Karabük Basın hayatı içinde uzunca dönem aktif görevler üstlenen halen İzmir’de bulunan Araştırmacı Gazeteci/Yazar İbrahim Atilla Sakka’nın emeğine teşekkür ederiz.
KARABÜK GÜNDEM
KİMDİR
İBRAHİM ATİLLA SAKKA
1945 doğumlu evli ve bir çocuklu. Gazeteciliğe 1963 yılında başladı.
Zonguldak Bartın Karabük il ve ilçelerinde yayınlanan çeşitli gazetelerde yöneticilik ve yazarlık yaptı. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Üyeliği ve bazı basın kuruluşlarında görev aldı.
Cumhuriyetin 6O.yılında Türk Basın Birliği ,1985 yılında Başbakanlık Basın Yayın ve Enfor masyon Genel Müdürlüğü ve TBB Anadolu Basını ödülleri, 1987 yılında Ankara Gazeteciler Cemiyeti’nin yılın başarılı gazetecisi ödülünü aldı.
1972 yılında Türkiye’de Demir ve Çelik Sanayi
1975 yılında Türkiye’de Demir Çelik ve Döküm Sanayi
1984 yılında Zonguldak ve İlçeleri Basın Tarihi
1990 yılında Zonguldak ve İlçeleri Basın Tarihi kitapları yayınlandı.
Bir ülkede basın ulus yapısının tavanında asılı pırlanta avize gibidir.Avize ışık vermeyecek ha le gelir ve getirilirse yurt ufukları kararır.
İbrahim Atilla Sakka Emekli olduktan sonra Karabük’ten ayrılmış halen İzmir’de ikamet etmektedir
İşte Karabük Basınına ne önemli ışık tutacak araştırması.. Gazetelerin, ilgili meslek kuruluşlularının ve Dergi-Radyo-TV’lerin tarihçileri
ARAŞTIRMA-DERLEME
ÖNSÖZ
Bizim kuşak, Zonguldak deyince, hala Karabük ve Bartın’ı da içine alan eski Zonguldak yansır.
Bartın ve Karabük, hala bizim kuşağın Zonguldak’ın gönül sınırlan içindedir. İleriyi göremeyen politikacıların Zonguldak’ı üçe bölmelerini bizim kuşak içine sindiremedi hiçbir zaman; bu gidişle de sindiremeyecek. Çünkü bölünme, Zonguldak’a da Karabük’e de, Bartın’a da hiçbir yarar sağlamadı. Tam tersi, üç il de, hızla göç veriyor, küçüldükçe küçülüyor…
Daha kuruluş savaşı yıllarında Zonguldak’a kol-kanat geren Milli Hükümetin, ilk yasaları kömür madeni ve kömür işçileri için çıkarttığını biliyoruz. Cumhuriyetin ilanından sonra il yapılan ilk mutasarrıflık da Zonguldak olmuştu.
Bu niye böyleydi ?
Çünkü Zonguldak, topraklarının altında, stratejik öneme sahip bir madeni, demir çelikler için olmazsa olmaz kabul edilen taşkömürü hâzinelerini barındırıyordu. Ülkenin bir başka yerinde de taşkömürü yoktu.
Milli Hükümet, Zonguldak’ı, zaten kömür de barındıran Bartın’ı ve Karabük’ü birlikte planlamıştı. Karabük’e giderek ülkenin ilk uzun ürün üreten entegre demir-çelik fabrikası kurulacak; Zonguldak bu fabrikanın da kömürünü sağlarken, Bartm ve Çaycuma il’in gıda depoları olacak; Devrek ve Ereğli ormanları kömür havzasının maden sütunu gereksinmesini karşılayacaklardı…
Uzun yıllar öyle de oldu. Zonguldak; kömür havzası, Karabük demir-çelik’i, 1960’ lı yılların ilk yarısında Ereğli’ye kurulan ilk yassı çelik fabrikası Erdemir’i ile, Türkiye’nin en önemli ağır sanayi merkezlerinden birisi haline geldi.
