Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

‘TENİSÇİ DİRSEĞİ ‘ HASTALIĞI

    Yetişkin bireylerde

 

 

Yetişkin bireylerde dirsek yan ağrısının en sık nedeni ‘lateral epikondilit’ yani tenisçi dirseği hastalığıdır.

Hastalığa ‘tenisçi dirseği’ denilmesinin nedeni sıklıkla tenis oynayanların backhand vuruşunu yanlış yaptıkları içindir. Backhand vuruşu normalde omuzla yapılması gereken bir hareketken; kişi sadece dirseğini ve ön kolunu kullanırsa kas yapısını fazla zorladığı için mikro yırtıklar meydana gelir.
Hastalık, dirsek ekleminin dış tarafında bulunan kemik çıkıntıya ( epikondil ) yapışan el bileği ve parmak hareketlerini sağlayan kasların mikro yırtıklar oluşturmasıyla meydana gelir.
Aşırı kullanma ve travma tenisçi dirseği hastalığının iki asıl sebebi olarak görülmektedir. Sadece tenis oynayanlarda değil ağır kaldırma, tekrarlı yapılan kavrama, çevirme ve bastırma işi yapan bireylerde de sık görülür.
Tenisçi dirseğinin en yaygın şikayetleri arasında;
– Dirsek ekleminin dış kısmında ağrı ve hassasiyet
– Parmakların ve el bileğinin hareketi sırasında dirsek dış kısmında ağrı olması
– Ağır cisim kaldırırken artan ağrı
– Yumruk yapılmaya, bir cisim kavranmaya ya da kapı kolu çevrilmeye çalışıldığında ağrının artması
– Tenis oynarken ‘’backhand’’ vuruşu yapıldığında dirsek dış tarafında ağrı en sık görülen şikayeterdir.

Tanı konulurken şikayetlere neden olabilecek aktivite ve hareketlerin varlığı araştırılır. Etkilenen bölgeye bastırmakla ve muayene sırasında uygulanan bazı özel testler ile ağrı olması da tanı koydurabilir.
Hastaların çoğu fizik tedavi ile cerrahiye gerek kalmadan iyileşebilmektedir. Tedaviye ilk önce ağrı oluşturacak hareketlerden uzak durulması ve istirahatle başlanır. 2 – 3 gün boyunca ya da ağrı geçinceye kadar her 3 – 4 saatte bir 20 – 30 dakika dirseğe buz uygulaması yapılabilir. Tenisçi dirseği için ‘dirseklik’ kullanılabilir. Dirseklik ön kol kaslarının gerilmesini önleyerek ağrıyı engeller. İyileşme sürecinde sportif aktivitelere ara verilmelidir. Eğer bu yöntemler şikayetlerinizde azalmaya yol açmaz ise yüzeyel sıcak, elektroterapi, ultrason ve eswt uygulamalarını içeren ve fizyoterapistinizin hastalığınıza özel yapacağı egzersiz tedavileri uygulanır.
Usulüne göre uygulanan tüm bu tedavilere rağmen cevap alınamazsa, cerrahi tedavi önerilir. Cerrahi tedavi açık veya artroskopik yapılabilir.
Önlem olarak;
– Aktivitelerde uygun ve zorlanmadan hareket yapılmalıdır.
– İş veya spordan önce dirsek ve kol kasları için ısınma hareketleri yapılmalıdır.
– Ön kolluk veya dirseklik kullanılabilir.
– Raket oyuncunun eliyle iyi bir uyum sağlamalı ve rahat olacak şekilde dikkatli seçilmelidir.

Web Tasarım & SEO: Best4SEO