Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Sözen’e Onursal Doktora

PROF.DR.METİN SÖZEN’E ONURSAL DOKTORA

basin-aciklamasi-1

PROF.DR.METİN SÖZEN’E ONURSAL DOKTORA UNVANI

 

Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı  Sayın Prof.Dr Metin SÖZEN’e sanat ve mimarlık konusundaki araştırmaları yanında  ülkemizdeki  doğal,  tarihsel ve kültürel  mirasın (ekinsel kalıt) korunmasına ve tanıtımına yaptığı katkılar nedeniyle  İstanbul Kültür Üniversitesi’ Rektörlüğü’nce düzenlenen, akademik törenlende  Onursal Doktora (Doctor Honoris Causa)  unvanı verildi.

Kültür Üniversitesi Akın Güç Oditoryumu ve Sanat Merkezi’nde yapılan akademik törene katılan ÇEKÜL Vakfı Temsilcisi Raif TOKEL  konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şöyle dedi :  “ Sayın Sözen Ülkemizde  çevre ve kültür öncelikli  bir gündem yaratarak; ‘kent-havza-bölge-ülke’ ölçeğinde planlama ve uygulama çalışmaları yanında; katılım ve paylaşma temelinde ‘kamu-yerel-sivil-özel’ birlikteliğini savunup bu terimleri sözlüklerden, ansiklopedilerden, çıkararak  tartışmaya  açan  kişidir.

Sayın Metin SÖZEN hocamız, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı  (ÇEKÜL Vakfı), Tarihi Kentler Birliği(TKB), ÇEKÜL Akademi  gibi kurduğu kuruluşlarla ‘koruma  bilgisini koruma bilincine, koruma bilincini koruma kültürüne’  dönüştürerek ‘Kültür Öncelikli Yol Haritası’ kavramlarını  uygulamaya koyan kişidir,

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin, ‘geçmişimiz için bir gelecek’  sav sözü temelinde  kaleme aldığı  ‘Amsterdam Bildirgesi’  ile  Avrupa’da 1975 yılı,  ‘Mimari Miras Yılı’  olarak kabul edildi.

Kültür Bakanlığı’nca oluşturulan ulusal komite çalışmalarını Ortahisar (Göreme-Nevşehir)  Antalya ve  İstanbul’da sürdürürken, Metin SÖZEN ve arkadaşları Safranbolu’yu mekan tuttu ve dönemin Belediye Başkanı Sayın Kızıltan ULUKAVAK’ın da destekleriyle başladı, Safranboluı İmecesi…

Doğal, tarihsel, ekinsel (kültürel)  değerleri koruma ve yaşatma bilincinin anahtar sözcükleri olan ‘ortak miras’, ‘ekinsel kalıt (kültürel miras)’  kavramları  Sayın Prof.Dr Metin SÖZEN’in çalışmalarıyla Safranbolu’da hayata geçti, Ve  Safranbolu,  Metin Hoca’nın adlandırdığı  ‘Müze Kent Safranbolu”,  ‘Korumanın Başkenti Safranbolu”  sözleri,   Safran-bolu’yla  özdeşleşti…

Sayın Prof.Dr.Metin SÖZEN’in  yöremize Safranbolu ile başlayan ilgisi ve desteği sürmekte  olup; kendilerini Onursal Doktora (Doctor Honoris Causa)  payesini, düzenlediği  Akademik Törenle sunan Kültür Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Sayın  Dr.Bahar AKINGÜÇ GÜNVER, Kültür Üniversitesi Rektör  Vekilli  Sayın Prof.Dr. Erhan GÜZEL, Kültür Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr.Mehmet Şener KÜÇÜKDOĞU’nun   gösterdiği bu inceliğin örnek alınmasını umar; Sayın Prof.Dr. Metin SÖZEN’e sağlıklı bir yaşam dilerim. İyi ki, varsın Sayın Hocam.”

Türkiye’deki doğal, tarihsel ve kültürel mirasın korunması, değerlendirilmesi ve tanıtılması amacıyla yoğun çaba gösteren bir bilim insanı olan Prof. Dr. Metin SÖZEN’in, Safranbolu, Kastamonu, Bursa, Edirne, Uşak, Afyonkarahisar, Denizli, Karaman, Ağırnas, Tokat, Amasya, Sivas, Malatya, Elazığ, Kars, Diyarbakır, Mardin, Şan-lıurfa, Gaziantep, İstanbul olmak üzere değişik ölçekte yerleşme birimlerinden TBMM’ye bağlı Milli Saraylar’a uzanan çizgide gerçekleştirilen, “kamu-yerel-sivil-özel”  birlikteliğine dayalı, kalıcı uygulamaları bulunuyor.

Web Tasarım & SEO: Best4SEO