Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

MEDİKAR’Dan Haberler..

  Medikar’dan ayrılan doktora

medkar-haberleri

 

Medikar’dan ayrılan doktora veda yemeği

İki senedir Özel Medikar hastanesinde Genel Cerrahi uzmanı olarak görev yapan Op. Dr. Abdullah Çime’nin  hastanemizden ayrılmasından dolayı bir veda yemeği  organize edildi.

Yemeğe hastane Genel Müdürü/Başhekimi  Op. Dr. Ziya Boyacıoğlu, hastane de görev yapan doktor ve personeller katıldı.

Yemek sonunda kısa bir konuşma yapan Genel Cerrah uzmanı Op. Dr. Abdullah Çime iki senedir görev yaptığı Özel Medikar Hastanesinden ayrıldığı için üzgün olduğunu belirterek”Bazenisteneden de olsa ayrılmak zorunda kalıyorsunuz. Şunun bilinmesini isterim ki Batı Karadeniz Bölgesi’nin sağlıkta öncü kurumu olan hastanemden ayrıldığım için  üzgünüm. Sayın Genel Müdürüm/Başhekimim Op. Dr. Ziya Boyacıoğlu ve sizlerden helallik almak istiyorum. Gönlümün bir yarısı burada kalıyor,dosthane bir yapı olan Medikar ailesinden kopmak zor geliyor. . Özel Medikar Hastanemizin sağlık alanında yaptığı başarılı çalışmaların devamı olacağına inanıyorum” dedi.

Genel Müdür/Başhekim m-3Ziya Boyacıoğlu ise değerli bir doktorlarından birinin Medikar ailesinden ayrılmasına üzüldüklerini belirterek”  Genel Cerrahi uzmanı Op. Dr.  AbdullahÇime’ye  hastanemize verdiği hizmetlerden dolayı teşekkür ederim.  Bundan sonraki yaşamında huzur ve esenliğin eksik olmamasını Allah’tan niyaz ederim” dedi.

Özel Medikar Hastanesi Göz Hastalıkları

uzmanı Op.Dr. Emre Hayırcı

 

“Gözlerimiz  vücudumuzun en hassas organıdır”

Özel Medikar Hastanesi Göz Hastalıkları uzmanı Op. Dr. Emre Hayırcı göz hastalıkları konusunda bilgi verdi.

m-2Göz hastalıkları uzmanı Hayırcı “Dış dünyayı algılamamızı sağlayan gözlerimiz, vücudumuzun en hassas organlarındandır. Bu nedenle çocuk yaştan itibaren bazı göz bozuklukları yaygın bir şekilde görülür. Göz bozuklukları daha çok ağrı ya da net görememe üzerine yapılan muayene sonucu ortaya çıkar. Miyopi, hipermetropi, astigmatizma ve ileriki yaşlarda karşılaşılan presbiyopi yaygın görülen göz bozukluklarıdır. Göz bozukluklarının tedavisi için gözlük, kontakt lens gibi çözümlerin yanı sıra excimerlaser tedavisi kullanılır.

Miyopi : Gözün net görebilmesi için, göze gelen ışınların kırılması ve gözün arka tarafındaki ağ tabaka (retina) üzerinde odaklanması gerekir. Kornea (gözün en ön kısmındaki saydam tabaka) ve lens (göz merceği) gelen ışınları kırar. Göz, ışınları retinada odaklayabilirse gözün kırma fonksiyonu normal seyrinde gerçekleşir. Işınlar retinada odaklanmaz ve bulanık bir görüntü oluşursa kırma kusuru meydana gelir. Göze gelen ışınların retinanın üzerinde değil de önünde odaklanmasına miyopi denir. Miyoplar yakını net görürken uzağı net göremezler.

 Belirtileri nelerdir?

Genellikle kalıtımsal olan miyopi, doğuştan ya da çoğunlukla okul çağında (7-10 yaş arasında) belirti verir ve yetişkinlik dönemine kadar artış gösterir. En yaygın göz bozukluklarından olan miyopinin belirtileri, uzaktaki cisimleri bulanık görme, gözleri kısarak bakma, baş ve göz ağrısıdır. Avrupa ve Amerika’da toplumun ortalama yüzde 30-40’ında miyopi görülürken, Asya toplumlarında bu oran yüzde 70’e kadar çıkar.

 Nasıl tedavi edilir?

