Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

HADRİANAUPOLİS’E BARİ, YAZIK ETMEYİN

      ESKİPAZAR’DA

 

 

 

ESKİPAZAR’DA ,  Batı Karadenizin  “Zeugma”sı olarak adlandırılan Hadrianaupolis Antik Kenti’nde kazı çalışmaları zorluklara ve zaman zaman duraklamalara rağmen devam ediyor.

 

 

Hadrianaupolis’ e Koruma Lazım

 

 Alman ve Avusturyalı bilimcilerin , Katolik dünyasının önemli isimlerinden biri olduğuna inanılan Aziz Stiylos Alpius’un kalıntılarını bulmaya çalışmaları dikkatle izlenirken ayrılan ödenekler, koruma ve geliştirme bölgeye kazanımları düşünüldüğünde yeterli bulunmuyor.

Hadrianaupolis ‘in  M.Ö. 1. yüzyılda kurulduğu ve M.S. 8. yüzyıla kadar yerleşim amacıyla kullanıldığı tahmin ediyor. Örnekleri hiç görülmeyen bazı zemin mozaiklerinin ortaya çıkarıldığı belirtilen Eskipazar da ki    çalışmaları Alman ve Avusturyalı bilimciler takip ederken  çalışmaların çok da sağlıklı ilerlemediği bilgileri geliyor.

Yapılmakta  olan kazı alanlarının belirlenmesi için arkeojeo fizik ve tofografik çalışmalar Alman ve Avusturyalı uzmanların yanı sıra   Samsun 19 Mayıs  Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Vedat Keleş  ” burası Batı karadenizin Zeugma”sı olarak adlandırılmakta Hadrianaupolis Antik Kenti’nde daha önce ortaya çıkarılan eserlerin çalışma yapılmadığı dönemlerde kaçak kazılar sonucu tahrip olduğunu  biliyoruz,   Yapılan kazılarda antik kentin Anadolu  içinde  en önemli Bizans kentlerinden biri olduğunu ancak çalışma yapılmadığı zamanlarda define avcıları tarafından yapılan kaçak kazıların bölgeye çok büyük tahribatlar verilmekte. “ dedi

Daha önce ortaya çıkarılan eserlerin turizme açılması için çatı sistemlerinin yakında kurulmaya başlanacağını da anlatan Vedat Keleş, “Turizme açmak çok önemli ama bizim için önemli olan bir kültür varlığının kurtarılması. Bu kaçak kazı yapanlar bu antik kente çok büyük zarar veriyor. Bunları bir şekilde önlememiz lazım. Bunun için gerekli çalışmaları hızlı bir şekilde yetkililerin çözüp, gündüzleri de bölgeyi gezecek bekçiler alması lazım”  dedi

Keleş,  Bu aşamadan  sonra yapılacak kazı çalışmalarına rehber olması ve planlaması bakımından arkeolog- fizik çalışması ve tofografik çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğini de belirtti.