Şu var ki, yaklaşık olarak 40 yıl süren bu süreç, 1980’li yıllarda tersine döndü. Siyasal iktidarlara egemen olan; ”Nerede ucuzunu bulursam oradan alırım” pragmatizmi, Zonguldak kömürünün ihmal edilmesi, giderek gözden çıkartılması sürecini başlattı. Aynı zihniyetin ülkeye yerleştirdiği tüketim ekonomisi modeli, altyapı etkinliklerine dayalı uzun ürün üreten Karabük demir- çelik’in de önünün tıkanmasına neden oldu. Buna bir de bölünme eklenince, Türkiye’nin ilk ağır sanayi merkezi, 1980’li yıllardan itibaren hızla gerilemeye başladı. 1970’li yıllarda 45 bin işçisi ile 5 milyon ton/yıl satılabilir kömür üreten Zonguldak Havzası, bugün 11 bin işçisi ile 1.5 milyon ton/yıl satılabilir kömürü zor üretiyor !. Demir-çelik’ler Zonguldak kömüründen koparıldı, dışarıya bağlandı. Karabük demir-çelik zorlukla ayakta duruyor !…
Denilebilir ki Atatürk Türkiye’sinin gözbebeği olan Zonguldak, ölüm kalım mücadelesi veriyor bugün !…
Karabük’ü ve Bartın’ı ile birlikte uzun yıllar Türkiye ekonomisini ayakta tutan Zonguldak’ın bunu hak etmediğini düşünüyorum.
ZONGULDAK, kültürel bakımdan da Türkiye’ye azımsanamayacak katkılarda bulunmuş bir kenttir. Zonguldak, 1920’li yılların başmda milli mücadeleye basım ile katılırken, 1932 yılında kurulan Halkevi, Kemalistlerin bir Ulasal kültür yaratma mücadelesine önemli katkılarda bulunmuş; içinden önemli yazar ve sanatçılar ile araştırmacılar da çıkartmıştır.
Yerel tarihçi ve araştırmacılar içinde birkaç isim saymak gerekirse, bunların arasında İbrahim Atilla Sakka’nm admı unutmak olmaz.
Sakka, gitgide daha da gelişen bir yerel basma sahip olan, ama buna karşılık derli-toplu bir basın tarihi bulunmayan Zonguldak’ta yıllardır bu boşluğu doldurmak için şaşırtıcı bir
sabır ve özveri ile çalışmalar yapıyor. Bugün Zonguldak, tabii Bartm ve Karabük’ü de kucaklayan Zonguldak, kronolojik bir basın tarihine sahip’se eğer, bunu İbrahim Atilla Sakka’ ya borçluyuz.
Sakka’nm elinizde tuttuğunuz çalışmasının, Zonguldak’ın tarihindeki önemli bir boşluğu dolduracağına inanıyorum. İyi ki Sakka’lar var.
SİNA CİLADIR
——– —— ——
SUNUŞ
Büyük-küçük tüm kentleri ile bölünmez bir bütün olan TÜRKİYE’yi biçimlendiren Anadolu’dur. Kurtuluş savaşından bu yana en ilerici atılımlara burası kaynak olmuş; buranın sorunları ve istekleri Türkiye’nin şekillenmesinde etken olmuştur.
Anımsamak gerekir ki, İstanbul basınının büyük çoğunluğu, Kuva-yı Milliye’nin ve Mustafa Kemal Paşa’nm yanında yer almamıştır. Oysa Ulusal Bağımsızlık Savaşının kazanılmasında, özellikle Anadolu basınının büyük rol oynadığım görmekteyiz.
1918’de; Yunus NADİ’nin “YENİ GÜN”ü İstanbul’da İngiliz işgal güçlerince dağıtılınca, matbaa bir gece gizlice deniz yoluyla İnebolu’ya kaçırılır. Kastamonu üzerinden Ankara’ya taşınarak diğer Anadolu gazeteleriyle birlikte Ulusal bağımsızlığa hizmet eder.
