Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Havuzlardaki ölümlere son vermek için!

      Sıcak

 

 

 

Sıcak yaz günlerinde büyük ilgi gören havuzlar gerekli önlemlerin alınmasıyla en eğlenceli serinleme yöntemi olarak küçük büyük herkes tarafından ilgi görüyor. Güvenli bir havuz için ise cankurtarandan temizliğine ve elektrik sistemindeki düzenlemelere kadar pek çok konuda önlem şart.

 

Beyaz Baret OSGB  İş güvenliği uzmanı Yasin Işık,yaz aylarında büyük ilgi gören havuzlarda güvenlik önlemlerinin önemine dikkat çekti..

 

Sadece kolluk ve simit korumaz..!!

Işık, ”  1.40 metreden derin havuzlarda cankurtaran bulunma zorunluluğu vardır…”  diyerek bu konuda ilgili birimlerin sık kontroller yapması gerektiğini vurguladı ve şu açıklamalarda bulundu ;

 “pek çok havuzda cankurtaran bulunmamaktadır. Yüzme bilmeyen özellikle küçük çocukların ebeveyn gözetiminde havuza girmesi gerekirken bu önlemin de pek dikkate alınmadığı, özellikle çocuğun can simidi veya kolluğu var diye rahat davranıldığı gözlemlenmektedir..

Çocukların ve yüzme bilmeyen yetişkinlerin de kullandığı  kalitesiz ve can kurtarma aracı olamayacak vasıftaki ürünlerin patlama veya sönme riskinin unutulmaması gerekmektedir.

 

Havuz hijyeni çok önemli

Düzenli olarak havuzun kimyasallar ile dezenfekte edilmesi ve her sabah hijyen kontrolünün yapılması şarttır. Havuzlar, bulaşıcı hastalıkların yayılması için çok uygun ortamlardır. Bulaşma yollarından en önemlilerinden biri olarak görünmektedir. Özellikle çocuk ve yaşlılar üzerinde etkilenim daha fazla olmaktadır. Dolayısı ile günlük hijyen testlerinin yanında akredite firmalar/ laboratuvarlar tarafından haftalık ve aylık testlerinin yaptırılması gerekmektedir.

 

Havuz bir gün dinlendirilmeli

Havuzun yoğun olduğu hafta sonu ( Cumartesi ve Pazar ) günlerini takiben, Pazartesi günü daha yoğun kimyasal temizleyici kullanarak havuzun dinlenmeye alınması ve pazartesi günü havuzun kullanılmaması da bu konuda çok iyi bir önlemdir. Filtrelerin sık sık kontrol edilerek temizlenmesi de ayrıca gerekmektedir.

 

İşte Asıl Sorun “Elektrik sistemi sinsi tehlike”

Elektrik sistemi aslında görünmeyen sinsi bir tehlikedir. Elektrik sistemi olmadan havuzun çalıştırılması mümkün değildir. Çünkü temizleme sistemi ile birlikte havuzun dolması için suyun çekilmesi ve basılması icap eder. Bunun için ise motor kullanımı yoğundur. Ayrıca geceleri güzel görünsün diye havuz içi aydınlatma sistemleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Havuz kenarı aydınlatmaları, buzdolabı gibi soğutucu sistemler de elektriği yoğun olarak kullanmaktadır. Hal böyle olunca elektrik güvenliği de önem taşımaya başlar. Genellikle her şey yolunda giderken de ihmal edilen, ama çok önemli ve tehlikeli bir unsurdur. Elektrik tehlike ve riskleri nedeniyle çok kişi yaralanmakta ve ölmektedir. Özellikle şebeke gerilimi adını verdiğimiz ülkemizde 220 Volt, bazı ülkelerde 110 Volt, en büyük ölümcül etkiyi kalp üzerinde göstermekte, kalbin durması ya da düzensiz olarak atması ile sonuçlanan olaylara yol açabilmektedir. Elektrik akımına kapılan kişi birkaç saniye içinde yaşamını yitirmekte kimi zaman da çok ciddi yaralanmalarla karşılaşmaktadır.

 

Elektrik sisteminde bu önlemlere dikkat

Elektrik tesisatının mevzuata uygun döşenmiş ve yetkin kişiler tarafından yapılmış olması gerekir. Topraklama yönetmeliğine uygun topraklamanın yapılması, her yıl yetkili firmalar veya periyodik kontrollerinin düzenli olarak yapılması ve aynı emniyeti her yıl sağladığı garanti edilmesi gerekmektedir.Havuz temizleme sistemi dahil. Tesis elektrik panolarında kaçak akım rölesinin (30 miliAMPER) bulunma zorunluluğunu unutmamak lazım.Havuz içi ve kenarları dâhil benzeri ıslak zemine sahip yerlerde 50 voltun altında (24 Volt gibi) tehlikesiz gerilim kullanılma zorunluluğuna mutlaka uyulmalıdır. Aydınlatma dâhil, hatta kaynak gibi işlerde güvenlik transformatörü ile birlikte tehlikesiz gerilim kullanma imkânı mevcut olup bu şekilde tehlikesiz gerilim kullanımı şarttır.

Bakım onarım esnasında kullanılacak şebeke gerilimi riskleri ile birlikte düşme ve boğulma gibi riskleri de önlemek adına alınacak tedbirlerden biri de izinsiz alana giriş yapılmasının önüne geçilmesidir.

Alan güvenliği sağlanarak, izinsiz girişler bakım onarım ve tadilat esnasında önlenmelidir.

Elektrik ile ilgili kullanım dışı bırakılmak istenen hatlar kilitlenmeli ve etiketlenmelidir. Böylece gerek elektrik kaçağı ve gerekse izinsiz ve/veya kontrolsüz mesai dışı alana girişlerde kullanılmaması gereken elektrik hatları kullanıma kapalı olacak ve tehlike bertaraf edilmiş olacaktır. Havuza girme dönemi bittikten sonra da havuzun üstünün branda veya koruyucu ağla kapatılması gerekmektedir.

Kısaca korunma kolluk yada can simidi ile olmuyor komple bir organizasyondur ve artık gayet güzel havuzlar yapılmakta ve insanların hizmetine sunulmaktadır bu arada İş güvenliği dikkate alınmalı önlemlere riayet edilmelidir..”

 

Web Tasarım & SEO: Best4SEO