Nuri Kırımlı / Karabük Gündem Yazarı – Emekli Tarih Öğretmeni
Türkiye’nin 61 ilindeki 185 okuldan 8-9 yaş arası 5 bin66 çocuk ve ergenden toplanan veriler incelenmiş, çocuk ve gençlerin sosyal medya kullanımı yaşla birlikte arttığı görülmüştür.
Lise Öğrencileri en aktif olanlar, Kızlar ise interneti daha çok mesajlaşma ve sosyalleşme için, erkekler ise daha çok uyun oynamak için kullanıyor. Kızlar Watsapp’ı tercih ederken, Erkekler Youtube, Facebook’u tercih ediyor.
İlkokul öğrencileri ise yüksek oranda Facebook kullanıyor. Burada neden; Facebook hesapları gerektiren oyunlar.
Takıntılı boyutta internet bağımlısı olanların oranı yaş arttıkça yükseliyor. Takıntılı internet kullanımının Kırsalda yaşayan ilkokul öğrencilerinde ve Kentte yaşayan kız öğrencilerde en yüksek seviyede olması açıkçası beni epey düşündürdü.
Bu araştırmadan ebe beyinlere de ilginç bir sonuç çıkmış. Ailenin aşırı korumacı olması bir risk faktörü, yani bağımlılığı artırıyor. Çocuğun kendini ailesine açması ise internet kullanımını azaltabiliyor.
Her yıl her yaştaki öğrencilerin giderek daha çok internet kullandığı tespit edilmiştir.
Ne Yapmalıyız,
Ailelerin elindeki en büyük güç, evde ekran zamanını belirlemek ve çocukların hangi yaştan itibaren hangi ekrana ve cihaza ulaşabileceğine karar vermektir. Ayrıca ekran zamanını yaşla birlikte sınırlamak gerekiyor.
Okul öncesi dönemde günde 2 saat bu anlamda belki bir kriter olabilir. Bunun ötesinde çocukların ve ergenlerin mümkün olduğunca geç yaşta akıllı telefona sahip olması gerekiyor.
Liseye kadar akıllı telefonun çocuklara alınmaması giderek dünya da yaygınlaşan bir akım. Telefon olarak eski analog cihazlar alınabilir.
Ailece 15 gün internete mola verebiliriz. Buna Dijital Detoks deniyor.
Çocuklarımızı ve Gençlerimizi sosyal medyadan uzaklaşarak dinlenmelerini ve zihinsel sağlıklarını korumalarını sağlayabiliriz.