Yine 1918’de; Adana’da “Yeni Adana”, Bandırma’da “Adalet”, Giresun’da “Işık”; 1919’da Samsun’da “Ahali”, Ordu’da “Güneş”, Sivas’ta “İrade-i Milliye”, Balıkesir’de “İzmir’e Doğru”, Kastamonu’da “Açıksöz”, Edirne’de “Ahali”, Trabzon’da “İstiklâl”, Bolu’da “Dertli”; 1920’de; Amasya’da “Emel”, Zonguldak’ta “Hakimiyet”, Nazilli’de “Aydın İli”, İzmir’de “Anadolu”, Antalya’da “Anadolu” bu savaşıma katılırlar. Ankara’da Müdafa-i Hukuk Cemiyetini kuran Mustafa Kemal 10 Ocak 1920’de; “Hakimiyeti Milliye” gazetesini yayınlar ve başyazarlığım üzerine alır. 1921’de, Sivas’ta “Gayei Milliye”; 1922’de, Elazığ’da “Serveti Milliye”, Diyarbakır’da “ Küçük Mecmua”, Artvin’de “Yeşil Yuva”; 1923’te, Zonguldak’ta “Zonguldak” gazete ve dergileri yayınlarına başlayarak bu kervana katılmışlardır.
Cumhuriyet’in ilanından sonra Atatürk “Yeni Gün” gazetesine, “CUMHURİYET” adını verdi; 07.05.1924 tarihinden beri günlük yayımnı sürdürmektedir.
Ulusal Bağımsızlık Savaşında Zonguldak ve Bartmlılar Mustafa Kemal’in yanında yer almıştır. Bugün Esen ALÎŞ’in sahipliğinde 10 günde bir yayınlanan “BARTIN” gazetesi eski Milletvekili ve Belediye Başkam Bartınlı İ.Cemal ALÎŞ tarafından 08.09.1924’te yayınlandı.
Ulusal Bağımsızlık Savaşında olduğu gibi, Cumhuriyet döneminde de basın yaşamında büyük atılımlar göstermiş olan Zonguldak ve ilçeleri basın tarihi yazılmamıştır. Okunduktan sonra saklanmayarak atılmaları yüzünden, 1935 yılında çıkan Derleme Yasasından önceki yıllara ait gazete ve dergilerin bugün, hiçbir yerde tam bir koleksiyonunu bulmak mümkün olmamıştır.
Bu eksikliğin giderilmesi için Zonguldak basın-yaym yaşamının kuşbakışı incelenmesi ve “Zonguldak Basm Tarihi”ne bir zemin oluşturulması amacıyla 1983 ve 1990 yılında iki kitap yayınlamıştım.
Bu iki yapıtın yayınlanmasından sonra konuya ilgi duyanların gönderdiği kaynaklar ve Milli Kütüphanelerde yaptığım araştırmalar sonucu yeni kaynaklar elde edince; Bartın ve Karabük’ün de il olmasıyla, üç ilimizi ve ilçelerini içeren “Basm Tarihi”ni gelecek kuşaklara bırakmak için yeniden yazdım.
Araştırma; büyük ölçüde kaynaklara, kısmen gözlemlere; mahallinden (kütüphaneler gazeteler, dergiler) alınan yada Milli Kütüphanelerden sağlanan bilgilere dayandırılmıştır.
Bu çalışma Zonguldak, Bartın ve Karabük basınıyla ilgili üçüncü en geniş tarama çalışmasıdır.
Konunun genişliğine ve derinliğine incelenmesi için harcanan çabaların, üç ilimizin ve ilçelerinin basın-yaym yaşamıyla ilgili bilgilerimizi arttıracağına, eksikleri gidereceğine şüphe yoktur. Bu üç ilimizden uzakta bulunuşumdan kaynaklanan eksikliklerin anlayışla karşılanacağına inanıyorum.
Dileğim, bu kitabın Zonguldak, Bartın ve Karabük illeri Basm tarihi konusunda araştırma yapacaklara bir başlangıç ve kaynak olması, ışık tutmasıdır.
