sıkıntıyı müteahhitler çekiyor..!!
İnşaat sektörünü çok yakından ilgilendiren ve yaklaşık 3 yıldan bu yana süregelen tartışmalı konu, Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında sıkışıp kalınca müteahhitler sıkıntı yaşamaya başladı.
Danıştay 4. Dairesi 10.12.2014 tarih ve E. 2014/4835 sayılı Kararı ile, konutlarda 150 m2’lik net alanın hesabı konusunda inşaat sektörünün talebini haklı bularak, KDV Genel Uygulama Tebliği’nin ilgili bölümünün yürürlüğünü durdurduğu halde, geçen 1,5 yıla rağmen esastan karar vermediği için konutlara uygulanacak KDV oranının tespitinden, KDV iadesine kadar pek çok konuda sıkıntılar yaşayan müteahhitler yaşanan olumsuzluktan rahatsızlar.
Bilindiği üzere, konutlarda 150 m2lik net alan hesabı, Uygulanacak KDV oranının tespiti, ile KDV iadesi talep edilip edilemeyeceği yönündeydi.
Yine, Net alanı 150 m2nin altında kalan konut teslimleri indirimli oranda (% 1, % 8) KDVye tabi olduğundan, bu konutların inşası nedeniyle yüklenilip indirilemeyen KDVler, KDV Kanununun 29/2. maddesine göre müteahhitlere nakden veya mahsuben iade edilmekte ve konutlardaki indirimli KDV oranı uygulaması alıcılara % 7 ila 17 arasında bir fiyat avantajı, müteahhitlere ise KDV iadesi ile indirimli orandan kaynaklanan fiyat avantajı nedeniyle daha fazla konut satma imkanı sağlamaktaydı.
İşte tam bu noktada Maliye Bakanlığıile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında komedi türünden bir kaos yaşandı.
Yaşanan kaosta müteahhitler büyük sıkıntı çekerken konut sahibi olmak isteyen Vatandaş da bu gelişmeden yansıyan rakamlardan rahatsız olmaya başladı.
Her iki Bakanlık tarafından yapılan birbirine zıt iki farklı net alan tanımından (hesabından), kaynaklanan sorunun giderilmesini isteyen müteahhitler sektör, konut teslimlerinde uygulanacak KDV oranının tespitinde yaşanan tereddütler ve KDV iadelerinin yapılmaması nedenleriyle, içinden çıkılmaz bu durumun artık çözülmesini istiyorlar.
Danıştay’ın halen bu konuda esastan bir karar vermediğine dikat çeken konuya yakın kaynaklarda “ Danıştay’ın esastan vereceği karar, sektörü rahatlatmasının yanında, uygulamada oluşan boşluğu da giderecek” diyorlar.