Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Karabük ve Kısır Çekişmeler

Karabük Üniversitesi; Karabük’ün çöküş

semih-gulen

Karabük Üniversitesi; Karabük’ün çöküş dönemlerinde adeta cankurtaran gibi yetişti ve kentin ufkunu açarken geleceği de belirledi, küçük,mütevazi bir kentin,  lokomotifi oldu..

1994 yılında başlayan DÇ İşletmelerinin kapatılma kararları ile devam eden ardından İl olması ile ayrı bir süreç içinde değişim yaşamaya başlayan Karabük için KBÜ gerçekten yeni bir vizyondu..

Tabi günler çabuk gelip geçiyor, KBÜ nün kuruluşu için verilen emekleri unutuluyor bazen… Basın bu kent hafızasına geçmişi hatırlatıp  şırınga etse de  kalıcı olmuyor maalesef…

Kent yaşayanları bilir;  Teknik Eğitim Fakültesi DÇ girişinde ki İşçi sarayı olarak bilinen binada eğitimine devam ederken,   Dekan Sn.Mustafa Balcı her gün “toz toprak içinde eğitim yapıyoruz, Karabük bize yer bulmalı” diye adeta feryat ediyordu.

O dönemlerde Karabük ün  yeni bir Valisi vardı…İlk Mülkü amirliğini de burada yapıyordu  Sn. Cemal Ayman. Vali Ayman’da gazeteciler ile bir araya geldiğinde bu konu da ki rahatsızlığını da sürekli  dile getiriyordu.” Fakülteye iyi bir yer bulmalıyız” deniyordu…

Karabük’te Yer sorunu  oldum olası  yüksek sesle konuşularak  bazen mazeret nedeni olmuş  bazen gerçekten sıkıntı yaratarak işleri çıkmaza sokmuştur.. Bu da bilinmekte..

Yine o günlerde İşin ayrı bir sosyolojik boyotu vardı.. 1994-97 li yıllar arasında DÇ işletmelerinden emekli olanlar ve demir piyasasında ki lokomotif sanayiciler,iş adamları,  kentti terk ediyor,  diğer bir anlamda  hızla göç veren kent konumunda olduğu konuşuluyordu..

Karabük’te aklı selim düşünüp neler yapılabilir diyen kurumlarda vardı tabi…Üniversite olalım, büyüyelim,  görüşlerini dile getiren, büyük uğraşlar veren  Karabük İktisadi kalkınma Vakfı  vardı..… Sn.Hamit Çepni Başkanlığında Sn.Cihan Saraç, Sn.Mahir Mete ve Sn.Celal Karakuş gibi önemli isimleri de bünyesinde taşıyordu.  Hamit Çepni başkanlığında güzel bir ekip çalışması yapılıyordu…

Birde  “Karabük’e  Üniversite gelir mi ya hayal kuruyorsunuz, olmaz, YÖK müsaade etmez zaten, bina mı var, ödenek mi gelir, yer mi var, alt yapımı var  ” diyerek  işin içine limon sıkanlarda  vardı…

Siyasette çok meşhur bir ata sözü vardır “ Ağlamayan çocuğa meme vermezler” yakıştırması yaparlar ve “iste,düşün,hayal et gerçekleştir “  denir…

Bugün KBÜ 50 bin öğrenciye yüzlerce hocaya, bir o kadar çalışana aş kapısı olmuş durumda…  O günlerde bu günler hayal ediliyor muydu ? edenler de vardı , hadi canım sende diyenlerde tabi..

Şimdi gelelim; KBÜ’nün ilk temelinin atılmasını sağlayanlardan birinin hakkını bugünlerde teslim etmeye…. 

Dönem RP İl başkanı, Belediye Meclis üyesi ve Vakfın Yönetim Kurulu üyesi Sn.Celal Karakuş’un  Karabük Valisi Sn.Ayman’a, Dekan Mustafa Balcı’nın yakınmaları sonrası “ Ben 100.yılda ki İHL binasını Teknik Eğitim Fakültesine Veririm, bunu dernek olarak sağlarız, ancak bunun karşılığında Karabük Üniversitesi içinde söz isterim, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (Ecevit Ünv) bu konuda alt yapı hazırlamalı” demesi üzerine herkes derin bir oh çekmiş ardından 12  yıllığına Üniversiteye  kiraya verilmişti….Yani bugün ki KBÜ için ilk alt yapı kıvılcım da böyle atılmıştı bu Kentte..