İBRAHİM (ATİLLA) SAKKA
Karabük Gündem Haber
(İNSAN,ARDINDA TEK BİR İZ BİLE,BİR KAĞIT PARÇASINAKARALANMIŞ TEK BİR ADSIZ
SÖZCÜK BİLE BIRAKAMADIKTAN SONRA,GELECEĞE NASIL SESLENEBİLİRDİ ?)
GEORGE ORWELL
Karabük Gündem Haber
1964 yılında Zonguldak “Sancak” ve “Haber” gazetelerindeki çalışmalarımı Karabük’te “Karabük Postası” Safranbolu’da “İlkses” gazetelerinde yazar ve yönetici olarak sürdürürken, Bartın’da “Bartın”, Çaycuma’da “Yeni Çaycuma” ve “Çaycuma’nın Sesi”, Devrek’te “Devrek Postası”, Ereğli’de “Şirin Ereğli” gazetelerinde zaman zaman yazdım.
Bölgenin basın tarihini içeren bir kitap olmadığından, konuyla ilgili oluşturduğum arşivden “Zonguldak ve İlçeleri Basın Tarihi”ni teksir baskıyla küçük bir kitapçık olarak “Karabük Postası” ve “Yeni Karabük” gazetelerinin ilavesi olarak verildi.
Karabük’ten İzmir’e gelince Milli Kütüphane de yaptığım araştırmada Zonguldak ve ilçelerinde 1920-1960 yılları arasında yayınlanmış bazı gazete ve dergileri bulunca “Zonguldak ve İlçeleri Basın Tarihi”ni bölgemizin en kıdemli gazetecisi Sina Çıladır’ın yazdığı önsözle yeniden hazırladım.
Sponsor bulamadığımdan yayını gerçekleştiremedim.Bartın Belediyesi İl basınına sahip çıkarak, kültür hizmeti olarak iki eserin yayınlanmasını sağladı.KARABÜK basınını içeren araştırmanın dosyada kalmasına gönlüm razı olmadı.
Karabük, siyasal, toplumsal tarihimiz açısından hep öncü olmuş bir kent. Ekonomiden sanata, siyasetten toplumsal yaşam değerlerine değin birçok alanda ilk olmuştur.
Cumhuriyet döneminde Karabük’ ü farklı ve öncü kılan, toplumsal yapısıdır. Karabük’ ün basın tarihini merak eden herkesi kucaklayacak olan bu kaynakların gelecek nesillere ışık tutması dileğiyle.
DÜNYADA: Basının ham maddesi kağıttır.îlk insanlar,yazı yazmak için taş, kemik, pişmiş toprak ve hayvan derisi gibi araçların düzgün yüzlerini kullanmışlardır.Milattan 200 yıl kadar önce Çin’de ilk büyük kağıt fabrikasını Türk’ler kurmuşlardır. Semerkand kağıdı dünyaca meşhurdur.
ÜLKEMİZDE: Selçuklu devleti yıkılıp yerine Osmanlı İmparatorluğu kurulunca, 1453’de İstanbul’un fethi ile Kağıthane köyünde bir kağıt değirmeni kurularak imalat yapılmıştır. 1745’te Yalova’da 1749’da Beykoz’da imalathaneler vardı.
CUMHURİYET DÖNEMİ: Kurtuluş Savaşından sonra Ulusal Bağımsızlığa kavuşan Türk ulusu sanayileşmeye hızlı geçiş yapmıştır. ATATÜRK’ün emri ile 1 .Beşyıllık Sanayi Planı hazırlanarak 14-8-1934 tarihinde İzmit’te ilk kağıt fabrikasının temeli atılmış ve 6-11- 1936’da ilk TÜRK kağıdı imal edilmiştir.
MATBAANIN BULUNUŞU: İnsanlığın gelişmesindeki en büyük etkenlerden biri nasıl kağıt ise İkincisi de matbaadır. Kağıt ve matbaa,uluslann uygarlık ölçütlerinin bir göstergesidir. İlk matbaa harflerini hazırlayan ve kağıda basan Çin, Kore ve Orta Asya Uygur Türkleridir. Çünkü 14 harften oluşan Uygur Alfabesinin matbaacılıkta kullanılmasının kolay olduğu Çin’de bir demircinin bu harfleri demir kalıba dökerek ilk matbaanın adımı atılır.
