2 Haziran 1975 Yılında Safranbolu Belediyesi tarafından Korumacılık ile ilgili alınan ilk kararın 42. Yıldönümü nedeni ile Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy bir mesaj yayınladı.
Aksoy, mesajında şunları söyledi;
“Günümüze kadar bozulmadan gelen, Türk Kültürünün belgesi niteliğindeki Safranbolu’nun konut mimarisi, yol dokusu ve doğal özellikleri ile bir bütün halinde korunmasının zorunlu bulunduğu 12 Haziran 1975 yılında Safranbolu Belediyesi Meclisinde, meclis kararı olarak kayıt altına alınmış, bu tarihten sonra Kültür Bakanlığı Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu 8 Ekim 1976’da Safranbolu için ‘Koruma Kararı’ almıştır. Alınan bu önemli kararlardan itibaren Safranbolu tüm dünyanın dikkatini çekmiş, 1994 yılında UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne dahil olmuştur.
Planlı Korumada 42. yıl dönümü olan bu günde Safranbolu tarihi değerleri içinde yaşayarak koruyor ve bunu Dünya Mirası olarak herkes ile paylaşıyor. Bireysel korumacılıkla yola çıktıkarken sürdürülebilir restorasyonlar, tarihi dokunun cakalandırılabilmesi, güncellenmesi ve dünyaya sunulması Safranbolu’yu dünyada en iyi korunan 20 kentinden biri, Korumacılığında Başkenti haline getirmiştir.
Belediyemizin kentimizi koruma ve restorasyonlar ile gelecek kuşaklara aktarabilmek ile ilgili yaptığı yoğun çalışmalar her geçen gün ivme kazanmaktadır.
Yapılan Koruma İmar Planları ile kentimizin koruma altındaki alanları plan üzerinde revize edilmiş ve güvence altına alınmıştır. Bu kapsamda restorasyon çalışılmaları Belediyemiz, Vakıflar Genel Müdürlüğü, diğer Kamu Kurum ve Kuruluşları ile vatandaşlarımız tarafından sürdürülmektedir.
12 Haziran 1975’te Safranbolu Belediye meclisinin tarihi bir karara imza atarak Safranbolu’nun bugünlere gelmesine vesile olduğunu söyledi.
“75’ten sonra kurumsal korumacılığa geçildi”
O dönemde belediye imar danışmanı Baran İdil’in önerisinin oy birliğiyle karara dönüştüğünü ifade eden Aksoy, “Ondan önce herkes kendi ata mirasını korurken, 1975’ten sonra Safranbolu’da kurumsal korumacılığa geçilmiş oldu. Safranbolu, Osmanlı mimarisi eserlerinden oluşmakta. 1975’e kadar insanlar ‘Kendi atamızın mirasını koruyalım.’ diye bu binaları devletin herhangi bir önerisi olmaksızın korudular, muhafaza ettiler.” diye konuştu.
1975’te alınan kararın 2010’da da muhafaza edildiğini aktaran Aksoy, şunları kaydetti:
“Koruma amaçlı imar planı güncellenerek, ‘etkileşim sahası’ dediğimiz alan ilave edildi. 1975’te alınan bu karar UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girişimizde de adeta merdivenlerin en önemli basamağıdır. Türkiye’de en önemli kültür odaklarından, kültür miraslarından Safranbolu, dünyanın en önemli korumacılık alanlarından birisi olarak 1994’te tescillendiğinde, korunacak eserler 1975’te alınan kararla o yıllara taşınan eserlerdir.”
“Safranbolu halkının katkısı büyük”
Safranbolu’nun bin 580 adet tescilli kültürel varlığı bulunduğunu ve bunların çoğunun restorasyonunun yapıldığını aktaran Aksoy, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Restorasyon, ‘Bir kere yaptık, bitti.’ demekle mümkün olmayan bir süreç. Her 10 yılda bir bu tescilli binalar elden geçmek durumunda. Belediye olarak mülkiyetimizde bulunan çeşmelerimizin restorasyonlarıyla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bu sene 55 çeşmemizin ihalesini yaptık ve yaz içerisinde restorasyonları gerçekleşecek. Vakıflar Genel Müdürlüğü, kendi uhdesinde bulunan başta cami, han ve hamamlarımız olmak üzere restorasyon çalışmalarının büyük bir kısmını tamamladı. Şu anda Köprülü Mehmet Camisinin restorasyonu sürüyor.”
Belediye meclisinin almış olduğu kararın uygulanmasında Safranbolu halkının da büyük katkısı olduğunu anlatan Aksoy, “Onlar bu kararı almasalardı, bugün Safranbolu diye tarihi bir şehir bulunmayacak, hemşehrilerimiz başta turizm olmak üzere, kültür varlıklarının korunmasıyla elde edilmiş olan ekonomiye de sahip olamayacaklardı.” şeklinde konuştu.
Bu vesile öncelikle Safranbolu’nun günümüze kadar kendini koruyabilmesinde büyük emeği ve imzası olan Safranbolu’da görev yapmış Belediye Başkanlarımıza, Kaymakamlarımıza, şehrin korunması aşamasında büyük özveri gösteren Safranbolu halkına sonsuz teşekkürlerimi sunuyor, Safranbolu Belediyesi olarak şehrimizin tarihi yapısını koruyarak geleceğe taşıma adına çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğimizi halkımıza hatırlatıyoruz.”