Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Müjde üstüne müjde yağıyor

  Engelli çocuğu olan

 

Engelli çocuğu olan annelere emeklilik için prim ve yaş desteği sağlanıyor.

1 Ekim 2008 sonrası çalışılan her 4 yıla 1 yıl prim

ekleniyor, emeklilik yaşı da 1 yıl düşüyor

 

Başkasının sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğu olan kadınların 5510 sayılı Kanun’un yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçen prim ödeme gün sayılarının 4’te 1’i, prim ödeme gün sayıları toplamına ekleniyor ve bu süreler emeklilik yaş hadlerinden indirileceği ifade edildi.

Bu imkan, 1 Ekim 2008 sonrasında çalışılan süreler için geçerli olacağı ifade edilirken,  1 Ekim 2008 sonrası çalışılan her 4 yıla 1 yıl prim eklenip,  yaştan da 1 yıl düşülecek..

Bu durumdaki kadınların 1 Ekim 2008 sonrası çalıştıkları her gün 1.25 gün olarak hesaplanıyor. Emeklilik yaşı da erkene çekiliyor. 1 Ekim 2008 sonrası çalışılan her yıla 90 gün prim ekleniyor, emeklilik yaşından da 90 gün indiriliyor. 
Sadece biyolojik annelerin değil, evlat edinen annelerin de doğum borçlanması hakkı geldi.

Evlat edinen anne de çocuğunu evlatlık veren anne de doğum borçlanması yapabilecek. 

Evlat edinme yoluyla doğum borçlanması yapılabilmesi için evlat edinilen çocukların 2 yaşını doldurmamış olması koşulu var. Doğum borçlanmasında her bir çocuk için tanınan 2 yıllık süre, çocuğun doğumundan sonra evlat edinildiği tarihe kadar doğumu yapan anne tarafından, evlat edinildikten sonra çocuğun 2 yaşına geldiği tarihe kadar ise evlat edinen kadın sigortalı tarafından kullanılabiliyor.
Öte yandan; vergi ve primlerde indirim, zora düşen esnafa maaş, borçlulara yapılandırma imkanı gibi müjdeler içeren torba kanun teklifi, Meclis’te kabul edilerek yasalaştı

 

Yasanın sağladığı imkanlardan bazıları şöyle:

 

-Gelir vergisi mükellefi olanlar ile kurumlar vergisi mükelleflerinin vergi ödemelerinin yüzde 5’i indirilecek.

– KİT’lerdeki sözleşmeli personelin yıllık izinleri bir sonraki yıla devredilebilecek.

– Yabancılar ile 6 aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, satış bedelini yurt dışından getirilecek dövizle ödemeleri şartıyla, ilk aldıkları işyeri ve konutta KDV ödemeyecek. Ancak bu gayrimenkullerini 1 yıl satamayacaklar.

– Türkiye’de yaşayan Türk vatandaşlarının yurt dışında ikamet eden ana, baba, eş ve çocukları ile çalışma izni muafiyeti kapsamında olan yabancıların ana, baba, eş ve çocukları talep etmeleri halinde Genel Sağlık Sigortalısı sayılacak.

– Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan ve 31 Aralık 2016 itibarıyla takip hesaplarında izlenen tarımsal kredi alacakları, kanunun yürürlüğe girdiği tarihi izleyen 3’üncü ayın sonuna kadar banka/kooperatife başvuruda bulunulması kaydıyla yeniden yapılandırılacak. Borçlara uygulanan faiz yüzde 11 ile sınırlandırılacak. Bunun yüzde 6’sı Hazine, yüzde 5’i çiftçi tarafından karşılanacak. İlk taksit Ekim sonuna kadar, izleyen taksitleri Ekim 2018’den başlamak üzere her yıl tekabül ettiği ayda toplam 5 taksitte ödenecek.

– TEDAŞ’ın elektrik tüketiminden kaynaklanan alacaklarından, vadesi 15 Şubat 2017 itibarıyla geldiği halde düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ödenmemiş olan borçlar yeniden yapılandırılacak. TEDAŞ’ın tarımsal sulamada kullanılan elektrik tüketiminden kaynaklanan alacakları da yeniden yapılandırılacak.