İLK MATBAANIN KURULUŞU: Avrupa’ya matbaa 15.asırda girmiştir. Jan Gutanberg adındaki Alman 1445’te harfleri kurşundan kalıba döktü,bunları bir çerçeve içinde dizdi ve mürekkepleyerek üzerine kağıt yayıp el baskı makinesi ile 1450 de matbaasında İcil’i bastı.
TÜRKİYE’DE MATBAACILIK : Avrupa’daki matbaanın gelişmesini sezen Lale Devrinin atılımcı sadrazamı Nevşehir’li Damat İbrahim 28 Çelebi Mehmet’i Paris’e gönderir.Paris’ten dönen 28 Çelebi Mehmet bize tutsak düşen Basmacı adı ile anılan (İbrahim Müteferrika) ile çalışmalara başlayarak Sultan Selim konağmda 16-12-1727 tarihinde ilk basımevini kurarlar.
1854’te Ottmar Mergenthaler matbaacılıkta devir açmış; bu gelişme ise bize ancak çeyrek asır sonra gelmiştir.
CUMHURİYET DÖNEMİ : 1928’de harf devrimini gerçekleştiren ATATÜRK, Hakimiyeti Milliye (ULUS) gazetesine bir TBMM Matbaasına iki tane ilk dizgi makinesini getirtir. Türk matbaacıları teknolojideki gelişmeleri takip ettiğinden bugün matbaalar ve gazete idarehaneleri bilgisayarlı uzay teknolojisiyle donatılmıştır.
GAZETECİLİK: Bizde gazetecilik tarihi üç dönemdir.
- Takvim-i Vakayi’nin çıktığı 1831 den Meşrutiyet’in 2.kez ilan tarihi olan 1908’e
- 1908 den Lozan Barışı’nm imzalandığı 1923’ e kadar.
- Lozan Barışından sonraki dönem.
Ülkemizde ilk gazete Miladi 1381 yılında İzmir’de Fransızca yayınlanan “Monitör Otoman”dır. Bunu 1 Kasım 1831’de ikinci Mahmut’un yayınlattığı “Takvimi-Vekayı” gazetesi, 1860 da “Resmi Gazete” olarak yayımnı sürdürürken 2-11-1922 tarihinden itibaren aynı isimle bugün yayımlanmaktadır. Ağustos 1840 tarihinde William Churchill adındaki İngiliz “Ceride-i Havadis” gazetesini 27.09.1864 tarihine kadar yayınladı.
Bu iki gazeteden sonra ilk özel Türk gazetesi 21.10.1860 da yayınlanan “Tercüman- Ahval” dir. Sahibi Yozgat’h Çapanoğlu Ömer Hulusi’nin oğlu AGAH efendidir. Yazar-Şair ŞİNASİ de yardımcısıdır. Şinasi 27.06.1862’de ”Tasvir-i Efkar”ı yayınlar. 1866 da ÇankırıTı Ali Suavi”Muhbir”i 1871’de Ahmet Mithat “Tercümanı Hakikat” gazetelerini yaymlanlar.
Türkiye’de ilk dergi ise 1862 de MünifPaşa’mn yayınladığı “Mecmuai Funun”dur. Bunu “îberi İntibah” ve “Mirat” ile “îbretnüma” izler.
Anadolu’da ilk gazete 1815-1839 tarihleri arasında Erzurm’da yayınlanan “Envan- Şarkkıyye” dir. 19.08.1895’te Selanik’te Abdurrahman Nazif(Bilgin) tarafından yayınlanan “Yeni Asır” 07.09,1922 den itibaren günlük olarak yayınını bugün İzmir’de sürdürmektedir.
Anadolu’da yaygm gazetecilik, ikinci Abdülhamit’in her vilayete gönderdiği matbaalar ile başlamıştır. 1964’de İzmir’de “Ahenk”, Konya’da “Babalık” Diyarbakır’da “Dicle”gazeteleri yayınlanmıştır.
