Hemşireler, Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliğini ve özel kurumları ziyaret ederek Hemşireler Haftasını kutladı.
Karabük Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri İsmail KARA ziyarette bir açıklama da bulunarak Hemşirelerimizin Haftasını kutladı.
İsmail KARA Çok önemli ve kutsal bir meslek icra edildiğini bu görevi gerçekleştirirken bir binbir zorluklarla karşılaşıldığını ama sizlerin bu zorluklara rağmen görevlerini en iyi şekilde icra ettiklerini ifade ederek, Saygının çok önemli bir erdem olduğunu hatırlattı.
KARA hemşirelerimizin bu saygıyı sonuna kadar hak ettiklerini ifade etti diyerek hemşireler haftasını kutladı.
Tarihi çok eski olan hemşirelik mesleği; Eski Mısır, Hindistan, Yunanistan ve Roma’da ilk çağlarda bugünkü biçimde olmasa bile yapılmaktaydı.
Dünyada modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale (Florans Naytingel) olup, ilk hemşirelik okulunu da 1862 yılında Londra’da açmıştır. Ülkemizde ilk olarak “Hilal-i Ahmer Cemiyeti” (Kızılay) 1911 yılında hemşirelik kursları açmıştır. Bu kursları bitiren hemşireler; 1912–1914 Balkan Savaşları ile 1914–1918 Birinci Dünya Savaşı’nda hasta ve yaralı askerlere bakmışlardır. Cumhuriyet sonrası ilk Hemşirelik Okulu İstanbul’da açıldı. Bunu 1939 yılında Ankara’da açılan Askeri Hemşirelik Okulu izledi.
12 Mayıs’ta hemşireliğin kurucusu Florance Nightingale doğduğu için, ona izafeten “Hemşirelik Haftası”nın başlangıç günü olmuştur. 12–18 Mayıs tarihleri arasında başta hemşireliğin kurucusu Florance Nightingale (1820–1910)’in özverili, sevecen, gece ve gündüz hizmetleri saygıyla anlatılırken, hemşirelik mesleğinin de kutsallığını vurgulamak gerekir. 1964 yılından itibaren ülkemizde de her 12 Mayıs Günü “Hemşireler Günü” olarak kutlanmaktadır. Sağlık, bireylerde, zorunlu, vazgeçilmez ve hayatın her döneminde aynı önemi koruyan temel ihtiyaçlardan biridir.Bu ihtiyaca cevap veren personel içinde en önemli meslek grubu ise hemşirelerdir. Hemşirelik, güç çalışma şartlarını gerektiren, özveri, sabır, hoşgörü kavramlarını içinde bulunduran zor bir meslektir. Hemşirelik, diğer mesleklerde olduğu gibi, toplumsal ihtiyaçlardan doğan, insan hayatıyla yakında ilgili bir meslektir; ekip çalışmasını bilen, el becerisi olan, hızlı çalışan hünerli eller ister; temelinde sevgi, saygı yatar. Hemşire din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin, birey, aile ve topluma sağlığını kazandırmak için çalışır. Bu nedenle, sevgiden, şefkatten, disiplin ve ciddiyetten uzak bir kişinin bu mesleği icra etmesi mümkün değildir; çünkü hemşire, sağlığı yerinde olmayan, yardıma muhtaç insanlara hizmet vermektedir. Bu yönü düşünüldüğünde, hemşirelerin, hem eğitim açısından hem de psikolojik, sosyal ve ekonomik açıdan desteklenmesi gereken bir meslek grubu olduğu ortaya çıkmaktadır.