Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

  MÜFREDAT PROĞRAMI

       

                   

Nuri KIRIMLI   Tarihçi Yazar / Karabük Gündem   

 MÜFREDAT PROĞRAMI               

Türkiye’de Eğitimle ilgili birçok sorun var. Bu sorunlar bir türlü çözülmüyor. Her gele Milli Eğitim Bakanı sınav sistemlerini, müfredat Programlarını değiştiriyor,” Şuralar” topluyor. Ancak Eğitim sorunları çözülmediği gibi daha da büyüyor.

Sorunun temelinde, Cumhuriyetin parasız, laik, bilimsel, demokratik, karama eğitiminden vazgeçilmesi yatıyor. Ne yazık ki Cumhuriyet Devrimlerinin gelecek kuşaklara emanet ettiği bu çağdaş eğitim ilkeleri işlevsiz hale getirildi.

Hayat Değişiyor, Dünya değişiyor. Eğitiminde Çağdaş Dünyaya paralel değişmesi kaçınılmaz. Eğitim ve Reform kavramlarının tüm dünya da bir arada anılmasının sebebi bu. Tamam, bizim yeni bir müfredat’a ihtiyacımız var ancak sıkıntı bu yeninin ne olacağına karar vermekte.

Reform bir ihtiyaçtan doğduğuna göre bu pratiğin ilk adımı bir ihtiyaç analizi yapmak.

Nedir eski olanın eksiği? Öğretmenler, veliler, öğrenciler, uzmanlar, STK’larİş vs İşçi dünyası ve tabii ki akademik uzmanlar yeni müfredatta ne olmasını öneriyor?

Dünyada En iyi uygulamalar neler? Geçmişimizde başarılı olmuş uygulamalar nelerdir? Bakanlık bütün bu sorulara yanıt veren bir ihtiyaç analizi yapmış olsaydı hem çocuklarımızı geleceğe daha emin bir şekilde hazırlamak için bir adım atmış hem de Dünya Literatürüne bir kez daha eğitimde reform modeli sunmuş olurduk.

20.yüzyılda müfredat bilgi temelli hazırlanıyordu. Bu sistemde Okulun temel işlevi çocuklara bilgi kazandırmaktı. Artık dünya değişti 21.yüzyılda bilgi global ve her yerde. Bu yeni yüzyılda rekabet etmek için çocuklarımızın neyi bildiği değil, neyi yaptığı önemli.

O nedenle tüm dünya hummalı bir şekilde müfredatı bilgi odaklı olmaktan çıkarıp beceri odaklı yapıyor. Zaten şu anda tüm dünya da en yaygın olarak kullanılan PISA’nın temelinde de beceri odaklı müfredat yatıyor.

Bu değerlendirme sistemine göre bizim çocuklar dünya da ilk 40 arasında yok. Yeni müfredat bu temel veriyi baz alıp “Nasıl ilk 20 ye gireriz” sorusunu yanıtlamaya girişseydi ortaya beceri temelli bir müfredat çıkacaktı.

Bu konu da Selçuk Şirin’in “Yetişin Çocuklar” kitabını okumanızı tavsiye ederim. Selçuk Bey bu konuda;

Müfredatta Olması Gereken 6 Kriter belirlemiş:

1-Eleştirisel Düşünme

2-İş Birliği Becerisi

3-Zihinsel Esneklik Becerisi

4-İnisiyatif Alma Becerisi

5-İletişim Becerisi

6-Bilgiyi İşleme Becerisi,

Burada İmamları derslere nasıl adapte ederiz yok.21.yüzyıl becerileri var. Çağdaş eğitimin yerine, hurafe eğitime geçiş sağlamaya çalışmak yok.

Cumhuriyetin “ Fikri hür, Vicdanı hür, irfanı hür yeni nesiller “ yetiştirme idealinin önüne kimse engel koyamayacaktır.