ZONGULDAK’TA GAZETECİLİK
Bartın ve Karabük il olmadan önce 1987 yılında Zonguldak Valiliğinin yayınladığı” Zonguldak Yatırım ve İl Özel İdaresi Hizmet Rehberi” yapıtında Zonguldak’ta yayınlanan ilk gazetenin 1920’de Amasra’da yayınlandığı yazılı ise de yapılan araştırmalar sonucunda gazete çıkarma fikrinin Amasra’da ortaya atıldığı saptanmıştır.
28-5-1919 tarihinde Mustafa Kemal’in Havza’dan çektiği telgraf ile güvenilir kişilerce yerel örgütler kurulmasını istemesi üzerine Zonguldak’ da yurtsever kişilerce Müdafa-i Hukuk Cemiyeti kuruldu.
Zonguldak,Cihan harbi sonrasının ateşkes döneminde,1920 Mart ayında Fransız işgaline uğramıştı.Zengin kömür madenleri dolayısıyla. İşgale karşı halkı uyarmak ve Mustafa Kemal’in etrafında toplanmak üzere gazetenin büyük etken olduğu görülür.
Zonguldak Müdafa-i Hukuk Cemiyeti Başkam Fehmi İmer, Belediye Başkam Mehmet Nuri, Belediye katibi Maksut bey, tüccardan Fayizzade Mehmet bey, Bartın’lı Haşan Basri, Hüseyin Balık, Zoguldak’ dan Ganioğlu Kemal bey,İbrahim bey (Hilalci) Cide Müdafa-i Hukuk Cemiyeti Başkam Fayizzade Hazma bey,Yüzbaşı Şaban (Arnavut Şaban- Erdem) İl daimi encümen azası Hikmet bey, (aslan) ,Bedri bey (Çıtır) Tahrirat katibi Yusuf Niyazi ve Tahir Karaoğuz; Alemdar’m Nuri beyin daveti üzerine Amasra’daki bir düğünde toplandıklarında gazete çıkarılmasına karar verirler.
1920 yılında Zonguldak’ta Fayizzade Mehmet efendi tarafından “ HAKİMİYET” gazetesi 15 günde bir olmak üzere yayınlanmaya başlar. Kastamonu Valisi Reşit Paşa yakın dostu olan Zonguldak Mutasarrıfı Nusrat beye Memhmet efendinin arkadaşı olduğunu ve gazetenin desteklenmesini ister.
İŞTE İBRAHİM ATİLLA SAKKA’NIN ARAŞTIRIP DERLEDİĞİ BASIN KURULUŞLARI KİTABINDAN KARABÜK’TE YAYINLANAN GAZETELER,DERGİLER VE BAĞLI MESLEK KURUMLARI
KAYNAK KİŞİLER
Ahmet AKBİL Ahmet GÜNER Ali LERMİOĞLU(Lazali) Ali Rıza İNCEALEMDAROĞLU Ali VARDAR Baha SÜMER Emin TAŞKAN F.Hüseyin İMER Fethi MAĞARA Hakkı HİLALCİ Hilmi ERDEM İ.Lütfi SEYMEN İbrahim Saffet OMAY | : Zonguldak Eski Valisi : Gazeteci-Yazar, Zonguldak Eski Milletvekili :Gazeteci-Yazar, Eski Milletvekili : D.Ç.İ.Ustabaşı : Em.Nahiye Müdürü : D.Ç.İ.Ustabaşı : Zonguldak Müdafa-i Hukuk Cemiyeti Başkanı, Eski Belediye Başkanı : Em.Yargıç, Kastamonu Eski Milletvekili : Gazeteci : Öğretmen : Sahaf ve Müteferrika Dergisi Sahibi : Türkiye D.Ç.İ. Gen.Md. Yönetim Kurulu Üyesi, Devlet Eski Bakanı, Karabük Yeni Ceza Evi Müdürü.Yıl 1945 |
İsa KAYACAN | : Araştırmacı Gazeteci-Yazar, Devlet Bakanlığı Müşaviri, Basın Yayın Genel Md.Şube Şefi. |
