Çoktandır seslendirmek istediğim bir konu vardı..
Sanırım artık yazma zamanı..
Bu konuya önümüzdeki dönemde çok daha geniş bir kesimin tepki göstereceği biliyorum..
Karabük’te özel sektöre bağlı ne kadar yurt/pansiyon vardır,bunların kapasitesi nedir bilmiyorum.
Onlar zaten başlıcana bir sorun…
Ancak M.E.B bağlı yurt sayıları ve kapasiteleri ile işleyiş tarzlarını biliyoruz..Bu yurtların yani MEB bağlı yurtların denetimleri yapılıyor ve çokta şikayet görülmüyor..
Birde KYK bağlı yurtlar var.. Pansiyon,MEB bağlı Yurtlar ve KYK.lar..
Sanırım 5800 civarında yatak kapasitesinde şu an KYK yurtları..Daha arkadan mantar gibi bitecekler..
Seneye bu rakam özel sektörden devir edilenler ve KYK nın kendi yaptırdıkları ile 2 kat artacak…
Uzun dönem, KYK yurtları eksik derken SİSTEM ortaya bu kez farklı bir model ile farklı bir yapı olgunlaştırıyor ki korkarım, o zamanda Eyvah bu ne ya denecek..
Hükümetin paralel yapıyla mücadelesinin, Üniversite ayağında, cemaat yurtlarının tasfiye etmek adına yapılan yurt açma çabaları “ Sistem Zenginlerini” yarattı…
Hukuki konularını bilmiyorum ancak bu sistem altında KYK var mı ? diyede kendimce sorguluyorum..
Önümüzdeki yıl yaklaşık 2500 kişilik iki tane yurdun bu çerçevede faaliyete geçecek olması sektörde büyük kırılmalara yol açacak deniyor… SOSYO-EKONOMİK olarak çok farklı sonuçları da beraberinde getirecek deniyor..
Yani, binaları yaparak Kredi Yurtlar Kurumuna (KYK) devredilenler yanı sıra bizzat KYK ların açacağı yurtlar sonrası Karabük’te YURT enflasyonu olacak, bir çok yatırımcı, Esnaf çökecek,batacak deniyor..
Bunu reel rakamlar ile anlatıyor proje yatırımcıları ve kaosa hazırlanın bile diyorlar..
Şimdi çok merak edilen bir soru var, geçmiş dönemlerde ‘öğrenci sayısı 60 bin olacak, Yurt yatırımı yapın’ diyen Sevgili Vekilimiz Burhanettin Uysal hocamız “yurtlara yatırım yapan bu arkadaşlarımıza” ne cevap verecek..
İnsan merak ediyor,birde gazetecilik dürtüsü ile soramadan edemiyor tabi;
1-) Yapılan bu iki yurdun kentimize sosyal maliyeti ve sosyal faydası, nedir ?
2-) .Bu yurtlar yapılırken yerel yönetimlerle, Yatırım planlayıcıları ile, Üniversite ile neden konsorsiyum sağlanamamıştır..
Örneğin 5000 yatak kapasiteli bu iki yurdun, 500 yatak kapasiteli on tane yurt yapılsaydı ve sosyal yaşam merkezleriyle bütünleşseydi Karabük ve mahalleleri uzun dönemde SOSYO-EKONOMİK ve SOSYO-KÜLTÜREL olarak Karabük nasıl dönüşüme uğrardı ? Ya da açılmış olan yüzüncü yılda ki yurtlardan 15-20 tanesi bu şekilde dönüştürülseydi önümüzde ki yıllarda yaşanacak mağduriyetler en aza indirilmez miydi.
Sonuç olarak bu iki müteşebbis arkadaşımızı eleştiremem..
Onlar iş adamı, nasıl kazanırız hesabı içinde olacaklar..Ancak yol göstericiler, bir yandan KYK yurtlarını diğer yandan Özel yurtları ha-babam teşvik ederek şişirirlerse, bu KAOS’Un hesabını da vermek durumunda olurlar….
Tabi SİYASETTE bunun hesabı içine girer..
Bakıyorsunuz bir önceki dönem AK parti il yönetiminde bulunmaları dışında bir özellikleri olmayan arkadaşlarımız KYKlara yurt kiralıyor, daha önce MEB binbir zorlukla izin alarak YURT açanlar da yarın ne yapacağız kaygısını yaşıyor..
Biz yaşanacak kaosu önceden hissettirdik…Bu kaos başta siyaseti sonra Karabük ekonomisini derinden etkiliyecektir…
Görünen Köy Kılavuz İstemez..