Yeni yönetmelikte öğrencilere verilen barınma
hizmetinin kalitesinde ciddi değişiklikler getiriyor.
TBMM de görüşülen ve yeni yükümlükler getiren yeni düzenlemeye göre, yurt binalarının her yıl öğretim yılı başlamadan önce yangın güvenliği, elektrik tesisat güvenliği, ısınma sistemi güvenliği, su ve gaz tesisatı güvenliği hususlarında ilgili kuruluşların kontrolü ve onayı gerekecek.
Kontroller sonrası gerekli ve yeterli şartların kurumda olmadığının tespit edilmesi halinde ilgili raporun bir örneğinin kurumun bağlı olduğu Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderileceğini belirtilen ve bugün Resmi gazetede yayınlandığı belirtilen düzenlemede,
-İlgili kurum ve kuruluşlarca düzenlenen bu raporlarda tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için valilikçe kuruma gerekli ikazlar yapılacağı,
-Eksikliklerin giderilmemesi halinde kurumun ruhsatı iptal edileceği
-Kurum binalarında iç/dış duvar ile tavan döşemelerinde ahşap ve yanma özelliği yüksek malzemelerden yapılmış giydirmeler kullanılamayacağı..
-Yangın merdivenleri ve kaçış yollarının kapıları yangına karşı dayanıklı malzemeden yapılacağı.
-Acil çıkış kapıları dışarıdan açılamayan ancak içeriden kilitlenmeyen veya yangın ikazıyla otomatik olarak açılacak şekilde dizayn edileceği
-Kurumlarda yangın ikaz amacıyla duman ve ısıya duyarlı, gaz kaçaklarını algılayan sensörler, alarm sistemi ile otomatik söndürme sistemi bulunması zorunluluğu getirileceği.
-Bundan sonra ruhsatını Bakanlıktan almamış hiçbir işletme öğrenci barınma faaliyeti gösteremeyecek, her ne ad altında olursa olsun izinsiz öğrenci barınma hizmeti verdiğini tespit ettiğimiz yerleri kapatacağı,
-Deprem yönetmelikleri ve 1.4 katsayı uygulamasına, gibi bir çok önemli şartların titizlik ile uygulamaya alınacağı ve yıl sonuna kadar tüm öğrenci kabul eden; Yurt adı altında yada yerleşke,pansiyon, öğrenci evi vb gibi tüm kurumların “Öğrenci Barındırma Hizmetleri ” adı altında toplanacağı belirtildi.
Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ve tüm kontrollerin MEB verildiği duyurulan yeni düzenlemede İllerde Valilikler sorumlu olacak.
PEKİ Bundan Sonra Ne Olacak ;
MEB haricinde ruhsat alamayacak eski adıyla öğrenci Yurtları yada yerleşke, evleri, artık Öğrenci barındırma merkezleri olarak yeniden tabela taşıyacaklar.
Bugüne kadar MEB bağlı Yurtların bu tür denetimlerden sık sık geçtiğine değinen yetkililer; ‘asıl iş yerleşke,pansiyon, apart ve öğrenci evi adı altında hizmet veren yerlerin sıkı bir denetimden geçecek ” ifadeleri dikkat çekerken deprem yönetmeliği başta olmak üzere aranan tüm şartlara uymayan bir çok pansiyon/yerleşke yada öğrenci evinin de kapatılacağı bakanlıkça vurgulanıyor.
Karabük Valiliği Milli Eğitim Müdürlüğü bugüne kadar komisyon marifetleri ile alt yapı çalışmaları da yaptı diyen konuya yakın kaynaklar “zaten standartlara uygun öğrenci barındırma birimleri yani Yurtlar bu konuda sıkıntı çekmez yeterli olmayan birimlerde yıl sonuna kadar yönetmelik gereğine uyarlarsa sıkıntı yaşamazlar aksi taktirde kapanırlar zira öğrencimizin yani İnsanımızın can güvenliği ötesinde hiç bir şey yok ” şeklinde de bilgiler veriyorlar.