Mühendislik ve Kariyer Günleri’ Başladı.
KBÜ Proje Geliştirme ve Tasarım Kulübü tarafından 3-4-5Aralık 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan ‘Mühendislik ve Kariyer Günleri’ başladı.
Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu’nda düzenlenen Mühendislik ve Kariyer Günleri’ne Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Üniversitemiz Akademik ve İdari Personeli ile öğrencilerimiz katıldı.
Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal’ın açılış konuşması ile başlayan programda, ; “Dünya çok acımasız ve çok hızlı değişiyor. Eğer üniversitede sadece derslerde başarılı olup ancak kendinizi geliştiremezsiniz üniversiteyi bitirdiğiniz takdirde aynı başarıyı yakalama şansınız olmayabilir. Bunun için üniversite çağlarında kendinizi çok farklı şekillerde geliştirmek ve yetiştirmek zorundasınız. Akraba ve dost çevrenizde üniversiteyi bitirmiş kişiler var. Çoğu iş bulamıyor, iş bulanlar da hayatlarından memnun değil aldıkları maaşlardan memnun değiller. Sizler zeki çocuklarsınız. Sizlerle gurur duyuyorum. Akıllı insan başkasının düşmüş olduğu durumdan ders alan kişidir. Taşın sert olduğunu anlamak için ille de kafanızı taşa vurmanız gerekmiyor. Sizlerin üniversiteyi bitirdikten sonra başınıza ne geleceğini şimdiden tasavvur etmiş olmanız gerekiyor ki, ettiğinizi de düşünüyorum. Karabük Üniversitesi Yönetimi olarak sizler yani öğrencilerimiz bizim önceliğimizdir. Öğrencilerimizin düzenlemiş olduğu her türlü organizasyonda öğrencilerimizin yanında yerlerimizi aldık ve almaya da devam edeceğiz. Sizlerin başarısı benim başarım, benim başarım sizlerin başarısıdır. Üniversitemizin hayat felsefesini kendinize rol model olarak alacak olursanız hayatta başarılı olursunuz. Karabük Üniversitesi’nin felsefesi nedir? ‘Bilinenleri asla tekrarlamamaktır.’ Biliniyorsa zaten bunu bizden daha iyi yapanlar vardır. Bizlerin onların tecrübelerine ulaşmamız için çok zaman geçmesi lazım. Karabük Üniversitesinin farkındalığı sadece ülkemiz nezdinde değil dünya nezdinde de takip ediliyor. Geçtiğimiz hafta perşembe günü Moldova Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı şahsıma ‘Fahri Doktora’ unvanı verdi. Doktora törenindeki konuşmalarda şunu belirtiyorlardı; Karabük Üniversitesini tarihi ile gurur duyan, elindekini başkasıyla paylaşma arzusunda olan 6 yıllık süre içerisinde dünyaya rol model olabilecek bir üniversite olarak tanıttılar. Bu felsefenin sizler içinde geçerli olacağını düşünüyorum. Çalışmalarınızın başarılı geçmesi temennisi ile bu organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen, sevgili gençlerimize ve siz katılımcılarımıza şükranlarımı arz ediyorum. Geleceğinizin aydın olması temennisi ile hepinizi saygıyla selamlıyorum.” dedi.
Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal’ın açılış konuşmasının ardından; Kardemir A.Ş Etüt Proje Etüt Müdürü İnşaat Mühendisi İsa Ünlü, Kardemir A.Ş Makine Mühendisi Ferudun Dengizek ve Kardemir A.Ş Elektrik – Otomasyon Mühendisliği Bölümü Elektrik Mühendisi Tünay Odabaşı ‘ Farklı Pencerelerden Mühendislik ’konulu paneli gerçekleştirdi.
Sunumlarını yapan Kardemir A.Ş Makine Mühendisi Ferudun Dengizek; “Bizler yıllardır mühendislik mutfağında çalışan biri olarak bugün sizlerle birlikte olmaktan çok mutlu olduk. Bugün sizlere mezun olduktan sonra sizleri karşılayacak Türkiye gerçeğinden bahsedeceğim.” diyerek sunumlarında; Ana Mühendislik Alanları, Yatırım Sahaları, Ticari Alanlar, Mühendislik Büroları, Endüstriyel Alanlar, Endüstriyel Bir Tesis De Mühendislerin Çalışma Alanları, Bir Mühendisisin Olmazsa Olmaz Bilgileri, Bir Makine Mühendisinin İhtiyaç Duyabileceği Diğer Önemli Konular, Bilinmesi Gereken Programlar, Yatırım Projeleri, Fizibilite Aşamaları, İhale Aşamaları, Projelendirme Aşamaları hakkında bilgiler verdi.
Kendi iş hayatı hakkında bazı anekdotlarını ve mesleki tecrübelerini anlatan Kardemir A.Ş Etüt Proje Etüt Müdürü İnşaat Mühendisi İsa Ünlü; “Üniversiteden mezun olduktan sonra kendimi büyük bir boşlukta hissettim. Üniversite yıllarımda çok çalışkan ve başarılı bir öğrenci değildim. Derslerine düzenli olarak giden hatta üniversitede sosyal hayatım yok denecek kadar azdır. Sizlere tavsiyem derslerinizi takip edin, kendi notlarınızı kendiniz tutun hatta üniversitenizin her bir köşesinde bir hatıranız olsun. Yoksa benim gibi çok pişman olursunuz. Niyetiniz güzel olur, yaptığınız işi severek ve iyi yaparsanız hayatta ve işinizde başarılı olursunuz.” dedi.
