Karabük Üniversitesi’nde radyasyonu azaltıp ısı kaybını engelleyecek pencere sistemi geliştirildi Dr. Öğretim Üyesi Bahar Sultan Qurraie, “Pencere, güneş ışınlarındaki radyasyonun yönüne ve şiddetine göre yazın ışığı çok fazla azaltmadan ısısının ve radyasyonun, kışın da gece ısı kaybı ve enerji tüketimimizin azalmasını sağlıyor.” dedi.
Patent pencere tasarımı üzerinde Dr. Öğr. Üyesi Bahar SULTAN QURRAIE tarafından alınan tasarlanan pencere güneş radyasyonunu yaz aylarında azaltmak için ve onun yanında gün ışığını en fazla olarak içeriğe geçirmek için tasarlandı.
Karabük Üniversitesi Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Bahar Sultan Qurraie, en elverişli aydınlatmayı göz önüne alarak pencere ve cam panellerin yoğun olduğu yapıların yazın aşırı ısınması, kışınsa ısı kaybının önlenmesi üzerine çalışarak, tasarladığı çift veya 3 katmanlı cam pencerelerde renkli şeffaf filtreler dikey jaluzi olarak kullanılması ile ev ve iş yerlerinde odalara giren güneş ışınlarındaki radyasyonu azaltmak için farklı bir pencere sistemi geliştirdi.
Çeşitli yapılardaki mevcut pencerelerin enerji ve estetik dezavantajlarını gidermek amacıyla doktora döneminde çalışmalara başlayan İran asıllı akademisyen Sultan Qurraie, filtrelerin doğal renk özelliğiyle, güneş ışınlarındaki radyasyonu azaltmayı ve enerji tasarrufu sağlamayı planlayarak ışık sensörüyle güneş ışınlarının yoğunluğu ve açısına göre, camlar arasındaki renkli şeffaf filtrelerin açılma ve kapanma özelliğine sahip sistem, projesi Türk Patent ve Marka Kurumunca tescil edildi.
“Mevcut camların enerji ve estetik dezavantajlarını gördük”
Pencerelerin çift ya da üç camlı olarak tasarlandığına dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi Bahar Sultan Qurraie ; ” Cam tabakaları arasındaki boşluk, içerideki basınca göre hava ya da farklı gazlardan olabilir. İçerisinde jaluzi olarak gölgeleme sistemi yer almaktadır. Bu jaluzilerimiz renkli filtreli olarak içeriye yerleştiriliyor. Filtrelerde 3 ana ve 3 ara rengimiz var. Aslında bu güneş kırıcıları renkli şeffaf filtrelerden oluşuyor ve jaluzi şeklinde. Çift ya da üçlü cam tabakaları arasına yerleşiyor. İstediğiniz zaman manuel ve sensörlü olarak açılıp kapanmaktadır. Pencere, güneş ışınlarındaki radyasyonun yönüne ve şiddetine göre, yazın ışığı çok fazla azaltmadan ısısını ve radyasyonu, kışın da gece içerideki radyasyonu hapsederek ısı kaybı ve enerji tüketimimizin azaltmasını sağlıyor. Üstelik yazılımını yaptıkları programla tasarımcı çizim yapabiliyor 2016’da başladığımız projeyi 3 yılda tamamladık, sonra 2022’de patent başvurusu yaptıklarını, patentin kabul edilip tescillendiğini ve prototip üretimi için TÜBİTAK’a başvuru yaptık” dedi
Sultan Qurraie, ayrıca ” Tasarımda yer alan kırıcıların gün ışığını çok fazla azaltmadan güneş ısısını ve radyasyonu elimine ettiğini ve soğutma yüklerini hafiflettiğini vurgulayarak, “Kışın da kapalı halde tuttuğumuzda içerideki radyosunu hapsedip ısıtma yüklerini daha azalttığını görüyoruz. Yazılımını kendimizin yaptığı ‘Smart Window Design Tool’ adlı programda, iklim, odanın, pencerenin oryantasyonu ve boyutuna göre tasarımcı çizim yapabilmektedir. Böylece renklerin yüzdelerini bize vermektedir. Buda renkli şeffaf jaluzilerin cam tabakalar arasına yerleştiğinde temiz kalırken aynı zamanda radyasyonu sınırlamakta, yani güneşin yönüne ve şiddetine göre jaluzilerin yönleri sensörlü ya da manuel olarak hareket etmektedir. Açılıp kapanmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Bahar Sultan Qurraie Lisans ve Yüksek Lisansını Mimarlık Üzerinde İran İslami Azad Üniversitesinde birincilikle Tamamladı. Doktorasını Gazi Üniversitesi’nde Mimarlık Üzerinde tamamlayarak 2019tan beri Dr. Öğr. Üyesi olarak Karabük Üniversitesi Başak Cengiz Mimarlık Fakültesinde akademisyen olarak görev yapmaktadır. Enerji verimliliği ve sürdürebilirlik alanında bir çok indekesli makalesi bulunmaktadır. Grup olarak bir çok mimari yarışmasında yer alıp onlardan; International Golden Trezzini Awards for Architecture and Design “Altın Plaket” Müze Tasarımı Üzerinde, Konya Alaeddin Tepesi II. Kılıçarslan Köşkü ve Kazı Alanı Mimari Fikir Proje Yarışmasında ikinci Mansiyon, Türkiye Ay Üsleri Ulusal Fikir Yarışması Jüri Teşvik Ödülünü söylemek mümkün..