21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü tarafından her yıl
Safranbolu’da gerçekleştirilen Kongrenin altıncısı
başladı.
Kongrenin bu yılki başlığı ORTADOĞUDA BİTMEYEN I. DÜNYA SAVAŞI—SÜREGELEN DÜZENSİZLİK ‘Sykes-Picot’nun Yüzüncü Yılı’ olarak belirlendi.
3 gün sürecek olan kongre de Dr. Haldun Solmaztürk (21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü) açılış konuşması ile başladı. Ardından ilk gün , Prof. Dr. Hasan Köni (İstanbul Kültür Üniversitesi) ‘I. Dünya Savaşına giden yol’ ile devam ederken 2.oturumda ‘Büyük Savaşı Bitirmeyen Antlaşmalar’ Murat Yetkin’in başkanlığında devam etti.
- Yüzyıl Türkiye Enstitüsü 16 .04. 2016, Cumartesi günü programı ile şöyle;
9.00-12.00
- OTURUM
‘Soğuk Savaş düzeni’
Başkan: Em. Büyükelçi Hasan Kemal Gür
– Ortadoğu’nun ‘30 Yıl Savaşları’
– Doç.Dr.Salih Bıçakcı (Kadir Has Üniversitesi)
– ABD ve SSCB’nin Ortadoğu politikaları, güçler çatışması
Emekli Büyükelçi Uluç Özülker
Tartışma
III. OTURUM
14.00-15.30
‘Soğuk Savaşta Türkiye’nin Ortadoğu Politikası’
Başkan: Yavuz Semerci
– 1945-1980 Dönemi
Prof. Dr. Yelda Demirağ (Başkent Üniversitesi Uİ Bölüm Başkanı)
Doç. Dr. Haldun Yalçınkaya (TOBB-ETÜ Uİ Bölüm Başkanı)
Tartışma
SERBEST ZAMAN
17 NİSAN 2016, PAZAR
09.00-11.15
- OTURUM
‘Yeniden Düzensizlik’
Başkan: Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu
– ‘Kürt Kartı’
Av. Hilmi Güllü (21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi)
– Terörizmin Değişen Karakteri & Hibrid Savaş: IŞİD, El Kaide
Mete Yarar
– Mülteciler ve Uluslararası güvenlik
Metin Çorabatır (BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Dış İlişkiler Sorumlusu-Emekli)
11.15 -11.30: ARA
11.30-13.00: FORUM
‘Türk dış politikasının açmazları: çıkış var mı?’
Yönetici: Dr. Haldun Solmaztürk (21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı)
İLK GÜN İLGİ ODAĞI ÜMİT ÖZDAĞ OLDU
21’inci Yüzyıl Türkiye Enstitüsü tarafından düzenlenen ‘6’ıncı Safranbolu Kongresi’ ne katılan Prof.Dr Ümit Özdağ, ilk gün gazetecilerin sorularını da cevapladı.
.MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, “Hiç kimse olağan kongre dışında bizden olağanüstü kongre kararı beklemesin” açıklamasının hatırlatılması sonrası, “Mahkemenin almış olduğu kararla birlikte artık olağanüstü bir kurultayın düzenlenme yetkisi MHP Genel Merkezi’nden alınarak 3 arkadaşımıza verildi.” Yanıtı oldu.
MHP Genel merkezin bundan sonra kongrenin yapılıp yapılmamasıyla ilgili herhangi bir müdahalede bulunma hakkı yok diyen Özdağ; “Genel merkezin, sayın genel başkanın demokrasinin temel ilkelerini ve hukuk devletinin temel ilkelerini ve hukukun üstünlüğünü kabul etmesini arzu ediyorum. Kendisinin hep geçmişte devlet adamı kimliğinden bahsedilir ve altı çizilirdi. Biliyorsunuz devlet adamı olmanın en önemli özelliği hukukun üstünlüğüne inanmak ve demokrasinin temel ilkelerini kabul etmektir. Dilerim önümüzdeki günlerde bu sert açıklamaların dozajı düşer, tansiyon düşer ve mahkemenin almış olduğu karar çerçevesinde önümüzdeki süreçte MHP önce olağan üstü kurultayını yapar, sonrada yeni genel başkanını seçer.” Dedi..
“ADAYLAR BİRLEŞMEZ,YARGITAY KARARI ÖNEMLİ”
3 Muhalefet adaylarının birleşme ihtimaline ilişkin soru üzerine ise Özdağ, “Böyle bir şey yok. Demokrasi tek adaylı yapıları kaldırmaz. Muhakkak süreç içerisinde bazı birliktelikler olabilir ama günün konusu bu değildir. Öncelikle tüzük değişikliği yapılacak ve tüzük değişikliğinin arkasından bu sürece girilecek. Bu arada Yargıtay’dan da olumlu cevap gelir umarım. O olumlu cevap geldikten sonra demokratik hukuk devleti sürecini herkes kabullenir ve güzel bir kongre gerçekleşir inşallah” açıklaması yaptı