedir.
MESLEKİ VE KİŞİSEL OLARAK KİMLER RİSK ALTINDADIR?*
Yaş ( ortalama 55 yaş civarında daha sık görülür ) , cinsiyet, genetik yatkınlık, vücut ağırlığı , uzun boy, tütün kullanımı, postüral faktörler, omurga hareket açıklığının kısıtlı oluşu, kas gücü zayıflığı, fizik kondüsyon yetersizliği, psikososyal ile düşük sosyoekonomik düzey, kişisel faktörler içerisinde sayılabilir. Mesleki olarak ; Ağır kaldırma, itme, burkulma, uzun süre oturma,
Vibrasyona (titreşime) maruz kalma ve uzun çalışma süresi, Bel Ağrısından yakınma oranını arttıran etkenlerdir. Bunun yanı sıra, işlerini monoton, sıkıcı ve tatminkar bulmayanlarda da Bel ağrısından yakınma oranı daha yüksektir.
BEL AĞRISININ NEDENLERİ NELERDİR ???
Bel ağrısımn çok sayıda nedeni vardır. Bu yüzden ağrının gerçek kaynağını bulmak zordur..Bel ağrılarının yaklaşık %95‟i, belin mekanik nedenlerle zorlanması sonucu oluşur. Mekanik zorlanma, duruş bozukluğu, belin ve vücudun yanlış kullammı gibi nedenlerle kasların, disklerin ve eklemlerin zorlanmasıyla gelişir. Bu gruptaki hastalıkların seyri genellikle iyidir. Bel ağrılarının çok az bir kısmının nedeni ise iltihaplı hastalıklar, kemik hastalıkları ve tümörler gibi ciddi hastalıklardır. Mekanik olmayan diğer nedenler olarak adlandırılan bu gruptaki hastalıklarda seyir genellikle iyi değildir .Mekanik bel ağrısına en sık olarak neden olan hastalıklar şunlardır:
-Kas ve bağların zorlanması
-Bel fitığı (Disk kayması)
-Kireçlenme
-Omur kayması
-Omurilik kanalının daralması
-Omurga eğrilmesi (Skolyoz ) .HANGİ DURUMLARDA BEL AĞRISI İÇİN İLERİ İNCELEME VE TEDAVİ GEREKİR ???
Ağrının süresi uzuyor ve şiddeti artıyorsa , bel ağrısına eşlik eden ve kısa zamanda gerilemeyen, hatta artan sinir basısı bulguları varsa (örneğin, bacakta uyuşma, his kusuru, kas güçsüzlüğü, bacakta ağırlaşma hissi, idrar kaçırma gibi), ağrı özellikle geceleri oluyorsa ya da sabah bel hareketlerinde tutukluk ile birlikte olan ağrı hareketle rahatlıyorsa, eşlik eden ateş, kilo kaybı, bel bölgesinde basmakla belirgin hassasiyet varsa vakit kaybetmeden uzmana görünmek gereklidir.
BEL AĞRISINDAN KORUNMAK İÇİN NE YAPMALIYIZ ???
-Yanlış duruş ve yüklenmelerin belimizde ağrılara yol açtığını biliyoruz. Düzgün duruşu, belimiz ve vücudumuzu doğru kullanmayı öğrenerek ve uygulayarak belimizdeki yüklenmeleri azaltabiliriz. Bel ağrılarının dörtte üçü korunma ile önlenebilir. Bu gerçeği hep hatırlayalım.
-Duruşunuzu iyileştirin ve koruyun.
-Öne eğilirken, ağırlık kaldırırken ve taşırken, omurga ve vücudunuzu doğru kullanın. –
-İş ortamınızı ergonomik olarak düzenleyin.
-Düzgün ve dengeli oturun
-Ağırlıkları doğru ve dengeli kaldırın-Bel ve karın kaslarınızı güçlendirin
-Beli zorlayacak sportif faaliyetler,vurma,çarpma,düşme gibi zorlamalardan kaçının
-egzersizlerle bedensel ve ruhsal dengeli bir yaşam sürün
-kilonuza dikkat edin ve dengeli beslenin
-Risk etkenlerinden uzak durun.
BEL AĞRILARINDA TEDAVİ
-Tedavinin amacı ağrıyı azaltmak, aktif yaŞama ve iŞe dönüŞü sağlamaktır. Bel ağrılarının çok sık tekrarlayabildiği göz önüne alındığında asıl tedaviyi belin doğru kullanılmasının öğrenilmesi ve düzenli egzersiz yapılması oluşturmaktadır . 4-5 günü geçmeyen istirahatler,kasların gevşemesini sağlamak için sıcak uygulamalar,fizyoterapistinizin önereceği egzersizlerle ağrınızı kontrol altına alabilirsiniz.Belinizi daha iyi kullanmak ve ağrılarınızdan kurtulmak için fizyoterapistinize danışabilirsiniz…
KBÜ FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON 4.SINIF ÖĞRENCİSİ
mehmetserkanyilmaz@windowslive.com
0554 679 57 46