Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Eğitim

   “ Kurtuluş Savaşı

   “ Kurtuluş Savaşı Devam ederken, Bir yandan cephelerde savaşlarla planlı bir şekilde uğraşan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bir yandan da iç sorunlarla ve öncelikle eğitim sorunlarıyla yakından ilgilenmiştir.”

15 Temmuz 1921’de büyük bir eğitim kongresi ve daha sonra 27 Ağustos 1928’de Ankara’da öğretmenler kongresi toplanmıştır.

29 Ağustos 1928 de Dolmabahçe Sarayında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde yapılan toplantıda harf devrimi konusunda gerçekçi ve önemli kararlar alınmıştır.

Milleti Cehaletten kurtarmak için kendi diline uymayan Arap harflerini terk edip, Latin esasında Türk harflerini kabul etmekten başka çare yoktur. Okuma yazmayı, her yurttaşa, kadına, erkeğe: hamala, sandalcıya öğretiniz. Bunu yurtseverlik ödevi biliniz.”

Diyen Atatürk 24 Kasım 1928 tarihinde Millet Mektepleri Baş Öğretmenliğine seçilmiştir. Atatürk’ün doğumunun 100.yılında ( 1981 ) MEB ‘ 24 Kasımı “ Öğretmenler Günü” olarak ilan etmiştir.

Mustafa Kemal “ Başöğretmenlik “ yaparak yeni alfabeyi, kara tahta başında ve her yerde halka ve aydınlara öğretmeye ve açıklamaya başladı. ilk dört ay içinde 5000 öğretmen yeni alfabeyi öğrenerek okuma yazma kurslarında herkese öğretmeye başladı.

Yeni Kurslar açılmaya hızla devam edildi.1928 yılının sonlarında okuma-yazma kursu sayısı 5500 ve bu kurslara devam eden öğrenci sayısı 220.000’i bulmuştu. Bütün kitaplar yeni yazı ile basılarak okullara dağıtıldı.

Mustafa Kemal’den bir alfabe isteyen köylüye: Pekâlâ, ama sana iki alfabe göndereceğim. Biri sana, biri hanımına “dedi ve gönderdi.

“ Milli his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir…” diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Ulusun eğitilmesi güçlenmesi ve bilinçlenmesinde çok önemli ve öncelikli bir yeri bulunan birliğimizin ve kimliğimizin ve kültürümüzün temel kaynağı olan “ Dil Devrimi “ ile toplumun bilgiden bilince ulaşarak Çağdaş Türkiye Cumhuriyetini yücelteceğine inanmıştır.

Son yıllarda yaşanan eğitim kargaşasında neyi, nasıl ve ne zaman yapacağını öğrenmek isteyenler, Baş Öğretmen Atatürk’ün uygulamalarından gerekli dersleri almalıdırlar.

Cumhuriyetimizin 100.yılında halen Ülkemizde okuma-yazma oranının %85 lerde olduğu gerçeği varken, ülkemiz eğitimcilerinin ve aydınlarımızın bu konuyu bütün yönleri ile ele alması gerektiğine inanıyorum.

Bu vesile ile Tüm Öğretmenlerimizin Öğretmenler Gününü Kutlar, Baş Öğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet, minnet ve hasretle anıyorum.

Web Tasarım & SEO: Best4SEO