Safranbolu Belediyesi, Safranbolu’nun UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilişinin 30. yılını kutlamak amacıyla özel projeler tasarlamak üzere kapsamlı bir toplantı düzenledi.
Düzenlenen Toplantıya AK Parti Karabük Milletvekilleri Cem Şahin ve Ali Keskinkılıç, CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Şahin, Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı İş İnsanı Şefik Yılmaz Dizdar ile çeşitli dernek, vakıf, STK ve oda başkanları katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse yaptı. Başkan Köse, “UNESCO’ya dahil edilişimizin 30. yılı ve bu döneme tanıklık ettiğimiz için ben kendi adıma çok şanslı hissediyorum. Bu anlamlı tarihi 3 gün boyunca dolu dolu etkinliklerle süslemek istedik. Bu dönemde görevde olan sizlere Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğümüzle birlikte kafa yorduğumuz birtakım projeleri düzenlenen bu toplantı ile önermek istedik” dedi.
Başkan Köse’nin konuşmasının ardından, Safranbolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Bahadır Acar, Safranbolu’nun UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilişinin 30. yılı dolayısıyla hazırladıkları projelerin detaylarını içeren bir sunum gerçekleştirdi. Acar, projelerin Safranbolu’nun kültürel mirasını koruma ve tanıtma amacı taşıdığını belirtti. Sunumda, 30. yıl dönümüne özel olarak planlanan etkinlikler, sergiler, kültürel festivaller ve eğitim programları gibi çeşitli projeler hakkında bilgiler verildi.
Öte yandan AK parti Karabük Milletvekili Cem Şahin ‘de konu hakkında ” Türkiye’deki korunması gereken yaklaşık 50 bin kültür ve tabiat varlığının 1125’ini bünyesinde barındıran Safranbolu ilçemiz, 17 Aralık 1994’te, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne “Safranbolu şehri” adıyla kent ölçeğinde girmeyi başardı. UNESCO kimliği ve Türkiye’nin kent ölçeğindeki tek “dünya mirası” olma özelliğini taşıyan Safranbolu’muz, bu yıl UNESCO’ya dahil oluşunun 30. yıl dönümünü kutlayacak. Bu nedenle 14-17 Aralık 2024 tarihleri arasında yapılması
planlanan etkinlerin ilk toplantısını bugün yaptık. Türk kent kültürünün en önemli yapı taşları olan anıtsal eserleri korumadaki başarısı nedeniyle “Korumanın başkenti” unvanıyla da anılan ve dünyanın “en iyi korunan ilk 20 kenti” arasında yer alan ilçemizin UNESCO kimliğine kavuşmasında emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Şimdi bize düşen görev Safranbolu’muzu gelecek kuşaklara koruyarak aktarmak.” ifadelerine yer verdi