Sonra 100.yıla Üniversite için imar çıkartılmayışı, siyasi bir takım manevralar, bir takım insanların “BEN,BEN Ben olmadan olmaz “  anlayışı gecikmeler yaşatmıştı… Hafızalar, Medya Arşivleri çok çabuk unutuluyor.. Oysa KBÜ bugünlere nasıl geldi inanın tezlik konu….Hatta KBÜ bu konuda bir sempozyum yapmalı..” Dünüm-Bugünüm” diye…

Kısacası; kıymetini bilmek gerek. Örneğin Rektör Prof.Dr Refik Polat  başta olmak üzere tüm Dekanlar, Hocalar, Görevliler bugünün kıymetini bilmesi gerekir.. Örneğin Prof.Dr Burhanettin Uysal ( Karabük Milletvekili) Bilmesi gerekir…

Bildiklerinden değil bu satırlarımız tabi… Son günlerde toplum içinde yüksek sesle konuşulmayan ancak İnsanalrın tabi canım kesin diyerek konuştukları bir olay var..

“Rektör Polat, Havaalanı için Fantezi dedi ya, Milletvekili Uysal’da Safranbolu sanat Üniversitesi için zor diyor”  deniyor…  Aralarında görünmeyen çekişme var deniyor…Karabük zarar görüyor deniyor…

Dolayısı ile fatura biri eski biri yeni Rektöre çıkıyor..

Kimse inkar edemez ki, Karabük Milletvekili  Sn.Burhanettin Uysal’ın emeği,katkıları çok ama çok büyük  Karabük  Üniversitesine.. Son olarak Karabük’ün bir hayali olan Havaalanı konusunda  başlattığı ( İlk Günlerinden bizde şahidiz) inanılmaz çalışma karşılığında, Karabük’te onu TBMM ne taşımıştır zaten…

Haa…!  Tabi havaalanı için tüm alt yapı hazırken, şu an KBÜ yerleşkesi olarak görünen ancak Orman İşletmesine ait  arazinin tahsisi için yazılan talep yazılarına ( Sn  Burhanettin Uysal’ın  Rektörlüğü sonrası)  hangi güç RED yazısı yazdırmıştır, bunlar tartışılmaz Karabük’te…Yada bizim bildiğimiz kadarı ile KARDEMİR neden halen cevap bile vermemiştir, arazi talep yazısına…

Siyasi manevralar…Siyasi oyunlar….Beklentiler…..Hırs…Kapris…..Cemiyetsel Oyunlar…. Ne derseniz deyin…

Dönelim yeni Rektörümüz Refik Polat’a… Bir ‘Fantezi” kelimesi büyük sıkıntı yarattı belki de ancak sonradan  bizim bire bir sohbetlerimizde Sn Polat “hocalar,Prof.lar hayal kurarlar,projelerin devasa,büyük olması için bu çok normaldir, ben de Safranbolu Sanat Üniversitesi hayali kurdum, buda bir fantezi ama hiçbir hayal,fantezi gerçekleştirilemez demek değildir, hayal kuracaksınız ki yapmak için kendinizi kurgulayacaksınız” diyerek  bir düzeltme yapmıştı.. 

Refik Hocamız  “ Biz havaalanı yapamayız dedim,  ancak Karabük’ün havaalanına kesinlikle ihtiyaç var, bunun en büyük sıkıntılarını biz çekiyoruz, siz biliyorsunuz Karabükspor çekiyor, Safranbolu Dünya Miras Kenti Turizmciler çekiyor,biliyorsunuz, bu anlamda  projeye manevi destek vermekteyiz, Yapamayız demekle Üniversitenin işi değil anlamında diyoruz yoksa bizde çok isteriz ” diyerek konuya açıklık getirmişti..

Sonrası  biz TBMM çatısı altında Milletvekilimiz Prof.Dr Burhanettin Uysal ile görüşmüştük, “Refik Hoca bu düşünce de Safranbolu Sanat Üniversitesi içinde sizlerden destek bekliyor” dediğimiz de Allah var,  Sn. Uysal “  Tabi araştıralım, alt yapısı olgunlaşsın bize dosyası projesi ulaştırılsın varsa bir hizmet ne gerekiyorsa taşın altına biz elimizi koyarız” yaklaşımında bulunmuştu..

Böylesi süreçler yaşanırken Resmi ağızlardan ve kısmen de haklı nedenlerden birden “Karabük’e havaalanı da olmaz, Safranbolu Sanat üniversitesi de olmaz hepsi hayalmiş “ bombaları patlatıldı..