Son bir konuşma yapan Kardemir A.Ş Elektrik – Otomasyon Mühendisliği Bölümü Elektrik Mühendisi Tünay Odabaşı; “ Değerli Rektörümüz ve sevgili öğrencilerimize bana bu şansı verdikleri için teşekkür ediyorum. Mezun olduğu zaman insan kendini kuş gibi hissediyor. İnsanlar deneyimlerinin çoğunu işe başladıkları zaman elde ediyorlar. Eğitim hiçbir zaman bitmiyor. Sizler kendilerinizi hem teknik olarak hem de yabancı dillerinizi geliştirmelisiniz. Benim üniversiteyi kazandığım dönem Karabük Üniversitesi henüz kurulmamıştı ve lisans eğitimi İstanbul’da aldım. O dönemde üniversite-sanayi işbirliği yoktu. Karabüklü biri olarak bugün Karabük Üniversitesi’nin üniversite-sanayi işbirliğinin en güzel örneğini sunması beni son derece mutlu ediyor. Bence Karabük Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler çok şanslı.” dedi.
‘Farklı Pencerelerden Mühendislik ’konulu panelli Kardemir A.Ş Etüt Proje Etüt Müdürü İnşaat Mühendisi İsa Ünlü, Kardemir A.Ş Makine Mühendisi Ferudun Dengizek ve Kardemir A.Ş Elektrik – Otomasyon Mühendisliği Bölümü Elektrik Mühendisi Tünay Odabaşı’nın katılımcıların sorularını cevaplandırması ile sona erdi.
‘Mühendislik ve Kariyer Günleri’’nin öğleden sonraki bölümlerinde House of Human Kişisel Gelişim Uzmanı Nuri Murat Avcı; “Hayatta bir başkasına göre alt kademede çalışsanız dahi lider olma gücüyle hareket ederseniz, mutlaka lider olursunuz. Siz siz olun başkalarının kariyer planlarına dahil olmayın kendi hayatınızın lideri olarak kendi geminizin kaptanı olun.” diyerek; ‘Vizyoner Liderlik ve Girişimcilik Liderliğin Temel Taşları’ adlı sunumunda: İşsizlik, Liderlerin Hayatlarından Örnekler, Vizyon Belirleme, Adanmışlık, Proaktif Olmak, Strateji Geliştirme ve Değerler, İletişim, Cesaret ve Motivasyon konuları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Türk Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Bölgesi Karabük Yetkilisi İnşaat Yüksek Mühendisi Nejat Bayülke “Deprem ve Mühendislik” konusunda katılımcıları bilgilendirdi. ‘Depreme dayanıklı yapıların her türlü malzemeden yapılabileceğini ama önemli olanın depreme uygun bir şekilde kullanılmasıdır’ diyen Nejat Bayülke sunumlarında; Yapı Tasarımı, Yapı Tasarımındaki Önemli Konular, Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımları, Gevrek ve Sünek Yapılar ile Özellikleri, Deprem Nedir? Nasıl Oluşur, Fay Hatları, Ülkemizde ve Dünyada Meydana Gelen Büyük Depremler ve bu Depremlerin Nedenleri, Depremlerdeki Can Kaybının Fazla Olmasının Sebepleri ve son olarak Yapı Denetimi Nedir ve Yapı Denetiminin Amacı
hakkında katılımcılara ayrıntılı bilgiler verdi. Türk Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Bölgesi Karabük Yetkilisi İnşaat Yüksek Mühendisi Nejat Bayülke’nin sunumları katılımcıların sorularını cevaplandırması ile son buldu.
‘Mühendislik ve Kariyer Günleri’nin ilk gününde son olarak İl Özel İdaresi Makine Yüksek Mühendisi Tanju Arslan ‘Devlet Kurumlarında Mühendislik’ konusunda katılımcılara bilgiler verdi. Tanju Arslan; “Bugün sizlere mezun olduktan sonra devlet kurumlarındaki mühendislik kadrolarından ve çalışma alanlarından bahsedeyim. Hayat sizi nereye götürür bilinmez. Ülkemizde mühendislik fakültelerinin artması ile mühendislik bölümü mezunları gittikçe çoğalmaktadır. Bunun sonucunda kamuda görev almak isteyenler KPSS’ ye girmek zorunda kalıyorlar. KPSS ile tercihlerinizde sizlere tavsiyem teknik kurumları tercih etmenizdir. Mühendisler gittiği kurumlarda farkındalık yaratmak zorundadır.” diyerek; Mühendis Nedir? Kamuda Çalışma Şartları, Özel Sektörle Kamu Kurumu Arasındaki Farklar, Kamudaki Kariyer Olanakları, Kamudaki Hiyerarşik Yapı, Kamu Yönetmelikleri, Kamuda Mühendislerin Çalışma Alanları ve Kamuda Verimlilik hakkında bilgiler verdi. İl Özel İdaresi Makine Yüksek Mühendisi Tanju Arslan’ın katılımcıların soruları cevaplandırması ile ‘Mühendislik ve Kariyer Günleri’nin ilk günü sona erdi.