Göz bozukları tedavisinde sıkça kullanılan gözlük ve kontakt lenslerin yanısıraLasik, Lasek ve PRK gibi laser yöntemleriyle miyopi düzeltilir. Miyopinin düzeltilmesinde kalın kenarlı -içbükey- mercekler kullanılır. Bu mercekler göze gelen ışınların yayarak, görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlar. Bu amaçla 11 yaşından itibaren kontakt lensler de kullanılabilir.

Hipermetropi: Göze gelen ışınların miyopinin tersine, retinanın arkasında odaklanmasına hipermetropi denir. Gözün ön-arka ekseninin normalden kısa olmasına veya kornea ve kristalin lens gibi gözün optik elemanlarının yüzey eğimlerinin fazla düz olmasına bağlı olabilir. Yaygın bir diğer göz bozukluğu olan hipermetropinin belirtileri arasında özellikle yakın mesafeyi net görememe yer alır. Çocuklarda hipermetropi şaşılıkla birlikte görülebilir.

 Belirtileri nelerdir?

Göz bozukluğu hipermetropi de genellikle kalıtımsaldır. Başlıca belirtileri özellikle yakını zor görme, baş ve göz ağrısıdır. Özellikle 40’lı yaşlardan sonra, yüksek hipermetropide uzak görmede de bozukluk oluşur.

Nasıl tedavi edilir?

gundemHipermetropi, ince kenarlı merceklerle, kontakt lenslerle ve laser yöntemiyle düzeltilebilir.

Astigmatizma :Gözün kırma değeri, dikey ve yatay eksendeki kırma güçlerinin ortalamasıdır. Dikey ve yatay eksenin kırma gücü normalde birbirine eşit ya da yakın olmalıdır. Eğer bir eksen diğer eksenden daha fazla ya da daha az kırıyorsa, buna astigmatizma denir. Astigmatlar, nesneleri net ve düzgün göremezler. Kornea normalde yuvarlakken göz bozukluğu astigmatizmada oval, yumurta şeklindedir. Yaygın göz bozukluğu astigmatizmanın, basit miyopikastigmatizma, kompoze miyopikastigmatizma, basit hipermetropikastigmatizma, kompoze hipermetropikastigmatizma ve mixedastigmatizma olmak üzere 5 tipi bulunur.

 Belirtileri nelerdir?

Kalıtsal bir göz bozukluğu olan astigmatizma, bulanık görme, çift görme, gölgeli görme, baş ve göz ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Astigmatı olan kişiler gece araç kullanırken görmede zorlanırlar. Baktıkları noktasal şekilleri kenarları uzamış ve dağılmış şekilde görürler.

Nasıl tedavi edilir?

Astigmatizmanın teşhisi halinde diğer yaygın göz bozuklukları gibi gözlük, kontakt lens veya lazer ile kişinin iyi görmesi sağlanabilir.

Presbiyopi : Bir diğer yaygın göz bozukluğu da presbiyopidir. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak lensin esnekliğini yitirmesi ve gözün yakına odaklanma kapasitesinin düşmesine presbiyopi denir. Presbiyopi 40’lı yaşlardan itibaren yaşa bağlı oluşan yakını görememe sorunudur. Bu göz bozukluğu yaş ilerledikçe tıpkı saçın beyazlaması ve cildin kırışması gibi doğal bir gelişmedir. Presbiyopi, hipermetropiyle karıştırılır. Ancak hipermetropi gerçek bir bozukluk olup, presbiyopi gözün fizyolojik bir değişimidir. Bu iki göz bozukluğunun tedavisi için hipermetropide kullanılan cam tipi kullanılır.

 Belirtileri nelerdir?

Presbiyopi; yakındaki ufak yazıları okumada zorlanma, kitabı uzaklaştırarak okuma, uzun okumalarda gözün çabuk yorulmasıyla kendini gösterir.

 Nasıl tedavi edilir?

Orta yaşta başlayan bu göz bozukluğu ince kenarlı gözlük camları veya uzak-yakın bir arada kontakt lensler ile düzeltilir. Cerrahi tedavi seçenekleri arasında ise supracor lazer, kamrainlay ve göziçimultifokal lens tedavileri yer alır. Supracor lazer ve kamra yöntemlerinin sadece tek bir göze uygulanması nedeniyle, sağladığı yakın görüş çok tatminkar olmayabilir. Göziçimultifokal lens ameliyatı ise her 2 göze birden uygulandığından, tatminkar bir yakın görüş sağlar. Bu ameliyat teknik olarak katarakt ameliyatına benzer.

 

KIŞ MEVSİMİNE ÖZEL BESLENME

m-1Özel Medikar Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Yasemin Demirsoy  hastalıklardan uzak durmak için bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek ve sağlıklı bir kış geçirmek için yeterli ve dengeli beslenmemin önem taşıdığını belirtti.