Doğrusu ya..! Bu arada muhalefette uyudu maşallah.  Nerede CHP, MHP, SP kimseden tık yok… STK larından tık yok…

Hemen hakkını teslim edelim, Hükümet partisi Ak parti İl Başkanı Timürçin Saylar  Kamuoyunda çıkan olumsuz tepkilere karşı bir açıklama yapma ihtiyacı duydu ve  “Biz Safranbolu Üniversitesine Karşı değiliz, yapılan açıklamaları tırnaklamayın” dedi..Sn Saylar ayrıca KBÜ den örnek verdi ve 7-8 yılda alt yapı oluşturduk ve bugünlere gelindi diyerek Safranbolu Sanat Üniversitesi içinde 3-4 yıl var neden olmasın mesajı verdi.. “Olmaz denmedi” diye de ekledi.. Akılcı ve yerinde bir açıklama ile Safranbolu Üniversitesi konusunda en azından çalışmaya devam mesajı da oldu bu..

Ülkenin içinde bulunduğu siyasi sıkıntılar, FETÖ-PDY Terör örgütünün hain planlarının gün yüzüne çıkması ile yaşananlar,  son dönemlerde ekonomik sıkıntılarda yaratmadı değil, Ama Filyos Projesi için önümüzde ki ay Başbakan Sn Yıldırım bölgeye gelerek temel atacak, sonra Eskipazar sanayi bölgesi projesi hız kazanacak, işte o zaman Havaalanı da daha çok hissedilecek…

Sonuç olarak;

Bu kent tüm fizibiliteleri yapılmış, teknik uzmanlar tarafından onanmış, arazisi müsait, ulaşımı kolay güzel bir havaalanına   kavuşmayı bekliyor….Tıpkı  Safranbolu Sanat Üniversitesini beklediği gibi… 2017 sonbaharında olabilecek bir genel seçimde bu işleri kolaylaştırmaz mı?

Hayal etmek başlamak demektir der hocalarımız, bırakın hayallerimiz bize kalsın…

                              ***********************              ************************

Katı Atık Bertaraf Tesisleri !

Buyurun bakalım, Asit köyü üstünde KARÇEV tarafından yapılması 2010 yılında başlanılan ve 6 sene boyunca havanda su dövülen katı Atık Bertaraf Tesisi için hayalen bölgesi olduğu teknik raporlar ile sabitlendi.  Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Sn Mehmet Ceylan bu konuda çok ciddi çalışma yaptı ve popülizm yapmadan  net/açık bir tavırla Devletin 30 milyon harcayacak parası yok yeni yer bulalım o paranın %10 bile harcanmadan güzel bir tesisi Karabük ve İlçeleri için kazandıralım dedi..

Ah şu Karabük’ün coğrafik yapısı ah.. Yine geldik başa…Oysa yukarıda Allah var Ana muhalefet partisi CHP bu konuda çok mücadele vermiş ancak sesini dinletememişti..

Şimdi sil baştan, ama daha akılcı daha rantabl.. Boşuna denmiyor Ortak akıl..Ortak akıl diye…

             ***********************              ************************

Karabüksporumuz

Lige çok iyi başladı. Tudor disiplinli ve gerçekten işi bilen bir teknik adam çıktı. Ancak şu aralar sakatlıkların iyileşmesini bekliyor.

Bu sakatlıkların bir çok nedeni olabilir, sezon başı aşırı yüklenme, futbolcunun kendisine bakmaması yada karşılaşma içinde rakipten aldığı ters/sert hamleden dolayı yaşamış olabilir.

Ancak, şu sıralar Tudor’u bu sıkıntı sarmış durumda. Zira Karabükspor kadrosunda ki 3-4 oyuncu  değişimi yaşansa bocalar takım. Bunu Trabzon Of ve son Bolu (hazırlık)  maçında gördük ..

Tıpkı geçen sene gibi ilk 11  ve +3 oyuncu iyi ama gerisi düşündürücüydü yine de o 14 oyuncu ile şampiyonluk yakalanmıştı. Bu sene de aynı manzara var. Bakıyorsunuz 14 çok iyi ama bu 14 içinde 4-5 oyuncu sakatlık yada kart cezaları yüzünden devre dışı kalırsa eyvah..

Aslına bakarsanız Karabükspor bu sezonda 36 futbolcu kadrosu ile en zengin kadrolardan birine sahip. Sahip de uyum meselesi, kalite meselesi…

Tudor şu ana kadar etkilenmeden işini yapıyor, ancak sakatlıklarda canını sıkıyor olsa gerek….

Görünen bu..

 

 

 

 

 

 

 

 

Web Tasarım & SEO: Best4SEO