Kemal ÇİVİCİ M.Turhan TİNAY Mashar YALÇIN Murat HAKGÜDER Nejat MUHSİNOĞLU Nurettin PEKER Ömer Özer Rebi BARKIN Rıfat İLGAZ Sıtkı Davut KOÇMAN Şadan AKBULUT Şahap AYAŞ Şevki ÖZER Şükrü USMAN Tahir KARAOĞUZ | : Gazeteci-Şair, Türkiye D.S.İ.Genel Müdürü, Neşriyat ve PropagandaUzmanı. :Gazeteci-Yazar :Em.Bucak Müdürü : Gazeteci-Yazar : Gazeteci -Yazar : Muharip Gazi-Tarih Yazarı : Matbaacı : Doktor : Yazar-Şair : Sanayici :Emekli Albay : D.Ç.İ.Ustabaşı : Em.Nahiye Müdürü : GazeteciYazar :Gazeteci- Yazar |
KAYNAKLAR
1931. Türk Gazeteciliği. Selim Nüzhet Gerçek
1935. Birinci Basın Kongresi.25.5.1935.Vedat Nedim Tör
1937.Hususi İlk Türkçe Gazetemiz.Servet İskit
- Türk Gazetecilik ve Basın Tarihi. Abbas Parmaksızoğlu
- Basın ve Yayın Hareketleri Tarihi. Haşan Ertuğ
- Basın Tarihimizin Kara ve Akgünleri. A.Niyazi Banoğlıı
- Türk Gazeteciliğinin lOl.yılı ve İlk Gazetelerimiz. Ali Emin
- İlk Türk Matbaasının Kurucusunun Dini ve Fikri Kimliği. Niyazi Berker
1962. Basın Ansiklopedisi. Füruzan Tökün
1962. Kuruluşunun XXV.Karabük. Prof. Z. Fahri Fındıkoğlu
- Milli Mücadele Basını. Ömer Sami Coşar
1967. Türk Basın Tarihi. F.Süreyya Oral
1967. Zonguldak İl Yıllığı
- Basın 4. Kuvvet. Türk Gazeteciler Federasyonu Yayını
- Türk Gazetecilik Tarihi ve Her Yönü İle Basın. Enver Behnan Şapolyo
- Basın 4.Kuwet (2.Baskı) Türk Gazeteciler Federasyonu Yayını
1972.100 Yıllık Kastamonu Basını. Aziz Demircioğiu
1973.100 Soruda Türk Basın Tarihi. Hıfzı Topuz
1979. Türkiye’nin Sosyal-Politik ve Kültürel Hayatında Basın.Başbakanlık Basın Yayın Genel Md. Yayını
1983. Zonguldak ve İlçeleri Basın Tarihi. İ. Atilla Sakka (Yeni Karabük Gazetesi Eki)
- Karabük 85.Karabük Belediyesi 3 Nisan Kutlama Komitesi Yayını
- Gazeteci. Erhan Akyıldız – Tufan Türenç
- Zonguldak Yatırımlar ve İl Özel İdaresi Hizmet Rehberi. Valilik Yayını
1990. Zonguldak ve İlçeleri Basın Tarihi(genişletilmiş 2.Baskı)Karabük Postası Gazetesi Eki.
- Milli Mücaselede Zonguldak Ali Sarıkoyuncu
- Türk Basını Kuvayı Milliye’den Günümüze. Dr. Orhan Koloğlu Kültür Bakanlığı Yayını
2001. Bartın Erkan Aşçıoğlu Ticaret ve Sanayi Odası Yayını
2003. Kurtuluş Savaşında Bartın Erkan Aşçıoğlu Tic.ve San. Odası Yayını
2012. Bartın’da Yerel Basın. Çetin Asma. Belediye Kültür Yayını2014. Kalemin Aydınlığında Bir Ömür. İbrahim Cemal Aliş ve Bartın Gazetesi. Çetin Asma-Güngör Yavuz Arslan Belediye yayını.
NOT; YAZARIN TÜM ARAŞTIRMALARI VE YAYIN HAKLARI SAKLIDIR .