Diyetisyen Demirsoy” Havaların yavaş yavaş soğumaya başladığı bu günlerde grip ve soğuk algınlığı gibi bir çok enfeksiyon hastalığı bedenimizi tehdit edebilir.Ayrıca mevsim geçişleri de metabolizmamızı  farklı etkiler.Örneğin kış aylarında metabolizma hızı düşer buna ek olarakta gecelerin uzaması, hareketin azalması, evde geçirilen zamanın artması da ekleninceabur cubur tüketimi iyice artar ve kış aylarında belirgin kilo artışı gözlenir .Kötü hava koşulları nedeniyle bir de spor yapmaktan uzaklaşınca kilo almak daha kaçınılmaz oluyor. Hem hastalıklardan uzak durmak, hem bedeninizi kış aylarına hazırlamak,hem de bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek ve sağlıklı bir kış geçirmek için yeterli ve dengeli beslenmek büyük önem taşımaktadır.

Kış Aylarında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

  1. Kış aylarında bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hastalıklara karşı daha dirençli olmamızı sağlayan A ve C vitaminlerinden(Antioksidan) yeteri kadar almak gerekir. Bu aylarda bolca bulunan turunçgiller, havuç, brokoli, kabak, Brüksel lahanası, yeşilbiber, karnabahar, mandalina, maydanoz, roka, tere ve meyvelerin tüketilmesi ile bu vitaminleri sağlayabiliriz. Bunun yanında taze sıkılmış meyve suları da vücudumuzun gribal enfeksiyonlara karşı korunmasında etkili olacaktır.(hazırlandıktan yarım saat içinde tüketmeli)
  2. Kırmızı et, balık ve deniz ürünleri, kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut), kuru kayısı, kuru üzüm, yumurta ve yeşil yapraklı besinler (ıspanak, maydanoz), pırasa, lahana, yağlı tohumlar (badem, fındık, kabak çekirdeği), limon, baharatlar (pul biber, karabiber, zencefil) gibivücudu ısıtan bazı besin gruplarını diyetimize ekleyerek kış aylarında yavaşlayan vücut çalışma hızını artırabilmek mümkündür.
  3. Yeterli ve dengeli beslenme, gün içerisinde tüm besin gruplarından yeterli miktarda almakla sağlanır.(et grubu, süt- yoğurt grubu, tahıl grubu, sebze ve meyve grubu) 
  4. Kemik sağlığı için oldukça önemli olan D vitamininin en iyi kaynağı güneştir. Kış mevsiminde genelde havalar bulutlu olduğundan dolayı güneşten yeteri kadar faydalanamayız. Ancak havanın güzel olduğu, güneşli zamanlarda en az 30-40 dakika orta tempoda yürüyüşe çıkarak güneşten faydalanılabilir.Güneş ışığından sonraki en büyük kaynağı olan balığa da sofralarınızda haftada 2 kez yer vermelisiniz.
  5. Ayrıca çay, kahve tüketimi azaltılarak C vitamini açısından zengin olan kuşburnu çayı tercih edilebilir.
  6. Kış aylarında havaların soğumasıyla birlikte fiziksel aktivite ve su tüketiminde azalma gözlenmektedir. Aynı zamanda kışın lifli besinlerin yaza oranla daha az olması nedeniyle kabızlık başta olmak üzere bazı sindirim sistemi sorunları ortaya çıkabilir. Bu nedenle günde ortalama 2 lt su içmeye özen göstermeli ve beslenmenizde posalı yiyecekler olan tam buğday ekmeği, sebzeler, meyveler ve kuru baklagillere yer vermelisiniz.
  7. Mevsimsel değişikliklere bağlı olarak yaşanan stres,tatlı krizlerine yol açar.tatlı krizlerinden korunmanın en kesin yolu ,kan şekerini dengede tutacak şekilde beslenmektir.Bu da günde 3 ana 3 ara öğün şeklinde düzenlenen bir beslenme programı ve gün içerisinde 3-4 saatten uzun aç kalmamaya özen gösterilmesidir.
  8. Kış aylarında yapılan en önemli hatalardan biri de hastalıklardan korunmak amacıyla doktora danışmadan vitamin ve mineral tabletlerinin tüketilmesidir. Düzenli ve dengeli beslenildiği durumlarda, bireyin özel bir hastalık durumu yoksa, besinlerde günlük ihtiyacımıza yetecek kadar  vitamin-mineral alırız.
Web Tasarım & SEO: Best4SEO